Hírlevél feliratkozás
Szentkirályi Balázs
2020. január 29. 11:57 Pénz

Az lenne furcsa, ha nem gyengülne ennyit a forint

A forint a legkisebb reálkamatot fizető deviza a világban, ezért gyengült sokat év eleje óta. A rövid kamatszint nálunk lényegében nulla, ezzel szemben például a cseh rövid kamat két százalék. Még nagyobb a különbség, ha a mexikói pesóval hasonlítjuk össze a magyar pénzt, ahol a kamat – hasonló infláció mellett – hét százalék. Ez az összehasonlítás a legtöbb embernek szokatlan lehet, hisz mi közünk nekünk és a forintnak a távoli Mexikóhoz, de a devizapiacokon jól tájékozottak pontosan ezekből a nagy távolságokból és az apró különbségekből csinálnak hatalmas pénzeket. Most a devizában spekulálóknak megéri forintból koronát vagy pesót venni, ami tömeges forinteladásokat, -gyengülést okoz.

A fentiekhez még az is kell, hogy az MNB ezt az egészet tolerálja. Ezt is teszi, két okból is:

  • a gyenge forint a magyar gazdaságnak – papíron legalábbis – javuló külföldi versenyképességet jelent,
  • másrészt a – két számjegyű – béremelkedés hatását tompítja a külföldi befektetők szempontjából.

Most az árfolyam azon a 335-340 forintos szinten van, ahová a Concorde Értékpapír elemzői év végére várták – hangzott el a cég idei első sajtóreggelijén. Mellesleg a nemzetközi devizapiacokon ez a folyamat nem számít különösebben kiugrónak vagy megrázónak, és amilyen váratlanul gyorsan gyűrűzött be, olyan sebességgel akár fordulhat is az irány. Például egy amerikai kamatcsökkentés után szűkülhet a most még kiugró kamatkülönbözet a kisebb devizák között is, ha pedig a mexikói vagy a cseh kamatszint lejjebb menne, közelítve a magyarhoz, az forinterősödést hozna.

Hogy tisztábban lássunk, mindenképpen érdemes egy pillantást vetni a nemzetközi kamatkörnyezetre, amit a világgazdaság kulcsrégióinak gazdasági kilátásai határoznak meg.

Itt van egy alapforgatókönyv és néhány kockázat, az pedig fontos, hogy pontos előrejelzést adni most sem lehet. A tavalyi évnek például a Concorde-nál úgy indultak neki, hogy rosszabbnál rosszabb makroadatok jöttek, például az autóértékesítés meredekebb lassulásáról. De az egész feldolgozóipar lassult (erről a G7-en is írtunk cikkeket), a német különösen. Ehhez képest az előrejelzéseket adó intézetek egész évben fölfele minősítgették a GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzéseiket, és végül szinte észrevétlenül tudtunk kijönni a 2019-es feldolgozóipari recesszióból, ősztől már a legtöbb európai gazdaságból javuló adatok érkeztek.

De máshonnan is inkább jó adatok jönnek, így 2020 egészére gyorsuló világgazdasági környezetet várnak a Concorde-ban, ez tehát az alapforgatókönyv. Kínában a kormány már 2018 végén stimulálni kezdte a gazdaságot, ennek a hatása tavaly nyáron látszott meg először, Kína gazdasági teljesítménye szintén tovább javulhat. Az USA-ban ez a javulás még nem látszik, de nagy baj ott sincs. Az amerikai feldolgozóipar a globálistól kicsit függetlenebb, és az adatok alapján ott még döcög valami, de lehet, hogy egyedi tényezők vannak a lemaradás hátterében, például a Boeing és a GM problémái. Az amerikai lakáspiac viszont emelkedik, ami általában jó tükre az USA hosszabb gazdasági folyamatainak, a megnyugvásra leginkább ez ad okot.

Az optimista alapforgatókönyv mellett néhány kockázat is van. Az egyik az, hogy a kamatvágásokban a nagy jegybankoknak nincs sok mozgástere, egy enyhébb náthára (a feldolgozóipar tavalyi lassulására) azonnal a legdurvább antibiotikummal reagáltak, így mostanra kialakult egyfajta monetáris impotencia – fogalmazott Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő befektetési igazgatója. Egy nagyobb recessziós hullám egy olyan környezetben, amikor a kamatok 0-2 százalék között vannak, nem nagyon hagy mozgásteret az élénkítésre. Ez talán a legnagyobb kockázat.

A másik sötétebb felhő a koronavírus megjelenése. A 2019-es recesszió azért volt elkerülhető – a monetáris lazaság mellett –, mert a világban a munkaerőpiac mindenhol feszes, a munkanélküliségi mutatók több évtizedes mélyponton vannak, ami a szolgáltatásokon keresztül erős pályán tudta tartani még a problémákkal küzdő gazdaságokat is. Egy halálos vírus elterjedése pont a szolgáltató szektort érintené nagyon rosszul, a koronavírus a pesszimistább forgatókönyvek szerint önmagában képes lehet letörni a felívelést.

És ugyan minden híresztelés ellenére a magyar gazdaság egyelőre nem számít világgazdasági gócpontnak, de a nagyok farvizén várhatóan a magyar gazdaságban is fennmarad a jó teljesítmény idén. Nálunk ráadásul egy új és fontos érdekesség is stabilizálja a kilátásokat: sokáig meghatározta a gondolkodásunkat az az összefüggés, ami mára meggyengülni látszik, mégpedig az, hogy ha az Európában legfontosabbnak számító német feldolgozóipar lassul, a magyar gazdaság még nagyobb mértékben lassul. Tavaly ennek az ellenkezője történt, a német feldolgozóipar bezuhanása nem váltott ki erőteljes negatív reakciót itthon. A magyar és a német ipari termelés elválása mögött az lehet, hogy az elektromos autógyártásban olyan kapacitások épültek ki itthon, hogy már a kifejezett rossz német autóipari termelés sem tudott lehúzni bennünket, mondta el Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája.

Azért ettől függetlenül ránk és másokra is leselkednek kockázatok még: ilyen az iráni-amerikai konfliktus eszkalálódása, a Brexit vagy az amerikai elnökválasztás kimenetele (szabadkereskedelmi tárgyalások alakulása). Érdekes lenne egy szocialista amerikai fordulat például, amennyiben a demokrata balszárny tovább erősödik, ez nem is biztos, hogy elképzelhetetlen. Erre választ a következő hónapok amerikai előválasztási folyamata adhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyira zuhan a forint, hogy kikényszerítheti a laza kamatpolitika végétLejtmenetben a forint, az infláció pedig a jegybank által megszabott határokat feszegeti.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz concorde euróárfolyam forint forintárfolyam Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.