Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2019. október 17. 13:38 Pénz

19 ezer milliárd dolláros pénzügyi időzített bombától tart a Nemzetközi Valutaalap

A hitel csodás dolgokat tesz lehetővé, ha jól alakulnak a dolgok, ha viszont rosszul, időzített bombává válhat. Ezt a lehetőséget veti fel egy világgazdasági recesszió esetén a Nemzetközi Valutaalap legújabb elemzése egy igen méretes, 19 ezer milliárdos vállalati hiteltömegnél.

A szervezet félévente ad ki átfogó elemzést a világban zajló pénzügyi folyamatokról. Most arról írnak, hogy az elmúlt időszak újabb kamatcsökkentései miatt a cégek felbátorodtak és újabb hiteleket vesznek fel. Ez viszont komoly kockázatot jelent, ha beüt a krach. Bár az IMF helyesli, hogy a jegybankok próbálták ellensúlyozni az olyan bizonytalansági tényezőknek a hatását, mint a brexit, vagy a kereskedelmi háború, a kamatcsökkentéseknek komoly kockázatai is vannak.

A jelentés szerint a világ nyolc legnagyobb gazdaságaiban – Egyesült Államok, Kína, Japán, Németország, az Egyesült Királyság, Olaszország és Spanyolország – a vállalati hitelek összesen nagyjából 40 százaléka válna hirtelen nemteljesítővé már akkor is, ha csak egy fele olyan komoly válság ütne be, mint egy évtizeddel ezelőtt. Az IMF becslése szerint ezek a hitelek olyan cégeknél vannak, amik nem tudnák törleszteni a hiteleket, ha a gazdasági helyzet romlana.

A jelentés szerzői szerint az amerikai és japán részvénypiac is túlárazottnak tűnik, miközben a kötvénypiacokon a kamatfelár – amit a befektetők az extra kockázatért cserébe várnak – túl alacsonynak tűnik a gazdaság állapotához viszonyítva.

A szervezet szakértői ezért arra figyelmeztetik ezeket az államokat, hogy

ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, mint a kétezres évek elején, amikor a recessziót jósló előrejelzékeseket figyelmen kívül hagyták.

 

Egész konkrétan az állami kiadások növelésére lenne szükség néhány országban, amit a szervezet szerint a költségvetési mozgástér lehetővé is tenne (például Németországban, ahol a Bloomberg értesülései szerint egyébként hosszú kivárás után komolyan elkezdtek azon gondolkodni, hogy ez meglépjék).

Az elemzés szerint az elmúlt hat hónapban a biztosítók és a nyugdíjalapok gyakorlata is hozzájárult az egész piacot jellemző kockázat növekedéséhez, ugyanis az ilyen intézményi befektetők is egyre kockázatosabb eszközökbe fektettek, hogy magasabb hozamot érjenek el.

A nyugdíjalapok például elkezdtek olyan kockázatosabb, gyorsan eladható eszközökbe fektetni, amibe annyira nem szoktak. A befektetői portfóliók egymáshoz hasonulásának trendje viszont növeli annak a veszélyességét, amikor hirtelen mindenki egyszerre akar eladni a piacon. Ráadásul a biztosítók határokon átívelő befektetései a bajok gyors terjedését is gyorsíthatják a világgazdaságban.

A nemzetközi kockázatokra a valutalap a feltörekvő piacok esetében is figyelmeztetett, az alacsony kamatok ugyanis ezekre a piacokra terelték a magasabb hozamokat kereső befektetéseket, ami miatt a külső eladósodás az export 160 százalékára nőtt. Ugyanez az arány 2008-ban csak 100 százalék volt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz imf kockázat recesszió világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.