Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. szeptember 18. 12:41 Pénz

Elfogyott a dollár New Yorkban, a válság óta először lépett közbe a Fed a pénzpiacon

Váratlan helyen lett következménye a hétfői olaj-sokknak, amikor a piacot teljesen váratlanul érte, hogy az irániak vagy az általuk támogatott jemeni lázadók átmenetileg – mint később kiderült, robotrepülők mellett cirkálórakétákkal – megbénították a szaúdi olajtermelést, ami miatt hirtelen az ötödével drágább lett a kőolaj világpiaci ára. A New York-i pénzpiacokon ugyanis – az olajprobléma mellett több aktuális és hosszú távú probléma miatt – őrült nagy dollárhiány alakult ki, ami miatt majdhogynem kilépett a pénzpiaci kamat az amerikai jegybank, a Federal Reserve által meghatározott sávjából.

Ezt látni ezen a grafikonon: a Fed jelenleg 2 és 2,25 százalék között sávban tartja az alapkamatot, márpedig hétfő délután már a szokásos helye, a sáv középpontja helyett a tetejéhez, 2,25 százalékhoz tapadt.

Ugyanebben az időben az egynapos repo kamat – hogy mi ez, arról később – hirtelen 10 százalék közelébe emelkedett, ami egészen súlyos dollárhiányra utalt.

Ezért kedden a Fed – illetve annak New York-i tagbankja, amely a piaci beavatkozásokat intézni szokta – rákényszerült, hogy közvetlenül közbelépjen a pénzpiacokon, 75 milliárd dollár értékben fogadott el amerikai államkötvényeket, amiért cserébe egynapos lejáratú dollárforrásokat adott (a bankok ebből 53 milliárd dollárt fogadtak el). A Fed azt is jelezte, hogy szerda, azaz ma reggel is hasonló módon fog beavatkozni.

Ilyen nagy léptékű beavatkozás azóta nem volt az amerikai pénzpiacokon, hogy 2008 őszén teljes mértékben lefagytak a pénzpiacok.

Ekkor derült ki, hogy a pénzpiaci rendszer futóhomokra épült, ahogyan a Financial Times tárcaírója fogalmazott néhány évvel később. A tíz évvel ezelőtti pénzügyi válság történetének kevéssé ismert eleme, hogy a pánik nem a Lehman Brothers csődjével kezdődött, hanem akkor, amikor mindenki megpróbálta kivenni a pénzt a pénzpiaci alapokból, ami miatt összeomlott a Reserve Primary nevű pénzpiaci alap, és hirtelen senki nem jutott dollárhoz.

Hogyan működik a nagy (mintegy kétezer milliárd dollárt megforgató) amerikai repo piac? Az egyik oldalon vannak a befektetők és cégek, akik ülnek a készpénzen, a másik oldalon pedig a bankok, akik valójában rövid lejáratú kölcsönökből finanszírozzák magukat. Ezt az a két szereplőt hozza össze a repo piac: a bankok alacsony kamatfelár ellenében pénzhez jutnak, amiből folyamatosan biztosítani tudják a finanszírozásukat.

Mint a mostani eset is mutatja, a rendszer továbbra is igen sebezhető. De a nagyobb lapoknak nyilatkozó szakértők szerint a mostani esetnek nincs sok köze ahhoz, ami 2008-ban történt. Tíz évvel korábban a bizalom tűnt el, mert a befektetők nem fogadták el fedezetként a jelzálogpiacon érdekelt bankok rövid kötvényeit.

Most viszont inkább a pénzpiacok strukturális problémájáról van szó: miközben az amerikai kormány egyre több államkötvénnyel árasztja el a piacot (mivel a Trump-féle adócsökkentések nyomán elszállt a deficit), addig a bankoknak egyre kevesebb fölös tartaléka van. A helyzetet súlyosbította a cikk elején említett olajprobléma, és az, hogy az amerikai vállalatok éppen a hét elején hívtak le rengeteg pénzt a bankokból, mert most volt a negyedéves adófizetés. De hosszú távon lehet, hogy csak a Fed rendszeres beavatkozásai fogják tudni biztosítani a piac normális működését.

A piaci felfordulást egészen különböző természetű tényezők bonyolítják. Ott van például az a probléma, hogy június elején elment a Fedtől az amerikai jegybank piaci kapcsolattartója, Simon Potter, akinek a helyét továbbra sem töltötték be, ami elég problémás egy ilyen kritikus helyzetben. Ráadásul a folyamatos politikai nyomás alatt álló Fed éppen ma tartja a következő kamatdöntő ülését, a piacok újabb kamatcsökkentést várnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz federal reserve pénzpiac Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.