Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. november 1. 12:58 Pénz

Egy rossz befektetés az egész társadalomnak fáj, nem csak azoknak, akik elrontották

A befektetések egyik alaptézise, hogy diverzifikálni kell őket, tehát azt a pénzt, amit kamatoztatni szeretnék, érdemes különböző típusú megtakarítási vagy beruházási formák között megosztani. A tapasztalatok szerint azonban a háztartások jellemzően a befektetéseknek egy szűk, általuk jól ismert köréből választanak, ahelyett, hogy egy olyan portfóliót állítanának össze, amelyben kiegyensúlyozott a kockázatos és a biztos elemek aránya.

Így vagy túl nagy kockázatot vállalnak, vagy pedig túl alacsony az elérhető hozam, és végső soron a haszon (már amennyiben nem veszteségről kell beszélnünk) várhatóan elmarad attól, amit egy szakszerűen összeállított befektetési csomag hozott volna.

Ha pedig a háztartások a befektetések lejártával kevesebb pénzhez jutnak, akkor értelemszerűen kevesebbet is fognak tudni költeni vagy újra befektetni. Innentől belátható, hogy egy ilyen jellegű veszteség már nem csak a háztartások, hanem a társadalom szintjén is megmutatkozik, ha másban nem, akkor legalább a fogyasztási és a megtakarítási adatokban. Egy friss kutatás is alátámasztja, hogy össztársadalmi következményekkel jár, hogy a háztartási kisbefektetők többnyire nem szakmai alapon hozzák meg pénzügyi döntéseiket.

Az eredmények arra utalnak, hogy az elhibázott befektetésekből adódó egyéni szintű veszteségek jóval nagyobbat ütnek a makrogazdaságon, mint a háztartások szintjén. Ennek következtében, ha az egyéni befektetők a pénzüket kellően sokféle befektetés között osztanák meg, akkor a jólét társadalmi szinten évente 5 százalékkal is növekedhetne.

A kutatók a háztartásoknak néhány, a kockázattűrésüknek megfelelő és kellően diverzifikált portfólió közül kellene választaniuk, mindenkinek el kellene sajátítania az alapvető pénzügyi ismereteket az iskolában, és a munkáltatóknak nem kellene bizonyos befektetések felé tereniük az alkalmazottaikat*Például azzal, hogy részvényeket, tulajdonrészt adnak a dolgozóknak.. Ebben az esetben nem csak az egyéni károk csökkennének, hanem a társadalmi veszteségek is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz befektetés haszon pénzügyek társadalmi veszteség Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.