Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. január 31. 12:22 Pénz

Trump barátja megveszi az üzleti és piaci adatokat

A Thomson Reuters eladja legfontosabb üzleti adatszolgáltatói üzletágának 55 százalékát a Blackstone Group nevű vagyonkezelő cégnek, írja a Reuters. Az üzlet értéke egészen gigantikus, 17,3 milliárd dollárt fizet a pénzügyi óriáscég a Reuters pénzügyi és kockázati adatszolgáltató részlegéért. A Reuters Eikon nevű pénzügyi terminálját is működtető részleget külön cégbe szervezik, a Thomson Reuters kisebbségi tulajdonos marad.

A Blackstone (kezelt vagyon: 390 milliárd dollár) nem egyenlő a Magyarországon jelen lévő BlackRock-kal (kezelt vagyon: több mint 6000 milliárd dollár). Utóbbi főleg passzív indexkövető alapokat árul, alacsony díjakkal, és egy Larry Fink nevű, demokrata irányba hajlónak mondott pénzember irányítja. A Blackstone Group viszont egy aktív magántőkealapként működik, magasak a díjai, irányítóját pedig Steven Schwarzmann-nak hívják. A BlackRock eredetileg a Blackstone kötvényüzletága volt, de 1995-ben kettévált a két cég.

A konzervatív republikánusnak tartott Schwarzmann régi barátja Donald Trump amerikai elnöknek, ő volt az elnök üzleti tanácsadói bizottságának elnöke, amíg az fel nem oszlott, miután Trump a rasszista tüntetők felé kikacsintó nyilatkozatot tett tavaly augusztusban. Amikor korábban Obama elnök kilátásba helyezte a tőkejövedelmek megadóztatását, akkor Schwarzmann Hitler Lengyelország elleni 1939-es támadásához hasonlította az ötletet (később ezért bocsánatot kért).

A Reuters részlegének felvásárlásával Schwarzmann most egy másik milliárdos, Michael Bloomberg versenytársa lesz – utóbbi New York korábbi, mérsékelt liberális polgármestereként is ismert több tíz milliárd dolláros vagyona mellett. Az üzleti adatszolgáltatás óriási üzlet, és hagyományosan a Bloomberg és a Thomson Reuters uralja a piacot (ahogy az üzleti hírügynökségként is ők a legnagyobbak), a Bloombergé kb. a piac harmada, a Reuters-é az ötöde. A kisebb szolgáltatóknak (például a FactSetnek) csak minimális részesedése van. Főleg azért vonzó ez a piac, mert nagy hozzáadott érték van a céges és piaci információk összegyűjtésében és tálalásában: nem kell igazán nagy beruházás hozzá, a keresleti oldalon pedig a pénzzel legjobban eleresztett cégek és pénzügyi szakemberek állnak.

Forrás: Burton-Taylor.

De azért vannak kihívások is, például egyre több startup próbálkozik megtörni a duopóliumot, és az internetes technológiák terjedése miatt könnyebb lett alternatív forrásból összeszedni a pénzügyi információkat. A Reuters hírügynökséget és adatszolgáltatót egyébként 2008-ban vette meg a kanadai Thomson család, és elemzők szerint nem sikerült a Bloomberghez mérhetően nyereségessé tenniük.

A Blackstone-nak, ha nagyot akar szakítani az üzleten, nagyjából 40 százalékkal kellene növelnie az adatszolgáltatás üzletág bevételeit, ami ebben a piaci környezetben nem tűnik nagyon egyszerű feladatnak. Ez talán meg is magyarázza a piaci reakciót: a vevő Blackstone részvényei 2 százalékot estek, az eladó Thomson Reuters részvényei viszont közel 7 százalékot emelkedtek a bejelentés után.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz adatszolgáltató bloomberg reuters üzleti hírek Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.