Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. október 25. 12:36 Közélet

A legnagyobb adótartozók listáján tűnt fel Iványi Gábor egyháza

Felkerült a NAV jelentős adótartozókat nevesítő listájára az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET).

  • Az adóhatóság negyedévente frissíti azoknak a szervezeteknek a listáját, amelyeknek legalább 180 napon keresztül 100 millió forintot meghaladó adótartozásuk van. A szeptember végi állapotot rögzítő verziót kedden töltötték fel a NAV honlapjára, és ebben szerepel a MET.
  • Iványi Gábor egyháza elég régóta konfliktusban áll az adóhatósággal, amely július közepén már inkasszálni is elkezdte a MET, illetve a hozzá köthető Oltalom Karitatív Egyesület bankszámláit, a szervezetek azonban eddig nem szerepeltek az adóslistán.

Előzmények: a MET hosszú évek óta anyagi gondokkal küzd, amely a közösség és az állam több mint egy évtizede húzódó konfliktusára vezethető vissza. A szervezet az új egyházi törvénnyel 2011-ben veszítette el egyházi státuszát, és ezzel bevételei egy jelentős részét.

  • Bár a lépést 2013-ban az Alkotmánybíróság, majd 2017-ben a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is jogsértőnek minősítette, a MET továbbra sem jut hozzá minden olyan forráshoz, amelyhez 2011 előtt.
  • A jövedelemadó 1 százalékát ugyan már felajánlhatják az egyháznak az adózók, az állam azonban az ítéleteket követően sem kötött „közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást” a MET-tel, amely így nem kaphatta meg az ilyen tevékenységért számos más karitatív szervezetnek kiutalt úgynevezett egyházi kiegészítő támogatást.
  • A helyzetet bonyolítja, hogy – amint ezt Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke egy cikkben pár éve megírta – ez a támogatás nem jár alanyi jogon, az együttműködés az állam részéről feltételes, nem kötelező.
  • Az elmaradó állami támogatás nehéz helyzetbe sodorta a MET-et és szervezeteit, amelyek egy idő után nem tudták befizetni az adók és a közterhek jelentős részét, elmaradtak a közüzemi számlákkal és az alkalmazottak bérével is.

Számokban: 2022 februárjában a NAV 30 nyomozóval szállt ki az egyház Dankó utcai központjába. A razziát azzal indokolták, hogy a korábbi években a MET és szervezetei nem fizették be 1300 alkalmazottjuk után a járulékokat, amivel hárommilliárdos kárt okoztak a költségvetésnek.

  • Iványi Gábor a razziát követően többször is arról beszélt, hogy az állam 10-12 milliárd forinttal tartozik a MET-nek. Ennyi pénztől estek ugyanis el azzal, hogy az állam nem kötötte meg velük a „közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást”.
  • Az idén nyáron a NAV elkezdte leemelni a MET számláiról nemcsak a működésre félretett összegeket, hanem azokat a pályázati pénzeket is, amelyeket konkrét projektekre nyertek el. Ekkor Iványi azt nyilatkozta, hogy mindössze félnapi működésre maradt pénzük.
  • A helyzet javítása érdekében gyűjtést szerveztek, amelyen néhány hét alatt össze is gyűlt 90 millió forint, ami ugyan sok pénz, de a korábbi információk alapján 6 milliárdos éves költségvetéssel működő MET problémáit önmagában nem oldja meg.

Tágabb kontextus: a NAV most közzétett listáján a MET-en kívül további több mint 200 szervezet szerepel, azaz ennyien tartoznak legalább fél éve több mint 100 millió forinttal az adóhatóságnak.

  • A NAV lapunknak korábban azt írta, hogy „a behajtás eredményessége mindig a konkrét adózó vagyoni-jövedelmi (bevételi) helyzetétől függ”. Ez azonban ritkán olyan, hogy a pénz ténylegesen befolyjon az államkasszába.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több lett a protest egy százalék, de Iványi Gáborék iskoláit ez sem mentette megTavaly a MET kapta a negyedik legtöbb felajánlást, és nem ők az egyetlenek, ahol sokkal nagyobb a rendelkezők száma, mint a híveké.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmadAz egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet adótartozás egyház egyházi gazdálkodás NAV NAV-lista Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. október 22. 11:52 Adat, Közélet

Akkor is nőne az Airbnb-adó Budapest belső kerületeiben, ha önálló városok lennének

Azokon a településeken emelkedik a rövidtávú lakáskiadás adója, ahol a vendégéjszakák száma meghaladja az évi kétmilliót. Ilyen város csak egy van Magyarországon: Budapest.

Stubnya Bence
2024. október 22. 06:03 Közélet

Gazdasági antidepresszánssal állítaná meg Magyar Péter előretörését a Fidesz

Nem véletlen, hogy a kormány nemrég bemutatott gazdasági akciótervének egyik fő fókusza a jövedelmek vásárlóerejének növelése és a lakhatás lett.

Stubnya Bence
2024. október 17. 14:09 Közélet, Pénz

Nem lesz olcsóbb a repülés a reptéri adó eltörlésétől

Környezetvédelmi lett az extraprofitként indult adó 2022-ben, jövőre viszont kivezetik az egészet. Leginkább a diszkont légitársaságok járhatnak ezzel jól.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. október 24. 09:36 Adat, Pénz

Egymilliárdos árengedménnyel kínálja tihanyi ingatlanját az állam

Több mint egymilliárd forinttal csökkentette a kikiáltási árát az MNV annak a tihanyi ingatlannak, amelyet két hete sikertelenül próbált meg eladni.

Mészáros R. Tamás
2024. október 24. 06:01 Világ

Akkor hozott Nobelt a nagy világmagyarázat, amikor már egyre többen kételkednek benne

Az idei díjazottak munkássága a magyar fejlődési modellel kapcsolatos viták szempontjából is érdekes, de bírálója is egyre több van.

Avatar
2024. október 23. 05:24 Pénz, Vállalat

Kamatmentes hitelt nyújtottak a gázfogyasztók az MVM-nek, akaratukon és tudtukon kívül

A gázártámogatási rendszer 2022-es változásához kapcsolódva módosították az átalánydíjas elszámolást, így több milliárd forint kamatmentes hitelhez jutottak.