Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. augusztus 26. 17:20 Közélet, Vállalat

Még hosszú évekig velünk maradnak a mostani MÁV-káosz okai

Több vonalon is lényegében összeomlott a hazai vasúti közlekedés az elmúlt napokban. Első ránézésére úgy tűnhet, hogy a MÁV vesszőfutását egy balszerencse-sorozat okozza, valójában azonban csak idő kérdése volt, hogy mikor alakul ki ilyen helyzet. Az elmúlt napok balesetei ugyanis épp a strukturális problémákra világítanak rá.

Mi történt? Szombat délben síntörés miatt leállt a vasútközlekedés a nyáron különösen forgalmas dél-balatoni vonalon. A MÁV pótlóbuszokkal próbálta kezelni a helyzetet, de ezek kapacitása nem volt elég az utasok elszállításához. A forgalom délután ötkor ugyan újraindulhatott, de csak 20 kilométer/órás sebességkorlátozás mellett.

  • Vasárnap este kisiklott egy InterCity öt kocsija a Keleti pályaudvar előtti bevezető vágányszakaszon. A baleset miatt a naponta százezer utast fogadó pályaudvart lezárták, és jelen állás szerint legkorábban kedd reggel állhat helyre a forgalom.
  • Hétfő reggel két gázolás is történt a MÁV vonalain az ország két különböző pontján, Mezőkövesdnél és Felsőgödnél. A balesetek további fennakadásokat okoztak a közlekedésben, ami a hét első napján már ezt megelőzően sem volt problémamentes.
  • A Keleti után a Nyugati pályaudvarnál is komoly fennakadások voltak, mivel hétfő délelőtt eltört a sín a ceglédi vonalon. Kőbánya alsó, illetve a Nyugati között egy szakaszon csak az egyik vágányon közlekedhettek a vonatok, amelyek emiatt jellemzően 20-40 percet késtek.
  • A harmadik budapesti fejpályaudvar, a Déli késő délelőtt esett el, miután a Szombathelyről ide tartó Kék Hullám InterCity teherautóval ütközött. Ma délután így a Balaton északi partjáról Budapest felé valamennyi vonat a pályaudvar helyett csak Csajágig közlekedik.

Felülnézet: a késéseket, járatkimaradásokat, lezárásokat ugyan egymástól független balesetek és hibák okozták, a napokban kialakult helyzet elég jól rávilágít a hazai vasúti közlekedés strukturális problémáira.

  • A kormányzat évek óta nem biztosít elegendő forrást a pályahálózat karbantartására, ami miatt a fő vonalak nagy részén elmaradtak a szükséges munkák. Különösen igaz ez a budapesti pályaudvarok környékére, illetve a főváros körüli vonalakra.
  • Bár Lázár János építési és közlekedési miniszter alig két hete jelentett be egy elvileg jövőre induló közel 900 milliárd forintos vasúti pályafelújítási programot, jelen állás szerint azonban ez sem érinti a fővárosi részeket, és a fővonalakon is csak a legproblémásabb pályaszakaszokhoz nyúlnának hozzá.
  • Ráadásul valódi fejlesztésről szó sincs: a jelek szerint csak a 70-es, 80-as évek állapotát állítják vissza az érintett szakaszokon. Ez mások mellett azt jelenti, hogy a vonatok továbbra is legfeljebb 120 kilométer/órás sebességgel tudnak majd közlekedni.

Mit mondanak ők? A budapesti karbantartások és fejlesztések elmaradására hívta fel a figyelmet Vitézy Dávid közlekedési szakértő, korábbi államtitkár is.

  • Mint fogalmazott: a fővárosban sok évtizedes a lemaradás, a fejpályaudvarok és az oda vezető szakaszok tarthatatlan állapotban vannak a legtöbb vidéki fővonalhoz képest is. A fejlesztésekre volt terv, ám ezeket Lázár János leállíttatta.

Mi várható? Bár szakértők szerint azonnali beavatkozásra lenne szükség, erre kevés az esély, a vasúti fejlesztések ugyanis nem egyik napról a másikra valósulnak meg.

  • A vasúti infrastruktúra tervezése és kivitelezése hat-hét évet vesz igénybe. Mivel azonban jelenleg még tervek sincsenek, azokat a strukturális problémákat, amelyek a mostani fennakadásokat okozták, legkorábban a 2030-as évek elejére lehet valahogyan kezelni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa egyik legtöbbet késő vasútja lett a MÁVAz utóbbi hónapokban látványosan romlott a menetrendszerűség, és az elhibázott kormányzati döntések miatt a következő években még többet késnek majd a vonatok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Keleti pályaudvar Lázár János MÁV vasút vitézy dávid Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. szeptember 12. 10:41 Közélet, Vállalat

Nagyon tolná a kisvállalkozásokat a kormány, de honnan lesz hozzá dolgozó?

Javítaná az inflációs időszakot nagyon megszenvedő magyar kkv-k hatékonyságát az erre szakosodott államtitkárság, de az egyik legnagyobb bajukra egyelőre nem hoztak új ötletet.

Bucsky Péter
2024. szeptember 12. 06:00 Adat, Közélet

Egyre több lett a protest egy százalék, de Iványi Gáborék iskoláit ez sem mentette meg

Tavaly a MET kapta a negyedik legtöbb felajánlást, és nem ők az egyetlenek, ahol sokkal nagyobb a rendelkezők száma, mint a híveké.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 11. 05:13 Élet, Közélet

Építünk ide egy nagy lakóparkot, az óvoda, az orvos és a közlekedés meg legyen a város baja

A beruházókat semmi sem kötelezi arra, hogy a közcélú igényeket figyelembe vegyék, így csak akkor építenek óvodát vagy rendelőt, ha nekik is megéri.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. szeptember 13. 11:18 Vállalat

Innen szép nyerni, de van-e még visszaút a Dunaferr számára?

Nem tudnak mit kezdeni a mélyben lévő acélárakkal, a Dunai Vasműben lényegében csak állagmegóvás történik, akárcsak a tulajdonos más közép-európai üzemeiben.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 12. 16:03 Vállalat, Világ

Alig lesz hozzáadott érték a BYD magyar gyárában, ha a kínai kormányon múlik

Állítólag arra kéri a kínai kormány az autógyártókat, hogy ne vigyék ki az országból a technológiájukat, külföldön szigorúan csak összeszerelést végezzenek.

Virovácz Péter
2024. szeptember 11. 17:06 Pénz, Világ

Adósságválsághoz vezethet, ha tovább szórja a pénzt Amerika

Együttes erővel söprik szőnyeg alá a költségvetési problémát az elnökjelöltek, pedig súlyos következményei lehetnek, ha nem változik semmi.