Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. augusztus 21. 13:07 Adat, Közélet

Már megközelítette azt a szintet a minimálbér, amit Nagy Márton 2027-re vállalt

„Az átlagbérek 50 százalékára fontos lenne felemelni a minimálbért, természetesen több lépcsőben, de legkésőbb 2027-ig” – mondta Nagy Márton a kormány bérekkel kapcsolatos szándékairól az Indexnek adott interjújában, ami a legutolsó minimálbér-emelés tükrében nem tűnik túl nagy vállalásnak, persze kérdés, hogy a későbbiekben mekkora bérnövekedést kell lekövetni.

Számokban: tavaly decemberben 266 800 forintra emelkedett a minimálbér, ami a bruttó átlagkereset 46,7 százalékát tette ki. A két érték korábban soha nem közelítette meg egymást ilyen mértékben, igaz, a bruttó átlagkereset az idei hónapokban rendre 14 százalék körüli növekedést mutatott az egy évvel korábbi szintekhez képest.

  • A minimálbér helyett az effektív minimálbért érdemes figyelembe venni a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint, ami egy súlyozott átlaga a garantált bérminimumnak és a minimálbérnek. Ez 306 ezer forintra nőtt a legkisebb keresetek utolsó változtatásával, ami az utolsó ismert, májusi 652 ezer forintos bruttó átlagkereset 47 százalékát teszi ki.

Miért fontos ez? A minimálbér-emelésekkel által is gerjesztett bérnyomás a piaci alapokon működő magyar vállalkozások számára okozza a legtöbb problémát Orbán Krisztián szerint, szemben a jellemzően hatékonyabban működő külföldi cégekkel és az állami megrendelésekből vagy támogatásokból élő, „járadékvadásznak” is nevezhető magyarországi vállalatokkal.

Igen, de: a minimálbér-emeléssel kapcsolatos fő kérdések egyike, hogy a dolgozók által megtermelt érték összhangban van-e az új fizetésükkel. Kedvező tény, hogy a minimálbér növeléseit nem követte a foglalkoztatás csökkenése Pogátsa Zoltán álláspontja szerint, ha a minimálbért egy vállalkozás nem tudja kigazdálkodni, akkor arra „nincs is szükség a magyar gazdaságban”.

Mi várható? A nominális bérnövekedés üteme 2025-ben várhatóan mérséklődik, ami épp a 2023 decemberében végrehajtott 15 százalékos minimálbér-emelés lecsengő hatásának lehet köszönhető az Európai Bizottság előrejelzése szerint. Az idei évben történő béremelkedésre vonatkozó előrejelzések 11,4 százalék körül szóródtak tavasszal.

  • A minimálbér-emelések mostanában megszokott üteme mellett is elérhetőnek tűnik a nemzetgazdasági miniszter által megfogalmazott cél, ha teljesülnek a fenti előrejelzések. (2022-ben 19 százalékkal, 2023 elején 16 százalékkal, majd az év végén 15 százalékkal növelte a legkisebb kereseteket a kormány.)

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJobban nőhetnek a bérek idén az előrejelzéseknélA fogyasztás felpörgésére számító kormánynak és a felpörgetést megvalósító fizetésből élőknek is jó hír lehet, ha trenddé válik az év eleji adat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan értelme, hogy több évnyi bérre elég pénzt ad a kormány a munkahelyteremtőknek?Rengeteg pénzt, 13,3 millió forintot adunk minden egyes új munkahelyért, miközben évek óta munkaerőhiánnyal küzd a gazdaság. Nem tűnik logikusnak a rendszer.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet átlagbér minimálbér minimálbér-emelés nagy márton Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 05:31 Adat, Közélet

Orbán nagyokat mondott, de tényleg nem rosszak a magyar növekedési kilátások

Inkább 3, mint 5 százalékos növekedés várható jövőre, de ez Közép-Európában és az uniós mezőnyben is az erősebb teljesítmények közé tartozhat.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 12:31 Adat

Még mindig dobogós Magyarország az öngyilkosságok számában az EU-n belül

A harmadik legrosszabb helyen áll Magyarország a lakosságarányos öngyilkossági mutatóban a napokban közzétett 2021-es adatok alapján.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 16:18 Adat

Az EU egyik leginkább vízfejű gazdasága a magyar

Majdnem negyedével lenne alacsonyabb Magyarországon az egy főre jutó GDP Budapest nélkül.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. szeptember 19. 17:19 Közélet, Pénz

A magyar kormány is örülhet az amerikai kamatvágásnak

A Magyar Nemzeti Bank konzervatív monetáris politikáját kritizáló kormány újabb ütőkártyához jutott a Fed döntésével.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 19. 13:25 Vállalat

Olcsó elektromos autók árasztják el Európát, vagy felvizezik a bírságszabályokat?

A környezetvédelmi szabályok további enyhítését kérik a gyártók, de olcsóbb modellek tömeges piacra dobása révén is elkerülhetik a büntetést.

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 19. 04:55 Világ

Fogy a jüan, akadozik az orosz kereskedelem az új szankciók miatt

Növekvő kereskedelmi és pénzügyi kellemetlenséget okoznak Oroszországnak és Kínának az Egyesült Államok legújabb pénzügyi fogásai, amelyeket újabb szankciók követhetnek.