Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. augusztus 21. 16:40 Közélet

A hevesi vegyi üzem mutatja, hogy beszállítóik is követik a kínai akkugyártókat

Heves városában létesít üzemet a BYN Chemicals, egy 2011-ben alapított, az elektronikai iparban szükséges vegyi anyagokat termelő kínai vállalat, ami az akkumulátorgyártáskor is használt N-metil-2-pirrolidont (NMP) előállításában is érdekelt. A 40 milliárd forint értékű beruházással jön létre a cég első Ázsián kívüli termelőegysége.

Háttér: a néhány száz főt foglalkoztató BYN a vegyszerek előállítása mellett a gyártástechnológia fejlesztésével is foglalkozik, több mint 200 ügyfele van, és 40 különböző országba exportál. A termékei az akkumulátorgyártás mellett például az integrált áramkörök és az OLED kijelzők előállításakor is használatosak.

  • A cég magyar leányvállalatát, a BYN Hungary Kft.-t már tavaly novemberben megalapították, a beruházás bejelentésére azonban csak a hosszú hétvége előtt került sor, noha arról az elmúlt hetekben a városvezetés mellett a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál is érdeklődtek civilek és Csárdi Antal, az LMP parlamenti képviselője.

Miért fontos ez? A katódgyártáskor használt NMP toxikus, irritáló és magzatkárosító hatású, aminek jelenléte kimutatható volt a Samsung gödi akkumulátorgyárának közelében lévő öntözőkutakban, és a levegőbe is került belőle. A CATL debreceni gyárában évi 2000 tonna friss NMP-re lesz szükség (összehasonlításképp: a BYN 120 ezer tonnát termel ebből az anyagból).

  • A beruházás újabb jele annak, hogy az elektromos autók gyártásához kapcsolódó kínai termelési lánc egyre nagyobb része települ át Európába, illetve Magyarországra. Erre már a CATL debreceni beruházásának nyomán is lehetett következtetni, és számos hasonló jellegű beruházást jelentettek be a közelmúltban (az egyik legvitatottabb az ácsi katódgyár).

Alulnézet: hónapok óta gyanították a hevesiek, hogy a városukban egy oldószerkészítő üzem létesítésének előkészületei zajlanak, de az önkormányzati választás előtt a polgármester csak annyit közölt, hogy nem akkumulátorgyár épül, hanem egy technológiai park kialakításának céljából történnek földvásárlások.

Mi várható? A környezetvédelmi aggályok mellett gazdasági szempontból is kérdéseket vet fel az újabb akkumulátoriparhoz kötődő beruházás. Az autópiac gyengélkedése jól érzékelhető az ágazatnak erősen kitett magyar gazdaságban, a járműgyártás és a villamos berendezések (például akkumulátorok) gyártása lehúzzák a gazdasági teljesítményt.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem lehet majd elmaszatolni, hogy tényleg szennyeznek-e az akkugyárakMagyar kutatók az ivóvíz lítiumtartalmát vizsgálták, az eredményeiket a Nature közölte.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA katódgyár tényleg azzal nyugtatgat, hogy alig lesz hozzáadott érték a magyarországi tevékenységébenMindössze két egyszerű alapanyagot fognak mechanikusan összekeverni és a keveréket beteszik egy kemencébe. Miért lenne ebből európai fizetés a dolgozóknak?

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBeragadt fékként lassítja az ipar a magyar gazdaságot, hogy lesz ebből gyorsulás?Az ipar gyengélkedése valószínűleg egész évben visszafogja a gazdaság teljesítményét, így leginkább csak a fogyasztás bővülésében lehet bízni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet akkumulátorgyártás akkumulátoripar beruházás nmp Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 11. 05:13 Élet, Közélet

Építünk ide egy nagy lakóparkot, az óvoda, az orvos és a közlekedés meg legyen a város baja

A beruházókat semmi sem kötelezi arra, hogy a közcélú igényeket figyelembe vegyék, így csak akkor építenek óvodát vagy rendelőt, ha nekik is megéri.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 10. 13:23 Közélet, Vállalat

Nagy Márton készül, de mit tehet a kormány a Temu és társai térhódítása ellen?

Évek óta tart a hazai e-kereskedők háttérbe szorulása, a kormány most intézkedhet, az offline világ után az online térben is adminisztratív eszközökkel próbálkozna.

Stubnya Bence
2024. szeptember 5. 15:03 Élet, Közélet

Költeni kéne rá, hogy ne főjenek meg a diákok az iskolákban

Káoszt hozott a szeptemberi hőség a magyar közoktatásban, de globálisan már évek óta sok idő esik ki a tanévből a globális felmelegedés miatt.

Fontos

Virovácz Péter
2024. szeptember 11. 17:06 Pénz, Világ

Adósságválsághoz vezethet, ha tovább szórja a pénzt Amerika

Együttes erővel söprik szőnyeg alá a költségvetési problémát az elnökjelöltek, pedig súlyos következményei lehetnek, ha nem változik semmi.

Stubnya Bence
2024. szeptember 11. 14:41 Vállalat, Világ

Felébredt szendergéséből a Volkswagen, és ezt a győri Audi is megérzi

Költségcsökkentésre és hatékonyságnövelésre van szükség, a változások a foglalkoztatásra is kihathatnak.

Hobot Péter
2024. szeptember 11. 11:37 Világ

A lerombolt ikertornyoktól az emlékműig és Reddit-irodáig – így épült újjá New York központja 9/11 után

A 23 éve elpusztult Világkereskedelmi Központ helyén a viták után egyaránt helyet kapott a tragédia emlékműve és a pezsgő üzleti élet.