Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A túlzottdeficit-eljárás megindítását Belgium, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország és Szlovákia mellett Magyarországra vonatkozóan is javasolta az Európai Bizottság – derül ki a Bizottság keddi közleményéből.

  • A következő lépésben őszig az EU Tanácsa ajánlásokat fogalmaz meg a tagállamoknak, hogy hogyan kerüljön vissza a költségvetési hiányuk az uniós szabályoknak megfelelő szintre, és arra is, hogy ennek milyen tempóban kell megvalósulnia.

Előzmények: 2012 előtt folyamatosan túllépte a három százalékos küszöböt a hiány, Magyarország ellen emiatt 2004-ben túlzottdeficit-eljárás indult, aminek 2013-ban lett vége. Az eljárás alatt az érintett országok korrekciós intézkedésekért cserébe kerülhetik el a bírságokat.

  • A túlzott költekezést büntető szabályokat 2020-ban felfüggesztette az Európai Unió, hogy az országoknak nagyobb mozgástere legyen a Covid utáni gazdasági kárenyhítésre, ezek a szabályok azonban idén újra hatályossá váltak.

Alulnézet: a magyar költségvetés hiánya tavaly 6,7 százalék volt, az idei hiánycél pedig 4,5 százalék (aminek az eléréséhez a héten jelentettek be újabb adókat, mások kivezetése mellett). 

  • Még jövőre is 3 százalék felett maradna a hiány (3,7 százalék), és csak 2026-ban, az országgyűlési választások évében felelne meg újra az uniós szabályoknak Magyarország konvergenciajelentése szerint.
  • Az államadósság-ráta, ami tavaly 73,5 százalék volt, még 2028-ban is az uniós követelmény (60 százalék) felett maradna, bár jelentősen csökkenne (62,8 százalékra).

Tágabb kontextus: az európai költségvetési szabályok a felfüggesztés óta megváltoztak. 

  • Az új szabályok alapján a brüsszeli Bruegel kutatóintézet elemzése szerint Magyarországnak négyéves kiigazítási időszak alatt évente átlagosan 0,75, hétéves kiigazítási időszak esetén pedig 0,47 százalékkal kellene évente átlagosan csökkentenie a hiányát.

Mit mondanak ők? Varga Mihály pénzügyminiszter az Indexnek azt mondta, szeptember végig kell benyújtani egy középtávú programot, ami alapján „nem azonnali intézkedésekkel kell reagálnia a tagországoknak, négyéves átmeneti időt adnak arra, hogy a költségvetési hiány fokozatosan csökkenjen”.

Igen, de: annak is lesz jelentősége, hogy a többi eljárás alá vont ország milyen költségvetési politikát tervez. Például ha a francia választások után az új vezetés lazább költségvetési politikát vinne, az az európai költségvetési szabályokkal szembeni ellenálláshoz vezethet.

  • Ha a következő években inkább a költségvetési lazítás irányába mozdulnak el a tagországok, az javíthatja a magyar költségvetési helyzet megítélését is, és lazább gazdálkodást tesz lehetővé. Ennek a kockázata viszont a magasabb infláció – írta a G7-en Virovácz Péter, az ING vezető elemzője és Szőnyi Dávid az ING elemző gyakornoka.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy Márton költekezésről, Varga Mihály szigorításról beszél, miközben idén már uniós elvárás a fiskális fegyelemNagy éppen az uniós költségvetési szabályok reformja után nyilatkozott az uniós költségvetési szabályok fellazításának szükségességéről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet államadósság deficit költségvetés túlzottdeficit-eljárás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Bucsky Péter
2024. október 15. 04:44 Közélet

Már nem is cél, hogy európai színvonalat érjen el a magyar vasút

A következő tíz évben nem tervez érdemi minőségfejlesztést a kormány a vasúton, csak a legkirívóbb problémák egy részének kezelésére lesz pénz.

Jandó Zoltán
2024. október 14. 15:17 Adat, Közélet

Senkinek nem kellett az ötmilliárdos tihanyi ingatlan

Az aukció három napja alatt egyetlen licit sem érkezett a közel 40 ezer négyzetméteres, 5,2 milliárdért kínált tihanyi ingatlanra.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.