Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. július 10. 16:47 Közélet

150 milliárd forint bevételről mond le a kormány a három megszűnő különadóval

Sorra engedi el a különadókat kormány, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden a légiforgalmi adó, szerdán a távközlésre és a gyógyszeriparra vonatkozó különadók jövő évi megszűnését jelentette be. A bankokra vonatkozó többletterhek maradnak, és a biztosítók is csak leírhatnak egy részt a rájuk kirótt extra adóból, ha teljesítenek bizonyos feltételeket.

Miért fontos ez? A költségvetés helyzete miatt elvileg átmenetileg bevezetett, szektorspecifikus, extraprofitadóknak is nevezett tételek kedvezőtlenül érintik az adórendszer stabilitását és kiszámíthatóságát, ami egy ország megítélésekor kulcsfontosságú a befektetők szemében.

Háttér: az államháztartás rossz állapotát többek között az is jelzi, hogy jelenleg nincs komolyan vehető költségvetés idénre. A kormány ugyanakkor vállalta az Európai Bizottság felé, hogy a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz összesen körülbelül 6200 milliárd forintnyi forrásának lehívása feltételeként fokozatosan kivezeti a különadókat.

  • A kormány már tavaly jelét adta annak, hogy egyes különadókról 2025-ben lemond, aminek oka többek között az volt, hogy a következő évben elkezdhet mérséklődni az infláció miatt megugró kamatkiadások mértéke. A szóban forgó sarcokat 2022-ben vezette be a kormány, eredetileg két évre, ám végül 2024-ben is érvényben maradtak.
  • A gyógyszergyárakra vonatkozó különadón finomított idén a kormány, így annak egy része már a globális minimumadóba beleszámítható. Ugyan a megoldással az állam nem veszít bevételt, és a cégek terhei sem növekedtek, a váratlanul és visszamenőleges hatállyal bevezetett intézkedés ismét rámutatott a magyar adórendszer hektikus alakulására.

Számokban: a légitársaságok hozzájárulása címén 39,3 milliárd, a távközlési és a gyógyszergyártó adók révén 95,6 milliárd, illetve 17 milliárd forint bevételt (tehát összesen 151,9 milliárd forintot) irányzott elő az idei évre szóló költségvetés. Az összes, az Európai Unió által kifogásolt adónemből 1257 milliárd forinttal számolt a kormány.

Mi várható? Az idei költségvetés kritikus helyzete miatt a kormány a bankokra vonatkozó újabb adóterheket jelentett be a héten. Az adóemelő csomag 92 és 222 milliárd forint közötti többletbevételt hozhat az idén, ez jövőre csak a tranzakciós illeték változása révén 230 milliárd forint lehet a Portfolio számítása szerint.

  • Nem fogják növelni az állampapír-állományukat a bankok idén Nagy Márton vélekedése szerint, így valószínűleg a különadó teljes összegét meg kell majd fizetniük. A miniszter szerint a következő évben körülbelül 280 milliárd forint lehet a banki különadóteher, amiből nagyjából 140 milliárd lenne levonható az állampapírok vásárlása esetén.
  • A kormányzati nyilatkozatok alapján minden bizonnyal fennmarad a kiskereskedelmi láncok különadó-fizetési kötelezettsége is, amelyből 250 milliárd forint bevétellel számolt az idei költségvetés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSaját farkába harap már a kormány a 61-féle adóvalKét év alatt 14 új adót vezetett be a kormány, az Amerikai Kereskedelmi Kamara egyszerűsítené a rendszert. Nagy Márton szerint két adót talán kivezetnek.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdődött a bűvészmutatvány, hogy észrevehetetlenné tegyék az adóemeléstA kormány igyekszik megakadályozni a tranzakciós illeték 50 százalékos emelésének áthárítását, de azért így is lesz erre legalább kétféle lehetőségük a bankoknak.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkExtraprofitadó kivetésével könnyít a kormány a gyógyszergyárak helyzeténA globális minimumadóval tette kompatibilissé a kormány a gyógyszergyárakat az elmúlt években sújtó különadót az új adóteher bevezetésével.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet adózás ágazati különadó extraprofitadó nagy márton Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.