Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. július 2. 12:01 Közélet, Világ

Két grafikon arról, miért valószínű, hogy Orbán nem segítségről és pénzről tárgyal Kijevben

Váratlanul Kijevbe utazott ma Orbán Viktor miniszterelnök, és csak találgatni lehet, hogy miről tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Miért fontos ez? Miközben Magyarország aktívan hagyta moszkvai diplomáciai kapcsolatait, a magyar kormányfő az egyik utolsó az unióban, aki a háború 2022. februári kitörése óta nem járt még Kijevben.

Háttér: a vélhetően hosszas előkészítés után létrejött találkozó egyik feltétele az ukrajnai magyarok helyzetének napirendre tűzése lehetett. Másrészt Orbán tegnaptól az EU soros elnökségét átvevő tagállam vezetőjének is számít. Ha utóbbi minőségében is tárgyal, akkor ezt úgy teszi, hogy a blokkon belül egyedül Magyarország fekszik rendre keresztbe Ukrajna támogatásának.

Számokban: az alábbi grafikonon azt mutatjuk be, hogy az egyes országok a háború kitörése és 2024 áprilisa között mennyi pénzzel támogatták Ukrajnát. Az összegbe belevettük a menekültekkel kapcsolatos (becsült) költségeket is, e nélkül a magyar érték szinte nulla lenne.

  • A következő grafikon azt mutatja meg, hogy a 2021-es GDP-hez (vagyis a gazdasági lehetőségekhez) viszonyítva mennyi az összes, Ukrajnát és az ukránokat segítő költség.

Tágabb kontextus: pénzügyi segítség nélkül Ukrajna képtelen védeni magát, a háború becslések szerint évi 40 milliárd eurót emészt fel, az ország adóssága már több mint 20 milliárd euró, amit nem tud kifizetni, és várhatóan részben el kell majd engedni, illetve átütemezni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIsmét Ukrajna zsarolásával próbálhat uniós támogatást kicsikarni MagyarországA kormány az Ukrajna támogatására szánt uniós keret növelésébe belement, annak kifizetéseit azonban nem akarja jóváhagyni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj fenyegetésekkel és csapásokkal tolja meg Putyin a Fidesz békekampányátEddig nem volt olyan „vörös vonal”, amelynek nyugati átlépése érdemi következményekkel járt volna, de ez nem gátolja az új orosz fenyegetéseket és az erre való magyar hivatkozást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverükNépszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ menekültek Orbán Viktor orosz-ukrán háború segély támogatás tárgyalás Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. július 3. 15:31 Közélet, Vállalat

Zavarja a kormányt a választások óta dráguló üzemanyag, pedig volt már rosszabb is a helyzet

A hatósági árak bevezetésekor az átlagjövedelemhez képest jóval drágábbak voltak az üzemanyagok, mint most.

Bucsky Péter
2024. július 1. 15:21 Adat, Közélet

Mélypontra esett a tenderek értéke, fogyókúra várhat a NER-es építőkre

Idén már növekedésnek indult az építőipari közbeszerzések értéke, de a hazai pénzszűke és az uniós források bizonytalansága beárnyékolja az ágazat kilátásait.

Avatar
2024. július 1. 05:12 Közélet

Újra rengeteg földet ad el az állam, ki jár vele jól?

A korábbi árveréseket rengeteg kritika érte, ugyanakkor az utóbbi években csökkent mind a nagyon nagy, mind a törpebirtokok száma és az általuk használt terület.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Torontáli Zoltán
2024. július 2. 16:34 Vállalat, Világ

Megint káosz van a konténerszállításban, és ez megint meglökheti az inflációt

Az okok eltérőek, mint a koronavírus-járvány után, de a következmények hasonlóak lehetnek.

Gajda Mihály
2024. július 2. 15:11 Pénz, Vállalat

Már 200 milliárd dollár felett jár, és nincs még vége a felvásárlási hullámnak az amerikai olajiparban

Az amerikai tőzsdén jegyzett olajipari cégek száma öt év alatt 65-ről 41-re csökkent a felvásárlások nyomán, és valószínűleg ez még csak a kezdet.