Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2024. június 17. 14:31 Közélet

Nem szavaztak többen a Fideszre plusz önkormányzati források reményében

Nem eredményeztek nagyobb szavazatarányt az EP-választásokon a Fidesznek a települési elvonások az önkormányzatok pénzügyi helyzetének és a szavazás eredményeinek elemzése alapján.

Előzmények: a koronavírus-járvány alatt a kormányzat jelentősen megnövelte az önkormányzatok által fizetendő szolidaritási hozzájárulás mértékét. Korábbi cikkünkben úgy számoltunk, hogy 2022-ben az ellenzéki vezetésű nagyvárosok bevételeinek 8,4 százalékát vonta el ilyen módon a kormány, a fideszes önkormányzatoknál ez az arány 6,2 százalék volt.

  • Kompenzációval ellensúlyozta a kormány az elvonásokat, ezeket egyedi döntések alapján osztották. Egyes kormánypárti megnyilvánulások alapján a források ilyen jellegű elosztása azt a célt is szolgálhatta, hogy a helyieket a kormánypárt megválasztására ösztönözzék.
  • Lázár János tavaly például azt mondta, ha a hódmezővásárhelyiek megválasztják Márki-Zay Pétert polgármesternek „akkor a kormánytól semmiféle támogatásra és együttműködésre nem számíthatnak”.

Miért fontos ez? Akár fordított logika érvényesülése is elképzelhető lett volna, tehát hogy a forráselvonások miatt inkább kiábrándulnak a szavazók, és az ellenzéket választják. A választási eredmények alapján viszont nem igazán érdekelte a szavazókat, hogy kevesebb forráshoz jutott a településük.

Számokban: az alább látható ábrán azt mutatjuk be, hogy a 2019-es és 2024-es választások között hogyan változott a Fideszre leadott szavazatok aránya, illetve hogyan változott az egy lakosra jutó települési önkormányzatoknak biztosított kormányzati forrás 2019 és 2022 között*Az összes települési önkormányzatra vonatkozóan erre az évre érhető el egységesen a zárszámadások adata..

  • A két változó közötti kapcsolat, a korreláció*Ez egy mínusz 1 és plusz 1 közötti szám, amely két adatsor értékeinek kapcsolatát mutatja: minél közelebb esik a két véglethez, a mínusz vagy plusz 1-es számhoz, annál erősebb pozitív vagy negatív irányú kapcsolatot jelez. A 0 körüli (illetve plusz/mínusz 0,2 tartományon belüli) érték elhanyagolható kapcsolatot mutat: ez egy vízszintes vonalnak felel meg az ábrán, a plusz/mínusz 1-es érték a függőleges vonal lenne. Míg 1-nél teljesen együtt mozog a két adat, a -1-es érték tökéletes ellentétes kapcsolatra utal, vagyis ebben az esetben az egyik adatsor növekedésével a másik csökken.
     értéke teljesen elhanyagolható (-0,03).

Tágabb kontextus: többféle módon is megvizsgáltuk, hogy van-e kapcsolat a települési önkormányzatok segítése vagy hátráltatása és a Fideszre adott szavazatok, azok változása között. Minden esetben azt kaptuk, hogy nincs érdemi:

  • a Fidesz 2024-es szavazataránya és az egy főre jutó állami támogatás között kapcsolat értéke 0,16;
  • a Fideszre adott EP-szavazatarány 2022 és 2019 közti változása és az önkormányzati bevételeken belül az állami támogatás arányának változása között -0,01;
  • a Fidesz 2022-es EP-szavazataránya és a településtől elvont szolidaritási hozzájárulás egy főre jutó összege között 0,14;
  • a Fideszre adott EP-szavazatarány 2022 és 2019 közti változása és a bevételekből elvont szolidaritási hozzájárulás 2019-es aránya között 0,05 volt a korrelációs együttható.

Alulnézet: nem hatott a szolidaritási hozzájárulás a polgármesterek személyére érdemben még az elvonás által leginkább sújtott 30 településen sem. Ugyan a 30 település közül nyolcban cseréltek polgármestert, ezek közül öt esetében függetlent váltott másik független.

  • A leginkább sújtott 30 település tizedében, háromban cserélték le a korábbi fideszes polgármestert, kettőt függetlenre, egyet ellenzékire. 
  • Csupán hatból kettő fideszes településvezető maradt meg a kormány által leginkább megszorított településeken.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány Budapest elleni bunkósbotja néhány falun is nagyot ütSzámításaink szerint 400 milliárd forintot vett ki a kormány a települések költségvetéséből a szolidaritási hozzájárulással ebben az önkormányzati ciklusban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs fideszes többség, ahol a lakosság legalább 60 százaléka érettségizettA kormánypárt EP-választáson elért eredménye jellemzően azokon a településeken lett erősebb, ahol alacsonyabb az iskolázottság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártjaA Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet ellenzék Fidesz forráselvonás önkormányzati választások önkormányzatok szolidarítási hozzájárulás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Torontáli Zoltán
2024. június 25. 10:40 Élet, Közélet

Könnyű megszüntetni a kötelező akciózást, hiszen sokan azt sem tudják, hogy létezik

Az árstop kommunikációs alapú kivezetése egy év után véget ér, a mai napig vitatott, hogy az eredeti intézkedés csökkentette vagy növelte az inflációt.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. június 26. 14:03 Élet, Pénz

Hamarosan csorogni kezd az uniós pénz a magyar lakossághoz

Az otthonfelújítási támogatás keretében érhetnek el a magyar lakossághoz az unió részéről felszabadított források.

Torontáli Zoltán
2024. június 25. 17:13 Adat, Élet

Az állami gát ellenére is egyre több nyugdíjas dolgozik

A nyugdíjasok szerepvállalása csökkenti a munkaerőhiányt, de kevésbé örömteli, ha azért mennek dolgozni, mert úgy érzik, nem jönnek ki a nyugdíjukból.

Torontáli Zoltán
2024. június 25. 05:06 Adat, Élet

Több mint 10 ezer forinttal csökkentheti a villanyszámlát az állami támogatású napelemes program

A Napenergia Plusz Program sokkal jobb, mint a semmi, nélküle földbe állt volna a piac, de ha utánaszámolunk, nem sokaknak éri meg.