Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. június 11. 15:03 Közélet, Világ

Nehéz lavírozás vár Ursula von der Leyenre, hogy elnök maradhasson

Elkezdte gyűjteni a támogatásokat Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikus ahhoz, hogy újrázzon az Európai Bizottság elnöki székében.

Miért fontos ez? Az európai parlamenti választásokon nőtt a populista és szélsőjobbos politikai pártok ereje, a francia parlamenti választások meglepetésszerű előrehozása is borította az asztalt, ám mindez végső soron mégsem okozhat földcsuszamlást az európai politikában, ha von der Leyen marad a kormányrúd mellett.

Számokban: von der Leyen az Európai Néppárthoz (EPP) tartozik, amely a cikkünk írásakor legfrissebb előzetes végeredmény szerint 191 mandátumot szerzett a 720-ból. (A Fidesz 2021-től már nem tagja ennek a pártcsaládnak, a Tisza új képviselőit azonban ide várják.)

  • Az elnöknek először meg kell nyernie a tagállamok minősített többségi támogatását, majd az új parlamentben 361 támogató szavazatot kell szereznie.
  • 2019-ben 9 szavazattal ugrotta át a lécet, a mainál számára jóval kedvezőbb körülmények között.

Mi várható? Az elnöknek a Tanácsban várhatóan nem lesz nehéz dolga, mert az EPP-hez kötődő politikusok számos tagállam kormányában kulcspozícióban vannak. A Parlamentben azonban a 361 szavazat csak úgy jöhet össze, ha a többi tömörülés engedményeket kap, vagyis számukra kedvező irányt (is) vesz a Bizottság politikája.

Háttér: 2019-ben von der Leyen az EPP mellett a Renew nevű tömörülés és a szociáldemokraták (S&D) támogatásával, illetve a Fidesz és a lengyel Jog és Igazságosság Párt néhány képviselőjének szavazatával nyert. (Orbán Viktor akkor még úgy vélte, hogy von der Leyen a Fidesznek kedvező elnök lesz, de ez nem jött be, és a lengyel támogatás is elpárolgott mára.)

  • Most az EPP, a Renew és az S&D összesen több mint 400 mandátummal rendelkezik, de az európai politikában a képviselők jelentős része, legalább 10 százaléka általában nem vehető rá, hogy központi döntés szerint voksoljon.
  • A Politico elemzése szerint ez most még inkább így lesz a baloldalon, ahol tartanak attól, hogy von der Leyen több ügyben közeledni fog a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök által fémjelzett ECR nevű tömörüléshez. Minél szorosabb lesz ez a kötelék, annál kevésbé lehet baloldali és/vagy zöld parlamenti képviselőket megnyerni az ügynek.
  • A tagállamok vezetői várhatóan június 27-én döntenek a támogatásról. Az érdekesebb része a folyamatnak csak utána kezdődik, jelenleg úgy tűnik, hogy ha von der Leyen nem tesz gesztusokat az ECR-nek és még a zöldeket (Greens/EFA) is megnyeri, akkor lehet csak sima útja az újabb öt éves mandátumig.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKönnyebb helyzetbe hozza a magyar kormányt az európai választásFennakadásokat igen, gazdasági kisiklást nem hoz az EP-választás várható kimenetele, Magyarországnak pedig jól jön a szigorúbb költségvetési felügyelet elodázódása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ elnök EP-választás európai bizottság Ursula von der Leyen Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Fontos

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.