Hírlevél feliratkozás

Egyelőre nem látszik, hogy kinek sikerült jobban a mozgósítás

Két évvel ezelőtt az országgyűlési választásokon a nap elején inkább az ellenzéki települések tűntek aktívabbnak, napközben azonban megfordult a helyzet. Most sem települési, sem járási szinten nem látszik semmilyen minta.

Mi történt? Egyelőre úgy tűnik, meglett az eredménye annak, hogy több politikai erő is kifejezetten aktívan próbálta mozgósítani szavazótáborát az elmúlt hetekben. Reggel kilenc óráig kifejezetten magas volt a részvétel: a jogosultak 9,98 százaléka járult az urnákhoz.

  • A közel 10 százalékos részvétel a korábbi önkormányzati és európai parlamenti választásokhoz viszonyítva is kiugróan magas, sőt még egy országgyűlési választáson sem lenne alacsony: 2014-ben és 2010-ben is kisebb részvétellel indultak a választások.
  • A választók tizedének részvételéből esetenként már lehet következtetni arra, hogy mely politikai szereplőknek sikerült jobban megmozdítania szimpatizánsaikat. Települési és járási szinten ugyanis elég jelentős különbségek vannak a pártok támogatottságában, így például ha az inkább kormánypárti városokban és községekben nagyobb a részvétel, az a Fidesz sikeresebb mozgósítására utal.


Mit számoltunk? A részvételi adatokat a Fidesz 2022-es választási adataival vetettük össze települési és járási szinten. A kormányzó pártok végső listás szavazataránya, és a mostani részvétel között korrelációt számoltunk.

  • A korreláció egy mínusz 1 és plusz 1 közötti szám, amely két adatsor értékeinek kapcsolatát mutatja: minél közelebb esik a két véglethez, a mínusz vagy plusz 1-es számhoz, annál erősebb pozitív vagy negatív irányú kapcsolatot jelez. A 0 körüli érték elhanyagolható kapcsolatot mutat.
  • Míg 1-nél teljesen együtt mozog a két adat, a -1-es érték tökéletes ellentétes kapcsolatot jelez, vagyis ebben az esetben az egyik adatsor növekedésével a másik csökken.

Eredmények: a korrelációs együtthatók azt mutatták, hogy lényegében semmilyen összefüggés nincs a 9 órakor regisztrált részvételi adatok és a Fidesz két évvel ezelőtti eredményei között. Azaz a kormánypártok parlamenti listájára 2022-ben leadott szavazatok helyi arányaitól egyelőre függetlenül alakul a mai részvétel.

  • Települési szinten 0,08-as, járási szinten -0,02-es érték adódott. Tehát amellett, hogy a kapott értékek nagyon közel esnek nullához, a különböző közigazgatási egységek esetében még az együtthatók előjelei is ellentétesek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet 2024-es választások európai parlamenti választások Fidesz önkormányzati választások Tisza párt választások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.

Torontáli Zoltán
2024. október 15. 11:37 Adat, Élet

Kijött a szám arról, hogy mennyire állt földbe a magyar napelemes piac

Még csak ezerhez közelít idén a támogatással telepített háztartási napelemek száma, a piac beszűkült, döntően a még korábbról átnyúló megrendelésekből él.

Fontos

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.

Bucsky Péter
2024. október 15. 04:44 Közélet

Már nem is cél, hogy európai színvonalat érjen el a magyar vasút

A következő tíz évben nem tervez érdemi minőségfejlesztést a kormány a vasúton, csak a legkirívóbb problémák egy részének kezelésére lesz pénz.