Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. május 29. 17:08 Közélet, Vállalat

Nincs az a lyukas költségvetés, amiből ne futná NER-irodaházak több száz milliárdos megvásárlására

Legalább 100 milliárd forintért vásárolhatja meg az állam a Dürer Park irodaházait a 24.hu információi szerint, amelyekbe a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Fejlesztési Bank és több másik állami cég költözhet. A beruházást lebonyolító cég Garancsi Istvánhoz és Tiborcz Istvánhoz is köthető, és négyzetméterenként 2 millió forintért értékesítheti az ingatlanokat.

Miért fontos ez? Az államháztartás tavaly váratlanul rossz pénzügyi helyzetbe került, és az idei költségvetést is kockázatok övezik. Ehhez képest a Dürer-irodaházakra és a tavaly áprilisban vásárolt Bosnyák téri ingatlanberuházásra összesen mintegy 364 milliárd forintot költ a kormány, igaz, már a gazdasági nehézségeket megelőző időszakban kötött megegyezések alapján.

Előzmények: a Bosnyák téri Zugló Városközpont projektet a Bayer Construct, Balázs Attila cége fejleszti, akinek Tiborcz Istvánnal és Mészáros Lőrinccel is voltak üzleti kapcsolatai. Itt 244 milliárd forintért jut az állam több mint 150 ezer négyzetméter irodához, ahova a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) költözhet be.

  • A KEF közel hétmilliárd forintos beruházást követően költözött mostani központjába 2018-ban, nem lehet tehát mondani, hogy korszerűtlen körülmények között dolgoznának a 2007-ben bezárt Szabolcs utcai kórház egy részének átépítéséből létesített ingatlanban az állami alkalmazottak.
  • A BudaPartra költözhet a MÁV-csoport, az Állami Számvevőszék, a Nemzeti Választási Iroda és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is. Eleinte bérletről volt szó, ám a Válasz Online értesülése szerint 255 milliárd forintnyi jelzálogjog lett bejegyezve az érintett épületek tulajdoni lapjain az állam részére. Garancsi és Tiborcz nevei itt is felmerülnek.

Tágabb kontextus: az irodák iránti kereslet világszerte gyengélkedik, ami Budapesten is érzékelhető, kilenc éve nem volt annyi üres iroda a fővárosban, mint az idei első negyedévben. Ennek kellemetlen piaci következményeitől azonban megvédi a kormány a hozzá közel álló vállalkozókat.

  • Kontrasztként érdemes felidézni a Gyurcsány-korszak hasonló elképzelését: a Fidesz által élesen kritizált projekt keretében 143 milliárd forintból épült volna fel a Nyugati pályaudvar szomszédságában egy új kormányzati negyed. A beruházás előkészületei elkezdődtek, ám a terv egyre inkább gazdátlanná vált, és 2008 elején lefújták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVilágszerte szabadulnának az irodáktól a befektetők, míg a magyar állam gigaprojektet veszA járvány után a világgazdasági körülmények sem kedveztek a kereskedelmi ingatlanok piacának a közelmúltban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat ingatlanberuházás ingatlanfejlesztés irodapiac irodapiaci trendek Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 25. 08:56 Közélet

Gyomros a magyar gazdaságnak: fél hónapra teljesen leállhat Budapesten a konténerszállítás

Olyan rosszul ütemezték a pályafelújítást, hogy a nemzetközi áruforgalom tizedét lebonyolító terminálok egyikére sem lehet majd eljutni.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.