Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Ingyenesen átadta az állam az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt.-ben lévő részesedését a Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak. A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány (kekva) Lázár János, kuratóriumi elnök szerint „egy agrárprofilú alapítvány, amely az agrárpiacon terjeszkedni szándékozik (…)”. Az alapítványhoz tartozik a Mezőhegyesi Ménesbirtok is.

Miért fontos ez? Az állami vagyonelemeket átvevő kekva-rendszert élesen kritizálja az Európai Unió, leginkább a kuratóriumok személyi összetétele miatt, azokban ugyanis a kormányzathoz szorosan köthető személyek ülnek, továbbá eleinte az alapítványok közbeszerzési kötelezettségével kapcsolatban is kétségek merültek fel.

Mit mondanak ők? „(…) nem arról lesz szó, hogy nálunk egy csomó pénz lesz, és azon ülünk vagy hülyeségekre költjük; meg van szabva, hogy az alapítvány milyen közfeladatot finanszírozhat és kell finanszíroznia ennek a cégnek a működtetésével” – kommentálta Lázár János tavaly decemberben az ATEV-vel kapcsolatos tranzakciót.

Számokban: az ATEV átvételével egy üzletileg jól teljesítő vállalathoz jutott az alapítvány, évi 16-21 milliárd forintos árbevétel és 2,8-4,4 milliárd forintos adózott eredményt ért el 2020 és 2022 között. A több mint 400 főt foglalkoztató cég az elmúlt években ráadásul több tízmilliárd forintnyi agrártámogatást is kapott.

  • A tavalyi eredményeket még nem közölte a cég, de a korábbi évek nyereségéből 7,76 milliárd forint volt az eredménytartalékban 2022 végén, az ezt is tartalmazó saját tőke összesen pedig 23,34 milliárd forintot tett ki.

Mi várható? A tranzakciót övező szándékokkal kapcsolatban Lázár János tavaly következőképp fogalmazott: „(…) azt szeretném, ha a magyar agrárium egy bizonyos része, akár a korábban államhoz köthető része a magyar agráriumhoz kapcsolódó közfeladatok finanszírozásába tartósan beférne.” Hangsúlyozta továbbá, hogy a részvényeket és az üzletrészt közfeladatra kapja az alapítvány.

  • Fényűző beruházásokról is elhíresült a már említett Mezőhegyesi Ménesbirtok, például szálloda létesül az egyébként egyre inkább marginalizálódott helyzetbe kerülő dél-békési kisvárosban. A birtokon tapasztalt luxus és az elnéptelenedő települést jellemző körülmények közötti kontraszt a Fidesz helyi támogatását is kikezdte.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk"Szépnek szép a beruházás, csak a város nem élhető" - milyen eredménnyel önt tízmilliárdokat a kormány a leggyorsabban fogyó városba?A világszinten különleges Mezőhegyes látványos lenyomata az újkori magyar történelemnek. De miért pont ott a legkevésbé népszerű a Fidesz a környéken, ahova ömlik a közpénz?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat agrárium kekva Lázár János Mezőhegyes Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Fontos

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.