Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. március 19. 13:59 Közélet

Szigorítana a kormány a mindennapi testnevelés rendszerén, mert nem elég fittek a gyerekek

Egy friss, a „belügyi ágazati feladatellátást támogató törvények módosításáról” szóló javaslatcsomag szerint a kormány szigorítana a mindennapi iskolai testnevelés rendszerén: megszüntetné azt a lehetőséget, hogy délutáni mozgásos különórával, legyen az sportkör vagy néptánc, ki lehessen váltani a heti öt tesiórából kettőt.

Mit jelent ez? Ha a módosítás életbe lép, egy mozgásos iskolai vagy iskolán kívüli különfoglalkozás mellett is ugyanúgy részt kell venni a heti öt testnevelésórán a tanulóknak.

  • Sőt, még az igazolt versenysportolók is csak akkor mentesülhetnének a módosítás értelmében az iskolai testnevelésórák alól, ha az edzésük ugyanabban az időben van.

Tágabb perspektíva: A kormány több mint 10 éve, a 2012/13-as tanévben vezette be a kötelező mindennapos testnevelést, de azóta más stratégiai kormánycélnak része a mozgás és sport népszerűsítése, főleg a fiatalok körében, ugyanis nemzetközi összevetésben kifejezetten rossz a magyarok egészségügyi állapota, amiben jó eséllyel az is szerepet játszik, hogy nagyon keveset mozgunk.

  • A legutóbbi uniós felmérés szerint a magyarok 59 százaléka soha nem sportol, ami az egyik legrosszabb arány a közösségben. Ráadásul ez a mutató öt év alatt jó tizedével nőtt, ennél pedig csak a lengyelek aktivitása romlott többet 2017 óta. 

Igen, de a magyar iskolák bő 8 százalékéban nemhogy tornaterem, de még tornaszoba – más néven féltornaterem – sincs. Igaz, ez az arány lassan csökkent az elmúlt években, lényegében az elhúzódó és sokáig akadozó Nemzeti Oktatási Infrastruktúra Fejlesztési Programnak (NOIFP) köszönhetően, aminek 9 éve alatt mintegy 40 iskolai tornaterem épült 21 milliárd forintból. A legszegényebbek viszont pont kimaradtak.

  • Egy 2021-es tanulmány és reprezentatív felmérés a testnevelésórákat és az iskolák infrastrukturális ellátottságát vizsgálta: a megkérdezett iskolaigazgatók döntően azt jelezték vissza, hogy intézményükben nincs megfelelő számú tornaterem.
  • Az igazgatóknak csupán 30 százaléka mondta azt, hogy nincs teremhiány és zavartalanul folynak a testnevelésórák. 

Mit mond a kormány? A Belügyminisztérium az RTL Klub kérdésére a mostani intézkedést a tanulók nem kielégítő fittségi szintjével indokolták: 

  • “A tanulók fittségi adatai a koronavírus-járvány alatt jelentősen romlottak, és bár az eredmények újra elkezdtek javulni, nem érik el a járvány előtti szintet, ezért szükséges a beavatkozás.”
  • Ezt az állítást az állóképességi adatok lényegében alátámasztják, bár az “egészséges” – vagyis “nem fejlesztendő” – tartományba sorolt testzsírszázalékkal rendelkezők aránya lényegében változatlannak látszik az utóbbi években. 
  • Mindebből úgy tűnik, hogy a kormány – ugyan nem mondja ki, de – álláspontja szerint a különmozgást igazoló diákok vagy nem is mozognak annyit, amennyit igazolnak, vagy az a mozgás kevésbé hatékony, mint az iskolai testnevelésóra. 
 

Mit mondanak a szülők? A Szülői Hang nevű szervezet petíciót indított a tervezett szigorítás ellen, ugyanis tapasztalatuk szerint sok család azért választja a délutáni mozgásfoglalkozásokat, mert az órarendi napi testnevelés feltételei nem adottak. 

  • Álláspontjuk szerint a szigorítás csak ront a helyzeten, ugyanis azokat a tanulókat is öt testnevelésórára kötelezi, akiknek családja valamiért a sport- vagy néptánckör mellett döntött. Nehezményezik azt is, hogy a minisztérium nem adott indoklást a tervre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÍgy leszünk sportoló nemzet: 9 év alatt több mint 40 iskolai tornaterem épült 21 milliárdból, a legszegényebbek pont kimaradtakMiközben pörögnek a sportra az állami százmilliárdok, végül csak felépült több tucat tornaterem is, és ugyan az arlói iskolások mégsem kapják meg a megígért tornatermet, így már "csak" mintegy 200 tornaterem nélküli iskola lehet az országban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar iskolák 8 százalékában még tornaszoba sincs224 iskolában se féltornaterem, se tornaszoba, és ez már a nagy sport és oktatási infrastruktúra-fejlesztéssel javított helyzet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet egészség-gazdaságtan igazolás sport Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.