Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. március 19. 13:59 Közélet

Szigorítana a kormány a mindennapi testnevelés rendszerén, mert nem elég fittek a gyerekek

Egy friss, a „belügyi ágazati feladatellátást támogató törvények módosításáról” szóló javaslatcsomag szerint a kormány szigorítana a mindennapi iskolai testnevelés rendszerén: megszüntetné azt a lehetőséget, hogy délutáni mozgásos különórával, legyen az sportkör vagy néptánc, ki lehessen váltani a heti öt tesiórából kettőt.

Mit jelent ez? Ha a módosítás életbe lép, egy mozgásos iskolai vagy iskolán kívüli különfoglalkozás mellett is ugyanúgy részt kell venni a heti öt testnevelésórán a tanulóknak.

  • Sőt, még az igazolt versenysportolók is csak akkor mentesülhetnének a módosítás értelmében az iskolai testnevelésórák alól, ha az edzésük ugyanabban az időben van.

Tágabb perspektíva: A kormány több mint 10 éve, a 2012/13-as tanévben vezette be a kötelező mindennapos testnevelést, de azóta más stratégiai kormánycélnak része a mozgás és sport népszerűsítése, főleg a fiatalok körében, ugyanis nemzetközi összevetésben kifejezetten rossz a magyarok egészségügyi állapota, amiben jó eséllyel az is szerepet játszik, hogy nagyon keveset mozgunk.

  • A legutóbbi uniós felmérés szerint a magyarok 59 százaléka soha nem sportol, ami az egyik legrosszabb arány a közösségben. Ráadásul ez a mutató öt év alatt jó tizedével nőtt, ennél pedig csak a lengyelek aktivitása romlott többet 2017 óta. 

Igen, de a magyar iskolák bő 8 százalékéban nemhogy tornaterem, de még tornaszoba – más néven féltornaterem – sincs. Igaz, ez az arány lassan csökkent az elmúlt években, lényegében az elhúzódó és sokáig akadozó Nemzeti Oktatási Infrastruktúra Fejlesztési Programnak (NOIFP) köszönhetően, aminek 9 éve alatt mintegy 40 iskolai tornaterem épült 21 milliárd forintból. A legszegényebbek viszont pont kimaradtak.

  • Egy 2021-es tanulmány és reprezentatív felmérés a testnevelésórákat és az iskolák infrastrukturális ellátottságát vizsgálta: a megkérdezett iskolaigazgatók döntően azt jelezték vissza, hogy intézményükben nincs megfelelő számú tornaterem.
  • Az igazgatóknak csupán 30 százaléka mondta azt, hogy nincs teremhiány és zavartalanul folynak a testnevelésórák. 

Mit mond a kormány? A Belügyminisztérium az RTL Klub kérdésére a mostani intézkedést a tanulók nem kielégítő fittségi szintjével indokolták: 

  • “A tanulók fittségi adatai a koronavírus-járvány alatt jelentősen romlottak, és bár az eredmények újra elkezdtek javulni, nem érik el a járvány előtti szintet, ezért szükséges a beavatkozás.”
  • Ezt az állítást az állóképességi adatok lényegében alátámasztják, bár az “egészséges” – vagyis “nem fejlesztendő” – tartományba sorolt testzsírszázalékkal rendelkezők aránya lényegében változatlannak látszik az utóbbi években. 
  • Mindebből úgy tűnik, hogy a kormány – ugyan nem mondja ki, de – álláspontja szerint a különmozgást igazoló diákok vagy nem is mozognak annyit, amennyit igazolnak, vagy az a mozgás kevésbé hatékony, mint az iskolai testnevelésóra. 
 

Mit mondanak a szülők? A Szülői Hang nevű szervezet petíciót indított a tervezett szigorítás ellen, ugyanis tapasztalatuk szerint sok család azért választja a délutáni mozgásfoglalkozásokat, mert az órarendi napi testnevelés feltételei nem adottak. 

  • Álláspontjuk szerint a szigorítás csak ront a helyzeten, ugyanis azokat a tanulókat is öt testnevelésórára kötelezi, akiknek családja valamiért a sport- vagy néptánckör mellett döntött. Nehezményezik azt is, hogy a minisztérium nem adott indoklást a tervre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÍgy leszünk sportoló nemzet: 9 év alatt több mint 40 iskolai tornaterem épült 21 milliárdból, a legszegényebbek pont kimaradtakMiközben pörögnek a sportra az állami százmilliárdok, végül csak felépült több tucat tornaterem is, és ugyan az arlói iskolások mégsem kapják meg a megígért tornatermet, így már "csak" mintegy 200 tornaterem nélküli iskola lehet az országban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar iskolák 8 százalékában még tornaszoba sincs224 iskolában se féltornaterem, se tornaszoba, és ez már a nagy sport és oktatási infrastruktúra-fejlesztéssel javított helyzet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet egészség-gazdaságtan igazolás sport Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.