Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. március 8. 13:21 Közélet

Az elvesztett perek sem állítják le az állami büntetéssorozatot a könyvesboltok ellen

Bár a kormányhivatal egyik korábbi könyvesbolti büntetése elvérzett a bíróságon, ezúttal a Librire – többek között – azért szabott ki félmilliós bírságot a fogyasztóvédelem, mert az ajánlott könyvek közé helyezték ki az Állva maszturbálok című szépirodalmi könyvet. A kiadócsoport a büntetés után eltávolította a könyvet az ajánlottak közül.

Tágabb perspektíva: a gyermekvédelminek mondott intézkedéseket ellenőrző, fogyasztóvédelemért felelős kormányhivatalok tavaly több könyvesbolti büntetést szabtak ki a két legnagyobb bolthálózat-tulajdonosra, a Librire és a Lírára.

 • A büntetés során a jóval korábban hatályba lépett, a kormánykommunikációban gyermekvédelminek mondott, homofób részeket is tartalmazó törvénycsomagra hivatkoztak.
 • A büntetések után a boltok számos könyvet befóliáztak, áthelyeztek, valamint 18 éven felülieknek felirattal látták el.
 • A Libri cégcsoport amiatt kapott egymillió forintos bírságot, mert Elena Favilli és Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak – 100 különleges nő története című könyvét nem zárt csomagolásban, a többi terméktől elkülönítve árulták.
 • A Líra ugyanezért a könyvért a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivataltól ötmillió forintos bírságot kapott. A Komárom-Esztergom vármegyeivel szemben ugyanakkor épp most nyert meg egy pert, szintén ezzel a könyvvel kapcsolatban.

Mi történt most? Eddig a kormányhivatal az ellenőrzések során főként az ifjúsági könyvekre fókuszált, ám a legutóbbi büntetésbe már egy olyan felnőtteknek szóló magyar szépirodalmi alkotás is bekerült, ami nem ábrázol nemváltást vagy homoszexualitást.

 • Az ügyről először hírt adó Magyar Narancs információi szerint Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve a címmel meríthette ki az „öncélú szexualitás-ábrázolás” fogalmát, márpedig ilyen alkotást nem lehet reklámozni, kihelyezni olyan módon, hogy 18 év alattiak is láthassák.

Részletek: a lap információi szerint a bírságolt könyvek között volt 

 • a Meleg Budapest című könyv, amiben Kurimai Anita történész a század elejének budapesti meleg szubkultúráját elemzi,
 • a Sotus Extra című könyv, ami két egyetemista férfi szerelméről szól, és a borítóján összeért az arcuk a naplementében,
 • illetve a Vouge kolumnistájából bestselleríróvá avanzsált Bella Mackie Hogyan öld meg a családod című könyve.

Mi várható? Arról nincs információnk, hogy az egyébként tavaly kormányközeli tulajdonba került Libri cégcsoport megtámadja-e a büntetést. 

 • Könyvpiaci szereplők és az Amnesty International kutatása szerint a homályos jogszabályokra alapuló büntetések a szerzők, kiadók, könyvesboltok öncenzúrájához vezetnek.

Alulnézet: A Líra a korábbi 12 milliós bírságát bíróságra vitte, és februárban a törvényszöveg vesszőhibája miatt a pert meg is nyerte a Fővárosi Kormányhivatal ellen.

 • Bár a kormány korábban azt közölte, kijavítják a vesszőhibát, erre egyelőre nem került sor: így a jogszabály jelenleg is azt jelenti, a törvényhozó szándékával ellentétesen, hogy akkor kell fóliázni a szóban forgó könyveket, ha azokat elkülönítve árulják.
 • A büntetés azért a Heartstopper című képregényért járt volna, aminek első részét 2016-ban írta Alice Oseman, brit író. A többrészes sztoriból 2021-ben kezdett el a Netflix sorozatot gyártani. A történet egy nyíltan meleg, evési zavarral küzdő 15 éves srác és egy népszerű, a rögbicsapatban játszó 16 éves fiú barátságáról, majd titokban szövődő szerelméről szól, aminek hatására az utóbbi fiú rájön, hogy biszexuális. A központi karakterek közelében más LMBTQ karakterek is feltűnnek.
 • Az eredeti képregények eladásai a Netflix-adatpáció után felpörögtek, és a könyv felkerült különböző ifjúsági irodalmas, illetve gyerekkönyves toplistákra, például a Guardianban. Az Egyesült Királyságban az egyik legtöbbet eladott gyerekkönyvként tartották számon 2022-ben.
 • A magyar fóliatörténet egyébként Törökországgal, egy floridai és egy oregoni megyével hozza egy lapra Magyarországot: a könyvre Törökországban rá kellett írni, hogy „gyerekekre veszélyes”, az Egyesült Államok említett részein pedig kivonták őket egyes területekről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHárom éve még nem kapták meg, aztán jött a pénzügyi nyomás: így kebelezi be az MCC a magyar könyvpiacotKét éve Balogh még nem akarta eladni a részét az MCC-nek, de ez mostanra megváltozott. A jelek szerint emögött részben pénzügyi nyomás állhatott, és Baloghnak egy másik projektje miatt is szüksége lehetett a tőkére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPrecedens nélkül: a homofóbtörvénytől a fóliázáson át a szivárványos madármatricáigAz ügy közvetetten a kötelezettségszegési eljárást is befolyásolhatja, ahol ítélet legkorábban egy év múlva lehet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet büntetés könyvpiac kultúra Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.