Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. március 7. 15:15 Közélet, Tech

Sokkal kevesebb nap- és szélerőművet engednek, mint amit a beruházók szeretnének

Bejelentette az Energiaügyi Minisztérium, hogy 2030-ig összesen mennyi új nap- és szélerőmű, illetve energiatároló kapacitásnak enged hálózati csatlakozást.

Miért fontos ez? A tervezett számok összességében azt jelzik, hogy a következő években sokkal kevesebb megújuló energiás kapacitás épülhet csak ki annál, mint amennyire a beruházók építési hajlandóságot mutatnának.

Számokban: az összes beépített napenergiás áramtermelési kapacitás jelenleg 6 gigawatt. Korábban úgy tervezték, hogy 2030-ra lesz ennyi, most 12 gigawattal számolnak hat éven belül.

  • A jelenlegi engedélyesek 2028-ig további 5 gigawattot építhetnek ki, az új engedélyre pályázóknak így lényegében 1 gigawattos keret maradhat. Az új igények azonban összesen 5 gigawattra szólnának.
  • Szélenergiában csak 330 megawatt a jelenlegi kapacitás, 2030-ra további 670 megawattot terveznek engedni, de a piaci beruházók 2,5 gigawattra kértek volna engedélyt.
  • Tárolókból mindössze 20 megawattnál állunk, 2030-ra csak 1000 megawattot (azaz 1 gigawattot) fognak engedélyezni, miközben az ipari beruházók 2,5 gigawattot kívántak kiépíteni.

Felülnézet: az ipari naperőműveknél a korlátot úgy húzták meg, hogy csak azok a beruházások valósulhatnak meg, amelyek 2030-ig csatlakoztathatók az országos hálózathoz.

  • A mostani tervezés alapja lényegében az, hogy a hálózat szükségestől sok éve elmaradt fejlesztése felzárkózzon, vagyis addig ne engedjék a kapcsolódást túl sok új kapacitásnak, amíg a hálózat nem képes fogadni az áramtermelést (amely a megújulóknál szezonális és erősen ingadozó is lehet).

Alulnézet: ezzel vélhetően azt szeretnék elkerülni, hogy az ipari nap- és szélerőműveknél is előálljon az a helyzet, amely 2022 végére a felpörgött lakossági napelemes piacon bekövetkezett: a hálózat nem tudta fogadni az új telepítéseket.

  • Ott átmeneti betáplálási stopot rendeltek el, majd 2024-től az elszámolási rendszert változtatták meg úgy, hogy sokkal kevésbé érje meg a lakosságnak napelemet telepíteni, ezzel befékezték a piacot.

Mi várható? Az új szabályokból a Portfolio értelmezése szerint kiolvasható az is, hogy az akkumulátorgyárak és a hasonló, nagy energiaigényű új üzemek létesíthetnek a saját ellátásukra ipari naperőműveket, de a feleslegben keletkező áramot nem tölthetik fel az országos hálózatba.

  • Az üzem így vagy azonnal elhasználja el az összes termelődő áramot, vagy saját tárolókapacitásba helyezi (ha pedig ezek közül épp egyikből sem tud áramot kapni, akkor vehet a hálózatból, hiszen ahhoz csatlakozhat, csak felfelé nem tud áramot tölteni). Így ezek sem fogják veszélyeztetni a hálózat működését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegvan a rés a pajzson, engedélyeztethető egy erkélynapelem MagyarországonA telepítéshez egyórányi villanyszerelő munka kell, de más nem, így mostantól akár a társasházi lakóknak is könnyen lehet napelemük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden ötödik házon van napelem a listavezető magyar településenA magyarországi lakások 4 százalékának volt napeleme a 2022-es népszámlálás alapján. A járások közül a budakeszi, a gárdonyi és a pilisvörösvári volt a listavezető.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorsvonatként robogott a magyar napelemes piac, de a kormány behúzta a féketTöbb mint negyedmillió magyar házon van már napelem, a 2010 után épült nagyobb ingatlanok több mint negyedén, de kizárt, hogy ez a fejlődés folytatódjon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Tech energia kapacitás megújuló energia naperőmű szélerőmű tároló Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.