Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. március 1. 10:03 Közélet

Az új demográfiai adatok alapján vágyálom marad a kormány kedvenc arányszámának elérése

Januárban a születésszám növekedése ellenére tovább folytatódott a népességfogyás Magyarországon, miközben a házasságkötések száma megugrott tavalyhoz képest.

Mi történt? 2023 januárjához képest 2024 januárjában a születések száma 12, a halálozásoké 1,1%-kal csökkent, míg a házasságkötéseké 37%-kal nőtt a Központi Statisztikai Hivatal friss előzetes adatai szerint.

  • 6650 gyerek született, 11 723 fő vesztette életét, és 1678 pár kötött házasságot ebben a hónapban.

Miért fontos ez? Trendszerűen nőtt a természetes fogyás, annak ellenére is, hogy a születésszám július óta tartó visszaesése december és január között megállt. Ennek az oka, hogy a halálozások száma december után újra nőtt januárban.

Felülnézet: egyre távolabb kerülünk a kormány egyik fő demográfiai célkitűzésétől, ami a 2,1-es teljes termékenységi arányszám elérése lenne.

  • Az arányszám várhatóan beesik 1,5 alá, ami az elmúlt időszakban legfrissebben publikált adat – írta X-en (korábban Twitter) Tóth G. Csaba demográfus-közgazdász, a HUN-REN KRTK Közgazdaságtudományi Intézet és a Corvinus Egyetem tudományos munkatársa.

Előzmények: 2011 és 2021 között az uniós mezőnyben is kiemelkedő mértékben, 1,23-ról 1,59-re nőtt Magyarországon a teljes termékenységi arányszám, 2022-ben egészében azonban 1,52-re esett vissza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatókHarmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet demográfia halálozások születések teljes termékenységi arányszám Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.