Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Októberben harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant. Úgy tűnik, hogy a kormányt is lépéskényszerbe hozhatta a számára kedves mutatók visszaesése.

Mi történt? 2023 októberében 7089 gyermek született, ami azt jelenti, hogy július óta folyamatosan csökken a születésszám. A születések száma 2022 októberéhez képest csaknem 6 százalékkal csökkent – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss, előzetes adatközléséből.

  • Mivel a halálozások száma ennél nagyobb mértékben, csaknem 7 százalékkal csökkent éves alapon, ezért a természetes népességfogyás is lassult. 

Tágabb kontextus: a teljes termékenységi arányszám január és október között 1,52-re esett vissza az egy évvel korábbi 1,53-ról.

  • Ez azt jelenti, hogy hogy messzebb kerültünk a kormány által célnak jelölt 2,1-es arányszámtól, ami szakértők szerint “nem reális” vagy csak “a csillagok kivételesen kedvező együttállása esetén” elérhető cél.
  • A házasságok számának kormány által szintén sikerként kommunikált növekedése is visszafordult az utóbbi időszakban: január és október között 45 százalékkal kevesebb esküvő volt, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Októberben a visszaesés 10 százalékos volt.

Előzmények: 2011 és 2021 között az uniós mezőnyben is kiemelkedő mértékben, 1,23-ról 1,59-re nőtt Magyarországon a teljes termékenységi arányszám, 2022-ben egészében azonban 1,52-re esett vissza. 

  • A házasságkötések száma 2023 egészében tavalyhoz hasonlóan várhatóan újra csökkenni fog az előző évhez képest.

Felülnézet: a születésszám csökkenésének oka egyrészt a szülőképes korú nők számának csökkenése, másrészt a több mint egy évig tartó reálbércsökkenés, amely szeptemberben ért véget. A házasságkötések csökkenésének a családtámogatások (babaváró hitel, csok) szűkítéséhez lehet köze.

  • A demográfiai fordulat visszafordulása is ösztönözhette arra a kormányt, hogy új támogatási formákat is bevezessen, ez lett az októberben bemutatott csok plusz, amely a korábbi csokhoz képest csak a gyereket vállaló házaspárok számára lesz elérhető.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet demográfia házasság házasságkötés születésszám Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Könnyebb helyzetbe hozza a magyar kormányt az európai választás

Fennakadásokat igen, gazdasági kisiklást nem hoz az EP-választás várható kimenetele, Magyarországnak pedig jól jön a szigorúbb költségvetési felügyelet elodázódása.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.