Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Októberben harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant. Úgy tűnik, hogy a kormányt is lépéskényszerbe hozhatta a számára kedves mutatók visszaesése.

Mi történt? 2023 októberében 7089 gyermek született, ami azt jelenti, hogy július óta folyamatosan csökken a születésszám. A születések száma 2022 októberéhez képest csaknem 6 százalékkal csökkent – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss, előzetes adatközléséből.

  • Mivel a halálozások száma ennél nagyobb mértékben, csaknem 7 százalékkal csökkent éves alapon, ezért a természetes népességfogyás is lassult. 

Tágabb kontextus: a teljes termékenységi arányszám január és október között 1,52-re esett vissza az egy évvel korábbi 1,53-ról.

  • Ez azt jelenti, hogy hogy messzebb kerültünk a kormány által célnak jelölt 2,1-es arányszámtól, ami szakértők szerint “nem reális” vagy csak “a csillagok kivételesen kedvező együttállása esetén” elérhető cél.
  • A házasságok számának kormány által szintén sikerként kommunikált növekedése is visszafordult az utóbbi időszakban: január és október között 45 százalékkal kevesebb esküvő volt, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Októberben a visszaesés 10 százalékos volt.

Előzmények: 2011 és 2021 között az uniós mezőnyben is kiemelkedő mértékben, 1,23-ról 1,59-re nőtt Magyarországon a teljes termékenységi arányszám, 2022-ben egészében azonban 1,52-re esett vissza. 

  • A házasságkötések száma 2023 egészében tavalyhoz hasonlóan várhatóan újra csökkenni fog az előző évhez képest.

Felülnézet: a születésszám csökkenésének oka egyrészt a szülőképes korú nők számának csökkenése, másrészt a több mint egy évig tartó reálbércsökkenés, amely szeptemberben ért véget. A házasságkötések csökkenésének a családtámogatások (babaváró hitel, csok) szűkítéséhez lehet köze.

  • A demográfiai fordulat visszafordulása is ösztönözhette arra a kormányt, hogy új támogatási formákat is bevezessen, ez lett az októberben bemutatott csok plusz, amely a korábbi csokhoz képest csak a gyereket vállaló házaspárok számára lesz elérhető.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet demográfia házasság házasságkötés születésszám Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.