Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2024. február 16. 13:21 Adat, Közélet

A külsős költségek ötödét a Rogán-féle kommunikáció vitte el a Diákhitel Központnál

Számos kritika jelent meg az elmúlt héten az állami kommunikációs kiadásokkal kapcsolatban. A Partizánnak adott interjújában Magyar Péter, Varga Judit volt igazságügyi miniszter egykori férje az állami Diákhitel Központ Zrt. vezetése alatt szerzett tapasztalatait is megosztotta. A cégnél ő 2018-tól volt igazgatósági tag, 2019-től vezérigazgató 2022-ig.

Számokban: a közbeszerzési adatbázis alapján a Diákhitel Központnál a központosított állami kommunikációs rendszer 2015-ös bevezetése óta összesen 2,1 milliárd forintért szerződtek ilyen céllal.

  • Összesen 14 szerződést kötöttek meg.
  • A szerződések közül tizet Balásy Gyula cégei, a New Land Media és a Lounge Design nyertek el. Ez az 1,9 milliárd forint a teljes összeg 91 százalékát jelenti.
  • A második legtöbb megbízást 8 százalékkal – a Balásy-cégek előtt a Rogán Antal minisztériumához tartozó állami kommunikációs ügynökség tenderein taroló – Kuna Tiborhoz köthető cégek nyerték el. (Az alábbi grafikon a cikk eredeti verziójában hibás adatokkal jelent meg, elnézést a tévedésért.)

Felülnézet: a kommunikációs költségek nagyságrendjét az mutatja jól, ha azokat a hitelintézet szervezeten kívülre kifizetett költségeivel hasonlítjuk össze.

  • Az összes külső partnertől vásárolt szolgáltatás és árubeszerzés 2015 és 2022 között 9,4 milliárd forintba került, ennek ötödét tette ki az ebben az időszakban aláírt állami kommunikációs szerződések 1,9 milliárd forintos értéke.
  • Magyar Péter vezérigazgatói kinevezése után jelentősen csökkent a kommunikációs szerződések értéke.

Igen, de: a közbeszerzési szerződések aláírásának időpontja ismert, azt viszont nem tudhatjuk, hogy ezek terhére ténylegesen mekkora összegű szolgáltatást rendeltek meg. A szerződések ráadásul keretszerződések, így ténylegesen akár kevesebbet vagy a jellemző opciós lehetőségek miatt akár többet is megrendelhettek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHova tűnik a pénz, ha tényleg mindent hatszorosan túláraznak Rogánék?Miután Magyar Péter három-hatszorosan túlárazott állami kommunikációs költésekről beszélt, megnéztük, mennyi extraprofitja van az érintett cégeknek, és mi lehet a pénz útja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA NER-en belülről érkezett megerősítés a Tiborcz-vagyonrólA G7 és más független lapok olvasói számára eddig sem voltak ismeretlenek Tiborcz István gyarapodásának részletei, az állami pozíciókból távozó Magyar Péter ezek közül többet is megemlített.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet állami kommunikáció Balásy Gyula diákhitel diákhitel központ Lounge Design Magyar Péter New Land Media Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.