Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. február 13. 13:04 Közélet

A NER-en belülről érkezett megerősítés a Tiborcz-vagyonról

A kegyelmi botrány óta az állami társaságokban betöltött pozícióiról lemondó Magyar Péter, a volt igazságügyminiszter volt férje az 1,3 millió megtekintés fölött járó Partizán-interjúban már felvetette, hogy Magyarországon néhány család kezében abnormálisan nagy vagyon összpontosul. Keddi Facebook-bejegyzésében ezt bontotta ki Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor vejével kapcsolatban.

Mit mondott? „Te egy igazán tehetséges ember vagy, 37 évesen 100 milliárdjaid vannak, szállodák tömkelege, bank, alapkezelők, rengeteg egykori értékes állami ingatlan, Waberer’s, a fél belgrádi irodapiac, még fel sem épült budapesti irodaházak (már előre kiadva állami cégeknek). És ugye ez csak ami már a neveden van. Milyen egyéb cégeket veszel át mostanában? Összesen mennyi állami hitelt vagy támogatást kaptál/vettél át a portfóliód összerakásához?”

  • „Mi a titkod? Oly sokan szeretnének inspirálódni a sikersztoridból, hiszen oly sok magyar ember járt jó iskolákba, dolgozik rengeteget és valahogy nekik nem állnak össze ilyen szerencsésen a csillagok. Mi a célod? Ha tíz év múlva még egy nullával több lesz a hosszú számsor végén, az már elég? Jártál mostanában borsodi falvakban, ahol a gyerekek néha télen is meleg ruha nélkül játszanak az udvaron?”

Háttér: Magyar lényegében a NER-en belülről erősíti meg a független sajtó tényfeltáró cikkeit a rendszer működéséről, és ezzel betekintést nyújt a gazdasági összefonódások hálózatába.

  • A Válasz Online korábbi anyaga már válaszolt is Magyar egyik kérdésére: a Tiborczhoz köthető üzleti kör előremenetele érdekében mintegy 427 milliárd állami vagy baráti pénz mozdulhatott meg.
  • Ennek eredménye egy hatalmas, ágazatokon átívelő vállalatbirodalom ingatlanos, pénzpiaci, szállítmányozási, vasbetongyártó, napelemparkos, hulladékgazdálkodási, informatikai, szépségipari érdekeltségekkel.

Névleges pozíciók: Magyar arra is utalt, hogy lehetnek olyan vagyonelemek, tulajdonok, amelyek még nincsenek nyilvánosan Tiborcz nevén: ismert milliárdosokról keletkezett az a látszat, miszerint nem ellenőrzik teljes mértékben a névleg hozzájuk tartozó vagyont – legalábbis kívülről nézve megmagyarázhatatlan módon tízmilliárdos nagyságrendben utalnak el osztalékokat, akár Orbán Viktor családja felé.

  • Korábban bemutattuk, hogy a hetedik leggazdagabb magyartól, Jellinek Dánieltől 27 milliárd forint áramlott Tiborcz István felé. Jellinek azóta sem adott erre magyarázatot.
  • Nemrég azt is bemutattuk éppen Jellinek Dániel példáján keresztül, hogyan falja fel a gazdaságot a NER: a magyar vállalkozói szféra jelentős része mostanra elfogadta, hogy együtt kell élnie a 2010 óta kialakult gazdasági renddel, és vagy próbál radar alatt maradni, vagy betagozódik ebbe.

Felülnézet: Magyar konkrétan említi Tiborcz egyik friss bizniszét, amiről pár nappal ezelőtt szintén a Válasz írt: a Tiborcz-tulajdonú Gránit Alapkezelőhöz került Jellinek Indotek Groupjának 11 épületes belgrádi irodaház-együttese, a város irodakapacitásának mintegy 10 százaléka.

  • A különböző áttételeken keresztül az épülettulajdon mögötti OTP-hitelt és kormányzati tőkeinjekciót is megörökölte a Gránit a biznisszel, és csak a befektetési jegyekért kellett fizetnie. 

Alulnézet: Azt nem tudjuk, Tiborcz István járt-e a közelmúltban olyan borsodi településeken, ahol nincs pénz gyerekruhára. A G7 mindenesetre járt, tapasztalatainkról ez a riport tanúskodik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkReménykedni a reményben - az Ózd melletti Arlón jezsuiták viszik az állami felzárkóztató programotA borsodi Arló az ország legszegényebb településeinek egyike. A jezsuiták próbálják meg ott a lehetetlent: felzárkóztatni az ott élőket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözpénzmilliárdok is vannak a Tiborcz István felé áramló vagyon mögöttAz állami tízmilliárdokból megmentett MKB Bank bedőlt hitelin is keresett a cég, amely felől hatalmas összeg áramlott Orbán Viktor családja felé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet családi vállalkozás oligarcha tiborcz istván Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. június 17. 14:31 Közélet

Nem szavaztak többen a Fideszre plusz önkormányzati források reményében

A választási eredmények alapján nem igazán érdekelte a szavazókat, hogy kevesebb forráshoz jutott a településük. Ettől nem szavaztak sem többen, sem kevesebben a Fideszre.

Jandó Zoltán
2024. június 17. 10:11 Adat, Közélet

Iskolázottabb szavazóit veszíthette el az ellenzék

Nagyobbat esett az ellenzéki pártok szavazataránya azokon a településeken, ahol a lakosságon belül magasabb a legalább érettségivel rendelkezők aránya.

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?