Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. február 9. 07:17 Közélet

Csak Görögország támaszkodott jobban a napenergiára áramtermelésben tavaly, mint Magyarország

A háború és az energiaválság nem a fosszilis energiahordozók reneszánszát hozta az el Európai Unióban. A megújulók kapacitásnövekedése és részben az áramkereslet visszaesése miatt  földgázra és szénre is egyre kevésbé támaszkodik az áramtermelés Európában.

Mi történt? 2023-ban magasabb fokozatba kapcsolt az energiaátmenet az Európai Unióban az Ember nevű energetikai agytröszt elemzése szerint.

  • Miközben az áramtermelésben a fosszilis energiahordozók felhasználása rekordszinten, csaknem 20 százalékkal csökkent, és így ezek az energiamixben már csak kevesebb, mint 33 százalékot tesznek ki, a megújulók aránya 44 százalékra emelkedett, ami szintén rekord.

 

Tágabb kontextus: a megújuló energiaforrások felhasználásának növekedését továbbra is a szél- és a napenergia terjedése hajtotta. Ezek 2023-ban már az EU villamosenergia-termelésének 27 százalékát adták, és a kapacitásbővülésük szintén rekordot döntött.

  • Az EU energiamixében a szélenergia 13 százalékos bővüléssel először haladta meg a földgázt, amelyből az EU 15 százalékkal kevesebb áramot termelt tavaly.
  • A fosszilis energiahordozók felhasználásának csökkenésében kisebb mértékben szerepet játszott az is, hogy az energiaválság jelentősen visszafogta ezeknek a keresletét.

Alulnézet: az EU-ban csak Görögországban termeltek áramot nagyobb mértékben napenergia felhasználásával, mint Magyarországon. A napenergia 18 százalékot tett ki tavaly a magyar energiamixben, ami 2022-höz képest 5 százalékpontos növekedést jelent.

 

Mi várható? A szén kikerülése az energiamixből már közel van, ahogy a szél- és a napenergia terjed, és ezt követően a földgáz visszaszorulására lehet számítani. A jelentés szerint ugyanakkor a nap- és szeles kapacitások gyorsabb terjedésére van szükség a klímacélok eléréséhez.

  • A tavalyi 27 százalékról 55 százalékra kéne nőnie a szél- és napenergia arányának az uniós energiamixben. Tavaly egyik kapacitása sem nőtt az ehhez szükséges mértékben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába ostorozta őket Hernádi Zsolt is, nem a németek használtak több szenet télen, hanem miFőleg Németországban állítottak tavaly készenlétbe végső leállítás előtt álló szénerőműveket az energiaválság áthidalására, de ez nem fenyegeti a szénenergia kivezetésére vonatkozó hosszabb távú célokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet áram energia EU fosszilis energiahordozó Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 25. 08:56 Közélet

Gyomros a magyar gazdaságnak: fél hónapra teljesen leállhat Budapesten a konténerszállítás

Olyan rosszul ütemezték a pályafelújítást, hogy a nemzetközi áruforgalom tizedét lebonyolító terminálok egyikére sem lehet majd eljutni.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.