Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. február 9. 07:17 Közélet

Csak Görögország támaszkodott jobban a napenergiára áramtermelésben tavaly, mint Magyarország

A háború és az energiaválság nem a fosszilis energiahordozók reneszánszát hozta az el Európai Unióban. A megújulók kapacitásnövekedése és részben az áramkereslet visszaesése miatt  földgázra és szénre is egyre kevésbé támaszkodik az áramtermelés Európában.

Mi történt? 2023-ban magasabb fokozatba kapcsolt az energiaátmenet az Európai Unióban az Ember nevű energetikai agytröszt elemzése szerint.

  • Miközben az áramtermelésben a fosszilis energiahordozók felhasználása rekordszinten, csaknem 20 százalékkal csökkent, és így ezek az energiamixben már csak kevesebb, mint 33 százalékot tesznek ki, a megújulók aránya 44 százalékra emelkedett, ami szintén rekord.

 

Tágabb kontextus: a megújuló energiaforrások felhasználásának növekedését továbbra is a szél- és a napenergia terjedése hajtotta. Ezek 2023-ban már az EU villamosenergia-termelésének 27 százalékát adták, és a kapacitásbővülésük szintén rekordot döntött.

  • Az EU energiamixében a szélenergia 13 százalékos bővüléssel először haladta meg a földgázt, amelyből az EU 15 százalékkal kevesebb áramot termelt tavaly.
  • A fosszilis energiahordozók felhasználásának csökkenésében kisebb mértékben szerepet játszott az is, hogy az energiaválság jelentősen visszafogta ezeknek a keresletét.

Alulnézet: az EU-ban csak Görögországban termeltek áramot nagyobb mértékben napenergia felhasználásával, mint Magyarországon. A napenergia 18 százalékot tett ki tavaly a magyar energiamixben, ami 2022-höz képest 5 százalékpontos növekedést jelent.

 

Mi várható? A szén kikerülése az energiamixből már közel van, ahogy a szél- és a napenergia terjed, és ezt követően a földgáz visszaszorulására lehet számítani. A jelentés szerint ugyanakkor a nap- és szeles kapacitások gyorsabb terjedésére van szükség a klímacélok eléréséhez.

  • A tavalyi 27 százalékról 55 százalékra kéne nőnie a szél- és napenergia arányának az uniós energiamixben. Tavaly egyik kapacitása sem nőtt az ehhez szükséges mértékben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába ostorozta őket Hernádi Zsolt is, nem a németek használtak több szenet télen, hanem miFőleg Németországban állítottak tavaly készenlétbe végső leállítás előtt álló szénerőműveket az energiaválság áthidalására, de ez nem fenyegeti a szénenergia kivezetésére vonatkozó hosszabb távú célokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet áram energia EU fosszilis energiahordozó Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2024. február 21. 17:08 Közélet

Egyre több ember dönt a haláláról, Hollandiában már a halálozások 5 százaléka eutanázia

Európában és a világon egyre több embernek terjed ki az önrendelkezési joga a halálára – és egyre többen élnek is vele.

Torontáli Zoltán
2024. február 21. 12:19 Közélet

Mikor fogja kifizetni a tb, ha magánklinikára megy valaki egy műtétre?

Lényegében ezen kezdett el dolgozni a kormányzati szakpolitika, de rengeteg a nyitott kérdés.

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. február 21. 15:22 Vállalat, Világ

Újabb országban mondták ki, nem munkavállalók az ételfutárok, de bekerülhetnek az ágazati kollektív szerződésbe

Hiányzik az unióban az egységes szabályozás, a finn bíróság a magyarral megegyező állásfoglalást hozott.

Mészáros R. Tamás
2024. február 21. 04:34 Világ

Külföldi tudással, hajóflottával és jüanelszámolással terjeszkedne a kínai autóipar

A kínai állam tervei között szerepel a külföldi kutatás-fejlesztés, az értékesítési- és szervízhálózatok, valamint a jüanalapú pénzügyi infrastuktúra kiépítése az autóexport ösztönzése érdekében.

Bőgel György
2024. február 20. 15:27 Vállalat

Mit tanulhatnak magyar vállalkozók a Kifli-anyacég sikeréből?

Adva volt egy gyorsan táguló piaci rés, a lehetőség felismerése azonban még kevés a nemzetközi piaci sikerhez, amit a Rohlik tíz év alatt elért.