Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2024. január 9. 13:31 Közélet

Vidéken olcsóbb, Budapesten drágább közösségi közlekedést jelentett be Lázár János

December vége óta szinte naponta változó információk jelennek meg arról, hogy a Budapest-bérletnek és a fővárosi agglomerációs közösségi közlekedésnek mi lesz a jövője. Lázár János most pontot tett a végére és bejelentette:

  • csak az ország- és vármegyebérlet marad
  • a kedvezményeket átalakítják, a nyugdíjasoknak marad az ingyenes utazás, 6 év helyett 14 éve korig lesz ingyenes a gyermeknek az utazás
  • a közalkalmazotti kedvezmény helyett az oktatásban és egészségügyben dolgozók korlátlanul 50 százalékos kedvezményt kapnak
  • két új napijegyet vezetnek be 
  • Budapestnek azt ajánlja, hogy fogadja el a BKK-járatain a vármegye- és országos bérleteket, és akkor a HÉV-en is lehet a bérletükkel utazni

Mi történt? Tavaly az év végi elszámolás során Budapest és az állam nem tudott megegyezni, így januártól nem lehetett volna használni többek között Budapest-bérlettel a HÉV-et. Azaz az agglomerációkban élőknek két bérletet kellene venniük. 

  • Ezután a BKK december 29-én bejelentette, megszületett a megállapodás,
  • majd két nappal később a MÁV-Csoport jelezte, hogy mindez csak átmeneti megállapodás

Tágabb kontextus: tarifarendszer átalakítása mögött sokan csak politikai okokat látnak sejtenek, pedig pénzügyi okok is vannak. A május 1-jén bevezetett vármegye- és országbérletek eladási darabszámait ugyan rendszeresen közli a minisztérium, arról azonban még nem tudni, hogy mennyivel csökkent a jegy- és bérleteladás bevétele.

  • Előzetes várakozások akár több tízmilliárd forintos visszaesést is el tudtak képzelni. 

Mi várható? Lázár János Budapestre vonatkozó ajánlata teljesen irreálisnak nevezhető, hiszen

  • a havi 18 900 forintos országbérlettel a fővárosi és az országos közösségi közlekedést lehetne használni, míg havi 9500 forintért csak a BKK-járatokat
  • így borítékolhatóan óriási bevételtől esne el a főváros, a MÁV-csoport viszont többletbevételhez jutna.

2022-ben a BKK jegy- és bérletértékesítési bevétele a teljes*a vidéki városok egy részében nem a Volánbusz végzi a szolgáltatást, ez a néhány milliárd forint hiányzik a gyűjtésünkből. közösségi közlekedési szektor bevételeinek harmadát tette ki, ami a MÁV-Start és a Volánbusz vármegye- és országbérletek miatt kieső bevételei nyomán körülbelül 40-50 százalékra növekedhet.

A közösségi közlekedés márciusra ígért új tarifarendszer pedig nem hozna érdemi változást. A kevés konkrétum egyike, hogy a 14 év éven alattiak ingyenesen utazhatnának az eddigi 90 százalékos kedveszmény helyett. Emellett megszűnnének a hagyományos, kilométer-alapú bérletek. Ahogy erre Vitézy Dávid felhívta a figyelmet, ez az 5 kilométeres bérletet váltónak elég jelentős, 59 százalékos emelést jelent.

A vidéki városok esetében azonban nem fontos Lázárnak a közös bérlet: Debrecenben és más városok esetében sem merült fel, hogy ott elfogadják a megyebérleteket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet bkk karácsony gergely Lázár János Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Fontos

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.