Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. november 28. 17:58 Közélet

Szélerőmű a közeli jövőben nem, szivattyús erőmű viszont épülhet Magyarországon

Már a megvalósítási tanulmány készül az ország első szivattyús erőművével kapcsolatban – derült ki Lantos Csaba beszámolójából, melyet az Országgyűlés gazdasági bizottságának éves gyűlésén ismertetett – írja a Telex

Mi történt? A beszámolóban nem csak az hangzott el, hogy 2029 előtt nem valószínű, hogy szélkerekek kapcsolódnának be a hazai energiatermelésbe, de az is, hogy leporoltak egy korábbi tervet is egy szivattyús erőművel kapcsolatban. 

Mi az a szivattyús erőmű? A hivatalos nevén szivattyús tározó erőmű (SZET, angolul a PSHPP (Pumped Storage Hydro Power Plant)), egy olyan szabályozó eszköz, mely a villamosenergia-rendszer stabilitásához nagymértékben hozzájá tud járulni. A működési elve dióhéjban annyi, hogy kell hozzá egy magasan és egy alacsonyan fekvő víztározó. Amikor az áramtermelés során felesleg keletkezik, és olcsón lehet venni az áramot, a szivattyúk a vizet felpumpálják a felső tározóba. Extra energiaigény esetén ugyanezt a vizet visszaeresztik a lenti tárolóba, a leeresztés során a lezúduló víz pedig a turbinákat meghajtva áramot termel. 

Mire jó? A SZET-tel a villamosenergia-piacon tapasztalható extrém kilengéseket lehet csillapítani.

  • Túltermelés esetén felveszi az áramot, nem kell az erőműnek visszatermelnie, kapacitást csökkentenie
  • Amikor megnő az energiaigény, az erőmű a víz leeresztésével be tud csatlakozni a villamosenergia-termelésbe

Mire nem jó? A szivattyús erőmű nagyon leegyszerűsítve lényegében egy akkumulátor, ami energiát tárol.

  • Nem folyamatos termelésre van kitalálva
  • Nem lehet bárhol felépíteni

Hol épülhet? Lantos Csaba azt mondta, hogy a helyszínt még keresik, viszont mindenképpen már meglévő ipari létesítményhez közel, ahol már van “tájseb”. 

  • Az egyik potenciális lokáció a Mátrában van. Ennek valószínűsége azért magas, mert 2018-ban a Mátrai Erőmű akkori vezérigazgatója, Valaska József is azt mondta a Világgazdaságnak, hogy szívesen belépnének az energiatárolási piacra, a tervek pedig készen vannak. A Mátrai Erőműnek ráadásul van egy hűtőtava is Markazon.  
  • Nem jön szóba például az annak idején nagy felhördülést keltett Prédikálószék, ugyanakkor szóba jöhet valamilyen külföldi kooperáció.
  • Korábban sok tanulmány készült arról, hová lehetne ilyen erőművet építeni:
 
Nemzetközi kitekintés: A szivattyús erőművek Európa több országában régóta működnek sikeresen, az energiastratégia fontos részei Ausztriában, Svájcban, Németországban, Lengyelországban és Szlovéniában is több ilyen rendszer működik. 
 
Igen, de annak ellenére, hogy a szakemberek szerint is szükség volna rá, mégsem tudott megépülni. Az okok között szerepel a jelentős költség, illetve hogy a beruházás komoly területátalakítással is jár. A markazi projekt egyszer elindult, de ott a Telex információi szerint a mélyfúrásnál elakadtak

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet energiatermelés Magyarország villamosenergia vízenergia zöld energia Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.