Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. november 27. 13:43 Közélet

Egyetlen személy dönthetne a kutatóhálózatok sorsáról

Egy november közepén benyújtott saláta-törvényjavaslattal átszerveznék a 4 évvel ezelőtt a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA) leválasztott kutatóhálózatot. Egyetemi érdekvédelmi szervezetek szerint a kutatóhelyek szerepének csökkentése újabb állomás az intézményhálózat kálváriájában, ráadásul pénzügyi bizonytalanság és leépítések is jöhetnek. 

Mi van a törvényjavaslatban? Fél év után újra megváltoztatnák az egész kutatóhálózat nevét: nyáron Eötvös Loránd Kutatási Hálózatról Magyar Kutatási Hálózatra nevezték át, most erről a “HUN-REN” kifejezésre változtatnák, ami az egyébként máshol nem használt Hungarian Research Network név rövidítése. Számos szabályozás az elnök hatásköreiről és a hálózatot irányító, idén 13-ról 9 tagúra csökkentett Irányító Testületről (IT) szól:

  • Az elnök kezdeményezésére az irányítási folyamatok “egyszerűsítése és gyorsítása érdekében” a kutatóhelyek megalapításáról, átszervezéséről, kutatóhelyek céljainak, feladatainak jóváhagyásáról szóló döntések az IT-től átkerülnek az elnök hatáskörébe, aki jogosultságot kap egy “komplex szervezet- és vállalatirányítási rendszer” működtetésére. 
  • A javaslat értelmében a jövőben a kutatóhálózat részét képező kutatóintézet vezetője nem lehet IT-tag.

Igen, de a változtatás ellen az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) és a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (TDDSZ) is felszólalt, és számos további – többek között az ELTE-, Corvinuson, Műegyetemen működő – egyetemi szervezetek, valamint például az Oktatói Hálózat, a PDSZ Felsőoktatási Szekciója fejezte ki tiltakozását. 

  • Az ADF és a TDDSZ soha korábban nem látott centralizációtól és egyszemélyi vezetéstől tart, ami nemcsak a kutatóhálózat szellemiségével ellentétes, hanem a “a tudományos szabadság intézményi biztosítékaival is, hiszen az egyetemeket, kutatóhálózatokat mindenhol testületek irányítják. Az autonómia letéteményesei és címzettjei ezek a testületek, nem pedig az egyes vezetők.”
  • A szervezetek szerint további probléma, hogy alacsonyak a bérek, a kutatóhelyek költségvetése bizonytalan: “egyes kutatóközpontok költségvetése 2024-ben jelentősen csökkenni fog, működésük fenntarthatatlanná válik, és csoportos létszámleépítések fenyegetnek”, írják közleményükben.

Háttér és kontextus: Az akkor még Eötvös Loránd Kutatási Hálózat  néven működő hálózat éléről áprilisban mondott le mandátumának lejárta előtt az a Maróth Miklós, aki 2019-ben levezényelte az MTA-tól lemetszett hálózat létrehozását. Maróth egyébként még távozása előtt a miniszterelnök tanácsadója is lett.

A hálózat új vezetője a 41 év után hazatérő Gulyás Balázs neurobiológus lett, aki sajtóhírek szerint az Orbán-rendszer támogatója. Az addig működő igazgatótanács helyére újat is választottak 6 évre. A tagok:

  • Prof. Dr. Gulyás Balázs, a HUN-REN elnöke (neurobiológus, az MTA külső tagja);
  • Prof. Dr. Ádám Veronika (Széchenyi-díjas orvos, biokémikus, egyetemi tanár);
  • Prof. Dr. Bollobás Enikő (irodalomtörténész, az ELTE Amerikanisztika Tanszék egyik alapítója);
  • Dr. Charaf Hassan (dékán, tanszékvezető egyetemi tanár a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén);
  • Prof. Dr. Hunyady László (Széchenyi-díjas egyetemi tanár, a HUN-REN TTK Enzimológiai Intézetének igazgatója);
  • Jakab Roland (az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója, a Magyar Európai Üzleti Tanács elnöke);
  • Prof. Dr. Kovács Melinda Beatrix (Széchenyi-díjas állatorvos, egyetemi tanár, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élettani és Takarmányozástani Intézetének igazgatója);
  • Prof. Dr. Szabó Gábor (okleveles fizikus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, az ELI-ALPS lézeres kutatóintézet        ügyvezetője);
  • Prof. Dr. Szántó Zoltán Oszkár (a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a CIAS kutatóközpont vezetője).

Mit csinált közben az MTA? Gulyás kinevezése mögé lényegében beállt az MTA-elnök Freud Tamás is, aki nyilatkozatai szerint elnökként egy darabig még próbálkozott a kutatóhálózat visszaszerzésével, de később erről letett.

  • “Én próbáltam volna a kutatóhálózatot visszaszerezni egészen addig, amíg még képlékeny volt a helyzet, de egyre világosabb, hogy a kormány elhatározása végleges”, nyilatkozta Freud májusban.

Felülnézet: A kutatóhálózat elkerülte a vagyonkezelő közalapítványba történő kiszervezést, így – ellentétben a magyar egyetemek jelentős többségével – ezek az intézmények nincsenek kizárva az EU kutatásfinanszírozási programjából, noha közvetetten a kutatóik elszenvedik a következményeit. 

  • Romokban a magyar kutatási szabadság: idén két olyan nemzetközi jelentést hoztak nyilvánosságra, amelyek az akadémiai és egyetemi autonómiát, a kutatás és publikálás szabadságát mérték össze Európában és a világon. Ezek alapján elmondható: az elmúlt tíz évben a magyar akadémiai szabadság jelentősen csökkent, és globálisan rendkívüli alacsony szinten van. A vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemek modellje a kutatók szerint példátlan Európában. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet eötvös lóránd kutatási hálózat felőoktatás kutatás magyar tudományos akadémia Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.