Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 23. 12:17 Közélet, Tech

Nem volt életszerűen kitalálva a napelemes támogatási program, máris módosítják

Módosítani fogja az Energiaügyi Minisztérium a 2024-ben induló, 75 milliárd forint keretösszegű, Napenergia Plusz névre keresztelt program egy fontos részletét. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) Facebook-posztjában arról ír, hogy az eredeti tervekhez képest nagyobb méretű rendszerekre is lehet majd támogatást igényelni.

Számokban: az eredeti terv szerint a háztartások legfeljebb 4 kilowatt névleges kapacitású napelemes rendszerekre, és az ehhez kapcsolt legfeljebb 8 kilowattórás akkumulátorok kiépítéséhez pályázhattak volna összességében 65 százalékos támogatásra, januártól.

  • Egy szerdai szakmai egyeztetés után azonban a minisztérium nyitott arra, hogy 5 kilowattra emelje a felső határt, és 10 kilowattórára növelje az akkumulátor maximális kapacitását.

Felülnézet: a programot azután jelentették be, hogy 2023. szeptember 7-től megszűnt a lakossági napelemek eddigi nagyon kedvező áramelszámolási rendszere, a szaldó.

  • A már megépített vagy a határidőig beadott engedélykérelemmel rendelkező rendszerekre az átadástól számítva 10 évig ugyan még érvényben marad a szaldó, ám az új kérelmek már egy kedvezőtlenebb, úgynevezett bruttó elszámolási formába kerülnek.
  • A Napenergia Plusz megpróbálja életben tartani a piacot, mert ebben az új formában támogatás nélkül gyakorlatilag már nem érné meg napelemet telepíteni.

Alulnézet: ahogy arról korábban írtunk, az előzetes szakmai egyeztetés nélkül kitalált program nem vette figyelembe, hogy a piacon az akkumulátorok kapacitás-alapegysége jellemzően 5 kilowattóra. Márpedig ezekből nem lehet 8 kilowattórás akkumulátort építeni, hiszen két elem összekapcsolásával már 10 kilowattórára nő az összesített tárolókapacitás.

  • A módosítás ezt az anomáliát oldja fel.

Mivel az eredeti verzióban 20 ezer háztartás 65 százalékos támogatását remélte a minisztérium, ezeket a számokat a piaci árakkal összevetve úgy tűnt, mintha a szaktárca alaposan túlárazta volna a rendszereket. Korábbi számításaink szerint ugyanis ennyi pénzből ilyen feltételek mellett a jelenlegi árakon akár 30 ezer háztartás is részesedhetett volna a keretösszegből.

  • A kapacitáshatárok emelése ezt is helyrerázhatja, amennyiben megmarad a 20 ezer támogatott terve.

Az MNNSZ jelezte, hogy a szakmai egyeztetések folytatódnak az iparági szövetségek és a minisztérium között, mert a program indulása közel van, és még mindig sok a nyitott kérdés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA minisztérium 50 százalékkal felülárazná a napelemes támogatásokat, ami 25 milliárd forint fölösleges kiadás lenneNem tudni, miért gondolja úgy a szakminisztérium, hogy 5,8 millió forintot fognak elkölteni az emberek arra, ami legfeljebb 4 millióba kerül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Tech Magyar Napelem Napkollektor Szövetség megújuló energia napelem Napenergia Plusz Program támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Pálos Máté
2024. február 16. 16:34 Adat, Közélet

A tanárhiány újabb tünete, hogy sokkal több lett a nyugdíjas pedagógus a közoktatásban

Egy olyan rendszer jött létre, amiben a tanárok száma nagyobb ütemben fogy, mint a diákoké.

Bucsky Péter
2024. február 16. 13:21 Adat, Közélet

A külsős költségek ötödét a Rogán-féle kommunikáció vitte el a Diákhitel Központnál

Magyar Péter vezérigazgatói kinevezése után jelentősen csökkent a kommunikációs szerződések értéke.

Fontos

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.