Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 23. 12:17 Közélet, Tech

Nem volt életszerűen kitalálva a napelemes támogatási program, máris módosítják

Módosítani fogja az Energiaügyi Minisztérium a 2024-ben induló, 75 milliárd forint keretösszegű, Napenergia Plusz névre keresztelt program egy fontos részletét. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) Facebook-posztjában arról ír, hogy az eredeti tervekhez képest nagyobb méretű rendszerekre is lehet majd támogatást igényelni.

Számokban: az eredeti terv szerint a háztartások legfeljebb 4 kilowatt névleges kapacitású napelemes rendszerekre, és az ehhez kapcsolt legfeljebb 8 kilowattórás akkumulátorok kiépítéséhez pályázhattak volna összességében 65 százalékos támogatásra, januártól.

  • Egy szerdai szakmai egyeztetés után azonban a minisztérium nyitott arra, hogy 5 kilowattra emelje a felső határt, és 10 kilowattórára növelje az akkumulátor maximális kapacitását.

Felülnézet: a programot azután jelentették be, hogy 2023. szeptember 7-től megszűnt a lakossági napelemek eddigi nagyon kedvező áramelszámolási rendszere, a szaldó.

  • A már megépített vagy a határidőig beadott engedélykérelemmel rendelkező rendszerekre az átadástól számítva 10 évig ugyan még érvényben marad a szaldó, ám az új kérelmek már egy kedvezőtlenebb, úgynevezett bruttó elszámolási formába kerülnek.
  • A Napenergia Plusz megpróbálja életben tartani a piacot, mert ebben az új formában támogatás nélkül gyakorlatilag már nem érné meg napelemet telepíteni.

Alulnézet: ahogy arról korábban írtunk, az előzetes szakmai egyeztetés nélkül kitalált program nem vette figyelembe, hogy a piacon az akkumulátorok kapacitás-alapegysége jellemzően 5 kilowattóra. Márpedig ezekből nem lehet 8 kilowattórás akkumulátort építeni, hiszen két elem összekapcsolásával már 10 kilowattórára nő az összesített tárolókapacitás.

  • A módosítás ezt az anomáliát oldja fel.

Mivel az eredeti verzióban 20 ezer háztartás 65 százalékos támogatását remélte a minisztérium, ezeket a számokat a piaci árakkal összevetve úgy tűnt, mintha a szaktárca alaposan túlárazta volna a rendszereket. Korábbi számításaink szerint ugyanis ennyi pénzből ilyen feltételek mellett a jelenlegi árakon akár 30 ezer háztartás is részesedhetett volna a keretösszegből.

  • A kapacitáshatárok emelése ezt is helyrerázhatja, amennyiben megmarad a 20 ezer támogatott terve.

Az MNNSZ jelezte, hogy a szakmai egyeztetések folytatódnak az iparági szövetségek és a minisztérium között, mert a program indulása közel van, és még mindig sok a nyitott kérdés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA minisztérium 50 százalékkal felülárazná a napelemes támogatásokat, ami 25 milliárd forint fölösleges kiadás lenneNem tudni, miért gondolja úgy a szakminisztérium, hogy 5,8 millió forintot fognak elkölteni az emberek arra, ami legfeljebb 4 millióba kerül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Tech Magyar Napelem Napkollektor Szövetség megújuló energia napelem Napenergia Plusz Program támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.