Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 23. 12:17 Közélet, Tech

Nem volt életszerűen kitalálva a napelemes támogatási program, máris módosítják

Módosítani fogja az Energiaügyi Minisztérium a 2024-ben induló, 75 milliárd forint keretösszegű, Napenergia Plusz névre keresztelt program egy fontos részletét. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) Facebook-posztjában arról ír, hogy az eredeti tervekhez képest nagyobb méretű rendszerekre is lehet majd támogatást igényelni.

Számokban: az eredeti terv szerint a háztartások legfeljebb 4 kilowatt névleges kapacitású napelemes rendszerekre, és az ehhez kapcsolt legfeljebb 8 kilowattórás akkumulátorok kiépítéséhez pályázhattak volna összességében 65 százalékos támogatásra, januártól.

  • Egy szerdai szakmai egyeztetés után azonban a minisztérium nyitott arra, hogy 5 kilowattra emelje a felső határt, és 10 kilowattórára növelje az akkumulátor maximális kapacitását.

Felülnézet: a programot azután jelentették be, hogy 2023. szeptember 7-től megszűnt a lakossági napelemek eddigi nagyon kedvező áramelszámolási rendszere, a szaldó.

  • A már megépített vagy a határidőig beadott engedélykérelemmel rendelkező rendszerekre az átadástól számítva 10 évig ugyan még érvényben marad a szaldó, ám az új kérelmek már egy kedvezőtlenebb, úgynevezett bruttó elszámolási formába kerülnek.
  • A Napenergia Plusz megpróbálja életben tartani a piacot, mert ebben az új formában támogatás nélkül gyakorlatilag már nem érné meg napelemet telepíteni.

Alulnézet: ahogy arról korábban írtunk, az előzetes szakmai egyeztetés nélkül kitalált program nem vette figyelembe, hogy a piacon az akkumulátorok kapacitás-alapegysége jellemzően 5 kilowattóra. Márpedig ezekből nem lehet 8 kilowattórás akkumulátort építeni, hiszen két elem összekapcsolásával már 10 kilowattórára nő az összesített tárolókapacitás.

  • A módosítás ezt az anomáliát oldja fel.

Mivel az eredeti verzióban 20 ezer háztartás 65 százalékos támogatását remélte a minisztérium, ezeket a számokat a piaci árakkal összevetve úgy tűnt, mintha a szaktárca alaposan túlárazta volna a rendszereket. Korábbi számításaink szerint ugyanis ennyi pénzből ilyen feltételek mellett a jelenlegi árakon akár 30 ezer háztartás is részesedhetett volna a keretösszegből.

  • A kapacitáshatárok emelése ezt is helyrerázhatja, amennyiben megmarad a 20 ezer támogatott terve.

Az MNNSZ jelezte, hogy a szakmai egyeztetések folytatódnak az iparági szövetségek és a minisztérium között, mert a program indulása közel van, és még mindig sok a nyitott kérdés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA minisztérium 50 százalékkal felülárazná a napelemes támogatásokat, ami 25 milliárd forint fölösleges kiadás lenneNem tudni, miért gondolja úgy a szakminisztérium, hogy 5,8 millió forintot fognak elkölteni az emberek arra, ami legfeljebb 4 millióba kerül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Tech Magyar Napelem Napkollektor Szövetség megújuló energia napelem Napenergia Plusz Program támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 25. 08:56 Közélet

Gyomros a magyar gazdaságnak: fél hónapra teljesen leállhat Budapesten a konténerszállítás

Olyan rosszul ütemezték a pályafelújítást, hogy a nemzetközi áruforgalom tizedét lebonyolító terminálok egyikére sem lehet majd eljutni.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.