Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 23. 12:17 Közélet, Tech

Nem volt életszerűen kitalálva a napelemes támogatási program, máris módosítják

Módosítani fogja az Energiaügyi Minisztérium a 2024-ben induló, 75 milliárd forint keretösszegű, Napenergia Plusz névre keresztelt program egy fontos részletét. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) Facebook-posztjában arról ír, hogy az eredeti tervekhez képest nagyobb méretű rendszerekre is lehet majd támogatást igényelni.

Számokban: az eredeti terv szerint a háztartások legfeljebb 4 kilowatt névleges kapacitású napelemes rendszerekre, és az ehhez kapcsolt legfeljebb 8 kilowattórás akkumulátorok kiépítéséhez pályázhattak volna összességében 65 százalékos támogatásra, januártól.

  • Egy szerdai szakmai egyeztetés után azonban a minisztérium nyitott arra, hogy 5 kilowattra emelje a felső határt, és 10 kilowattórára növelje az akkumulátor maximális kapacitását.

Felülnézet: a programot azután jelentették be, hogy 2023. szeptember 7-től megszűnt a lakossági napelemek eddigi nagyon kedvező áramelszámolási rendszere, a szaldó.

  • A már megépített vagy a határidőig beadott engedélykérelemmel rendelkező rendszerekre az átadástól számítva 10 évig ugyan még érvényben marad a szaldó, ám az új kérelmek már egy kedvezőtlenebb, úgynevezett bruttó elszámolási formába kerülnek.
  • A Napenergia Plusz megpróbálja életben tartani a piacot, mert ebben az új formában támogatás nélkül gyakorlatilag már nem érné meg napelemet telepíteni.

Alulnézet: ahogy arról korábban írtunk, az előzetes szakmai egyeztetés nélkül kitalált program nem vette figyelembe, hogy a piacon az akkumulátorok kapacitás-alapegysége jellemzően 5 kilowattóra. Márpedig ezekből nem lehet 8 kilowattórás akkumulátort építeni, hiszen két elem összekapcsolásával már 10 kilowattórára nő az összesített tárolókapacitás.

  • A módosítás ezt az anomáliát oldja fel.

Mivel az eredeti verzióban 20 ezer háztartás 65 százalékos támogatását remélte a minisztérium, ezeket a számokat a piaci árakkal összevetve úgy tűnt, mintha a szaktárca alaposan túlárazta volna a rendszereket. Korábbi számításaink szerint ugyanis ennyi pénzből ilyen feltételek mellett a jelenlegi árakon akár 30 ezer háztartás is részesedhetett volna a keretösszegből.

  • A kapacitáshatárok emelése ezt is helyrerázhatja, amennyiben megmarad a 20 ezer támogatott terve.

Az MNNSZ jelezte, hogy a szakmai egyeztetések folytatódnak az iparági szövetségek és a minisztérium között, mert a program indulása közel van, és még mindig sok a nyitott kérdés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA minisztérium 50 százalékkal felülárazná a napelemes támogatásokat, ami 25 milliárd forint fölösleges kiadás lenneNem tudni, miért gondolja úgy a szakminisztérium, hogy 5,8 millió forintot fognak elkölteni az emberek arra, ami legfeljebb 4 millióba kerül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Tech Magyar Napelem Napkollektor Szövetség megújuló energia napelem Napenergia Plusz Program támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.