Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 17. 09:10 Közélet

Az építőipar örülhet az új lakásfelújítási programnak, azt viszont még nem tudni, hogy energetikai korszerűsítés is feltétel lesz-e

Jövőre új állami lakásfelújítási program jön, és habár becslések szerint évi 100-130 ezer lakóépület energetikai felújítására lenne szükség, egyelőre nem tudni, hogy ilyen elvárások járnak-e majd az állami támogatások mellé.

Mi történt? Már a jövő év januárjától beindulhat egy új állami lakásfelújítási program – árulta el az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) az Index kérdésére. A szövetség azt javasolta, vissza nem térítendő támogatások helyett a kamattámogatott hitelkonstrukció legyen a programban.

  • Jelenleg tárcaközi, szakmai egyeztetések zajlanak a részletekkel kapcsolatban, közölte a lappal a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Így egyelőre nem tudni, hogy mekkora lesz a program keretösszege és hogy háztartásonként mekkora támogatásról lehet szó.

Tágabb kontextus: a nemrég bejelentett csok plusz alapján a régi csokkal ellentétben nem jár több támogatás az új lakások vásárlása esetén. A felújítási program ezért jó hír a gyengélkedő magyar építőiparnak, amelynek szeptemberben 6 százalékkal volt gyengébb a teljesítménye, mint egy éve.

Előzmények: 2021 elejétől 2022 végéig volt elérhető a legalább egy gyereket nevelő háztartások számára a legfeljebb 3 millió forintos otthonfelújítási támogatás, emellett pedig a program keretében maximum 6 millió forintnyi kamattámogatott hitel is elérhető volt.

  • Magyarország júliusban közzétett Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében szerepelt egy 224 milliárd forint összkeretű energetikai korszerűsítési program, azonban az EU-s pénzek körüli huzavona miatt a januárban induló program biztosan nem ilyen pénzből működik majd. 

Felülnézet: a kormány 2021-ben fogadta el a hazai lakó- és nem lakóépületek 2050-ig tartó felújítását is tartalmazó Hosszú Távú Felújítási Stratégiát, aminek a célja, hogy 2050-re a „közel nulla energiaigényű” épületek aránya elérje a 90 százalékot. 

Miért fontos ez? Egyelőre nem tudni, hogy az energetikai korszerűsítés a program követelményei között szerepel-e majd. A Magyar Energiahatékonysági Intézet tanulmánya szerint évi 100-130 ezer lakóépület energetikai (mély)felújítására lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország elérje 2050-ig a törvénybe foglalt klímasemlegességet

  • A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont kutatóinak tanulmánya szerint – amelyről az Rtl.hu számolt be – a 4,5 milliós teljes hazai ingatlanállomány nagy része korszerűtlen, 2,8 millió családi házból 2,2 millió rossz energiahatékonyságú.
  • A magyarországi ingatlanállomány az ingatlanonként felhasznált energiamennyiség alapján az EU legtöbbet fogyasztó tíz országa közé tartozik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet energetika építőipar felújítás ingatlan Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.