Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 17. 09:10 Közélet

Az építőipar örülhet az új lakásfelújítási programnak, azt viszont még nem tudni, hogy energetikai korszerűsítés is feltétel lesz-e

Jövőre új állami lakásfelújítási program jön, és habár becslések szerint évi 100-130 ezer lakóépület energetikai felújítására lenne szükség, egyelőre nem tudni, hogy ilyen elvárások járnak-e majd az állami támogatások mellé.

Mi történt? Már a jövő év januárjától beindulhat egy új állami lakásfelújítási program – árulta el az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) az Index kérdésére. A szövetség azt javasolta, vissza nem térítendő támogatások helyett a kamattámogatott hitelkonstrukció legyen a programban.

  • Jelenleg tárcaközi, szakmai egyeztetések zajlanak a részletekkel kapcsolatban, közölte a lappal a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Így egyelőre nem tudni, hogy mekkora lesz a program keretösszege és hogy háztartásonként mekkora támogatásról lehet szó.

Tágabb kontextus: a nemrég bejelentett csok plusz alapján a régi csokkal ellentétben nem jár több támogatás az új lakások vásárlása esetén. A felújítási program ezért jó hír a gyengélkedő magyar építőiparnak, amelynek szeptemberben 6 százalékkal volt gyengébb a teljesítménye, mint egy éve.

Előzmények: 2021 elejétől 2022 végéig volt elérhető a legalább egy gyereket nevelő háztartások számára a legfeljebb 3 millió forintos otthonfelújítási támogatás, emellett pedig a program keretében maximum 6 millió forintnyi kamattámogatott hitel is elérhető volt.

  • Magyarország júliusban közzétett Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében szerepelt egy 224 milliárd forint összkeretű energetikai korszerűsítési program, azonban az EU-s pénzek körüli huzavona miatt a januárban induló program biztosan nem ilyen pénzből működik majd. 

Felülnézet: a kormány 2021-ben fogadta el a hazai lakó- és nem lakóépületek 2050-ig tartó felújítását is tartalmazó Hosszú Távú Felújítási Stratégiát, aminek a célja, hogy 2050-re a „közel nulla energiaigényű” épületek aránya elérje a 90 százalékot. 

Miért fontos ez? Egyelőre nem tudni, hogy az energetikai korszerűsítés a program követelményei között szerepel-e majd. A Magyar Energiahatékonysági Intézet tanulmánya szerint évi 100-130 ezer lakóépület energetikai (mély)felújítására lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország elérje 2050-ig a törvénybe foglalt klímasemlegességet

  • A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont kutatóinak tanulmánya szerint – amelyről az Rtl.hu számolt be – a 4,5 milliós teljes hazai ingatlanállomány nagy része korszerűtlen, 2,8 millió családi házból 2,2 millió rossz energiahatékonyságú.
  • A magyarországi ingatlanállomány az ingatlanonként felhasznált energiamennyiség alapján az EU legtöbbet fogyasztó tíz országa közé tartozik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet energetika építőipar felújítás ingatlan Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Fontos

Török Zoltán
2024. május 25. 05:07 Adat

Nagyot ugrott a pannon puma, de mire mentünk vele?

A régión belül különösen Magyarország és Szlovákia vált külföldi multik alacsony hozzáadott értékű termelőegységeinek lerakatává az uniós tagság 20 éve alatt.

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.