Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. november 2. 16:05 Közélet

Találtunk egy repülőt a Schadl-ügyben, most lefoglalták

A bíróság elrendelte több, Schadl György tulajdonában álló jármű lefoglalását is – írja a Telex a korrupciós ügy csütörtöki tárgyalási napjáról szóló tudósításában. Négy autó és egy hajó mellett az érintett járművek között van az a kisrepülő is, amelynek létezéséről először a G7 számolt be május végén.

Ahogy akkori cikkünkben is írtuk, a Schadl-ügy minden bizonnyal az elmúlt évek legnagyobb és legjobban dokumentált politikai korrupciós botránya. A sztori lényege röviden, hogy a gyanú szerint Völner Pál akkori igazságügyi államtitkár közbejárásával Schadl emberei jutottak pozícióba a területi monopóliumokként működő végrehajtói piacon, és a pénzt, amit ezzel kerestek, részben visszajuttatták Schadlnek.

Több milliárd forintról van szó, a végrehajtás ugyanis elég jó üzlet, így a monopóliumként működő cégek rengeteget kaszáltak. A 24.hu korábban azt írta, hogy az érintett vállalatok a megalakulásuk óta összesen több mint 2,3 milliárd forint profitot termeltek, Schadl pedig az ügyészség szerint 924 millió forintos illegális jövedelemre tett szert a korrupciós ügyek révén.

Az érintettek vagyonának egy részét már a nyomozás korábbi szakaszában zár alá vette a hatóság. Schadl Györgynél és vállalatainál egyebek mellett közel 175 millió forintot, több millió forintnyi valutát, nyolc belvárosi lakást, négy vidéki házat, órákat és ékszereket is lefoglaltak.

Schadl kisrepülőjét azonban nem, sőt a jármű egészen addig a vádiratban sem szerepelt, amíg május végén a G7 be nem számolt a létezéséről. A Piper PA-28 Cherokee típusú légcsavaros gépre a légijárműlajstromban bukkantunk rá. A repülő egy 1968-ban gyártott négyüléses, teljesen fémből készült, egymotoros kisgép, amely újonnan 70 millió forintba kerül, használtan azonban ennek ötödéért is meg lehet venni.

A 24.hu beszámolója szerint most ennek a repülőnek a lefoglalásáról döntött a bíróság. Mindenesetre a lajstrom szerint a gép október elején továbbra is Schadl György tulajdonában volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegtaláltuk Schadl György repülőjét, amely még a vádiratban sem szerepelEgy hobbirepülőgépe is van a korrupcióval vádolt Schadl Györgynek. A gépet akkor vehette, amikor a vád szerint százmilliós bevétele származott a korrupciós ügyekből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Holtzer Péter
2024. február 24. 04:34 Közélet

Más szakmából átképzett tanárok – megoldás vagy álmegoldás a tanárhiányra?

Sokéves vegyipari múlttal vált kezdő tanárrá Fridez Dóra, aki most két határmenti kistelepülés iskolájában tanít.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 15:42 Közélet

Az akkugyárak után erőmű is érkezik a Távol-Keletről

Kínai befektetők által telepített naperőművekkel oldódna meg az akkumulátorgyárak energiaellátása.

Fontos

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.