Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. augusztus 22. 13:38 Közélet

A kormányközeli tanárszervezet szerint is ezres nagyságrendben lesznek pályaelhagyók a státusztörvény miatt

Ezres nagyságrendben lesznek, akik elhagyják a pályát a státusztörvény miatt – mondta a Népszavának Horváth Péter, a kormány által létrehozott pedagógus szervezet, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, aki több más bírálatot is megfogalmazott.

  • A tanévrendet szerencsésebb lett volna szerinte már májusban kihirdetni, hogy a tantestületek felkészülhessenek. Emellett szerinte jobb lett volna a státusztörvény végrehajtási rendeletét a törvénnyel együtt elfogadni, hogy az intézmények vezetői a tanévkezdésre tisztában legyenek a státuszokra vonatkozó részletekkel.

Miért fontos ez? Szokatlan, hogy egy kormányközeli testület vezetője hasonlóan kritikus kijelentéseket tegyen, Horváth pedig szembe is megy a kormány és a Belügyminisztérium narratívájával, amelyek nem számítanak felmondási hullámra. 

Részletek: hiába indul pár nap múlva az új tanév, a kormány valóban nem hirdette ki még a tanév hivatalos rendjét, tehát nem véglegesítette azt az előzetes tervezetet, amely szerint a következő tanév egy héttel tovább fog tartani, és az eddigieknél hosszabb lesz a téli szünet.

  • A státusztörvény július közepén lépett életbe, a részleteit szabályozó végrehajtási rendelet pedig azóta sincs kihirdetve. 

Alulnézet: Horváth Péter azt is mondta, hogy saját iskolájában, a győri Révai Miklós Gimnáziumban sokan mentek nyugdíjba, de sikerült betölteni a megüresedett álláshelyeket. Azonban több olyan iskoláról is tud, ahol ezt nehezebben tudták megoldani.

  • A felmondó tanárok anonim történeteit két expedagógus ezen az oldalon gyűjti és közli folyamatosan – a történetekről és az általános tanárhiányról ebben a cikkben írtunk.

Tágabb kontextus: a fogyatkozó pedagógusok és égető szaktanárhiány miatt döntő jelentőségű lesz, hogy a következő hónapokban hány pedagógus hagyja el a pályát vagy lép át a magán vagy egyházi oktatási szektorba.

  • A pedagógus szakszervezetek már most több ezer pályaelhagyóról beszélnek – ugyanakkor adatszinten ez még egyértelműen nem látható. Ráadásul várhatóan a státusztörvény miatt felmondó tanárok hulláma több hónapra is elhúzódhat a különböző egyéni helyzetek és felmondási körülmények miatt.

Számokban: a 444.hu hétfőn körülbelül 1600 betöltetlen pedagógus álláshelyet számolt össze a Közszolgállás portálon, ahol a közszféra minden meghirdetett álláshelyét közzéteszik.

  • A fokozódó tanárhiányról árulkodik az is, hogy a legfrissebb, 2023. első negyedévi, vagyis még a státusztörvény-konfliktus hatását nem mutató adat igen magas. Ez a második legmagasabb adat a teljes grafikonon, és a legmagasabb első negyedéves érték is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Nem azt mondom, hogy nem jön rám a sírás" – gyűlnek a tanárok történetei, több ezren mondhatnak felA kormány nem tud szokatlan mozgásról, a szakszervezet több ezer pályaelhagyóról beszél. Az utóbbiak közül egyre többen osztják meg döntésük okait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet pedagógus státusztörvény tanárhiány Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Holtzer Péter
2024. február 24. 04:34 Közélet

Más szakmából átképzett tanárok – megoldás vagy álmegoldás a tanárhiányra?

Sokéves vegyipari múlttal vált kezdő tanárrá Fridez Dóra, aki most két határmenti kistelepülés iskolájában tanít.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 15:42 Közélet

Az akkugyárak után erőmű is érkezik a Távol-Keletről

Kínai befektetők által telepített naperőművekkel oldódna meg az akkumulátorgyárak energiaellátása.

Fontos

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.