Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. augusztus 22. 13:38 Közélet

A kormányközeli tanárszervezet szerint is ezres nagyságrendben lesznek pályaelhagyók a státusztörvény miatt

Ezres nagyságrendben lesznek, akik elhagyják a pályát a státusztörvény miatt – mondta a Népszavának Horváth Péter, a kormány által létrehozott pedagógus szervezet, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, aki több más bírálatot is megfogalmazott.

  • A tanévrendet szerencsésebb lett volna szerinte már májusban kihirdetni, hogy a tantestületek felkészülhessenek. Emellett szerinte jobb lett volna a státusztörvény végrehajtási rendeletét a törvénnyel együtt elfogadni, hogy az intézmények vezetői a tanévkezdésre tisztában legyenek a státuszokra vonatkozó részletekkel.

Miért fontos ez? Szokatlan, hogy egy kormányközeli testület vezetője hasonlóan kritikus kijelentéseket tegyen, Horváth pedig szembe is megy a kormány és a Belügyminisztérium narratívájával, amelyek nem számítanak felmondási hullámra. 

Részletek: hiába indul pár nap múlva az új tanév, a kormány valóban nem hirdette ki még a tanév hivatalos rendjét, tehát nem véglegesítette azt az előzetes tervezetet, amely szerint a következő tanév egy héttel tovább fog tartani, és az eddigieknél hosszabb lesz a téli szünet.

  • A státusztörvény július közepén lépett életbe, a részleteit szabályozó végrehajtási rendelet pedig azóta sincs kihirdetve. 

Alulnézet: Horváth Péter azt is mondta, hogy saját iskolájában, a győri Révai Miklós Gimnáziumban sokan mentek nyugdíjba, de sikerült betölteni a megüresedett álláshelyeket. Azonban több olyan iskoláról is tud, ahol ezt nehezebben tudták megoldani.

  • A felmondó tanárok anonim történeteit két expedagógus ezen az oldalon gyűjti és közli folyamatosan – a történetekről és az általános tanárhiányról ebben a cikkben írtunk.

Tágabb kontextus: a fogyatkozó pedagógusok és égető szaktanárhiány miatt döntő jelentőségű lesz, hogy a következő hónapokban hány pedagógus hagyja el a pályát vagy lép át a magán vagy egyházi oktatási szektorba.

  • A pedagógus szakszervezetek már most több ezer pályaelhagyóról beszélnek – ugyanakkor adatszinten ez még egyértelműen nem látható. Ráadásul várhatóan a státusztörvény miatt felmondó tanárok hulláma több hónapra is elhúzódhat a különböző egyéni helyzetek és felmondási körülmények miatt.

Számokban: a 444.hu hétfőn körülbelül 1600 betöltetlen pedagógus álláshelyet számolt össze a Közszolgállás portálon, ahol a közszféra minden meghirdetett álláshelyét közzéteszik.

  • A fokozódó tanárhiányról árulkodik az is, hogy a legfrissebb, 2023. első negyedévi, vagyis még a státusztörvény-konfliktus hatását nem mutató adat igen magas. Ez a második legmagasabb adat a teljes grafikonon, és a legmagasabb első negyedéves érték is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Nem azt mondom, hogy nem jön rám a sírás" – gyűlnek a tanárok történetei, több ezren mondhatnak felA kormány nem tud szokatlan mozgásról, a szakszervezet több ezer pályaelhagyóról beszél. Az utóbbiak közül egyre többen osztják meg döntésük okait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet pedagógus státusztörvény tanárhiány Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 11. 05:08 Közélet, Világ

Szédítő pávatáncot hozott, de csak mérsékelten növeli Orbán befolyását az EP jobbra tolódása

A jobbszél nagy sajtót kapott helyezkedésénél fontosabbak lesznek néhány tagállam belpolitikai folyamatai az EU jövőjét illetően.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.