Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. augusztus 22. 13:38 Közélet

A kormányközeli tanárszervezet szerint is ezres nagyságrendben lesznek pályaelhagyók a státusztörvény miatt

Ezres nagyságrendben lesznek, akik elhagyják a pályát a státusztörvény miatt – mondta a Népszavának Horváth Péter, a kormány által létrehozott pedagógus szervezet, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, aki több más bírálatot is megfogalmazott.

  • A tanévrendet szerencsésebb lett volna szerinte már májusban kihirdetni, hogy a tantestületek felkészülhessenek. Emellett szerinte jobb lett volna a státusztörvény végrehajtási rendeletét a törvénnyel együtt elfogadni, hogy az intézmények vezetői a tanévkezdésre tisztában legyenek a státuszokra vonatkozó részletekkel.

Miért fontos ez? Szokatlan, hogy egy kormányközeli testület vezetője hasonlóan kritikus kijelentéseket tegyen, Horváth pedig szembe is megy a kormány és a Belügyminisztérium narratívájával, amelyek nem számítanak felmondási hullámra. 

Részletek: hiába indul pár nap múlva az új tanév, a kormány valóban nem hirdette ki még a tanév hivatalos rendjét, tehát nem véglegesítette azt az előzetes tervezetet, amely szerint a következő tanév egy héttel tovább fog tartani, és az eddigieknél hosszabb lesz a téli szünet.

  • A státusztörvény július közepén lépett életbe, a részleteit szabályozó végrehajtási rendelet pedig azóta sincs kihirdetve. 

Alulnézet: Horváth Péter azt is mondta, hogy saját iskolájában, a győri Révai Miklós Gimnáziumban sokan mentek nyugdíjba, de sikerült betölteni a megüresedett álláshelyeket. Azonban több olyan iskoláról is tud, ahol ezt nehezebben tudták megoldani.

  • A felmondó tanárok anonim történeteit két expedagógus ezen az oldalon gyűjti és közli folyamatosan – a történetekről és az általános tanárhiányról ebben a cikkben írtunk.

Tágabb kontextus: a fogyatkozó pedagógusok és égető szaktanárhiány miatt döntő jelentőségű lesz, hogy a következő hónapokban hány pedagógus hagyja el a pályát vagy lép át a magán vagy egyházi oktatási szektorba.

  • A pedagógus szakszervezetek már most több ezer pályaelhagyóról beszélnek – ugyanakkor adatszinten ez még egyértelműen nem látható. Ráadásul várhatóan a státusztörvény miatt felmondó tanárok hulláma több hónapra is elhúzódhat a különböző egyéni helyzetek és felmondási körülmények miatt.

Számokban: a 444.hu hétfőn körülbelül 1600 betöltetlen pedagógus álláshelyet számolt össze a Közszolgállás portálon, ahol a közszféra minden meghirdetett álláshelyét közzéteszik.

  • A fokozódó tanárhiányról árulkodik az is, hogy a legfrissebb, 2023. első negyedévi, vagyis még a státusztörvény-konfliktus hatását nem mutató adat igen magas. Ez a második legmagasabb adat a teljes grafikonon, és a legmagasabb első negyedéves érték is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Nem azt mondom, hogy nem jön rám a sírás" – gyűlnek a tanárok történetei, több ezren mondhatnak felA kormány nem tud szokatlan mozgásról, a szakszervezet több ezer pályaelhagyóról beszél. Az utóbbiak közül egyre többen osztják meg döntésük okait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet pedagógus státusztörvény tanárhiány Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.