Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. július 6. 12:46 Közélet

Akár 6 százalékosra is duzzadhat az idei költségvetési hiány, de a kormány egyelőre nem tervez újabb lépéseket

Egy friss előrejelzés szerint nagyon elcsúszhat a kormány az idei és a jövő évi költségvetési hiánnyal is, és még az is benne van a pakliban, hogy emiatt el kell engedni az idei hiánycélt. Nagyon sok múlik majd azon, hogy az év második felében hogyan alakul a bezuhant lakossági kereslet helyreállása.

Mi történt? Új előrejelzést tett közzé szerdán az OTP Bank, amelynek egyik legfontosabb megállapítása, hogy ha nem nyúl hozzá a kormány az idei költségvetéshez, a tervezett 3,9 százalék helyett akár 6 százalékos is lehet a költségvetés GDP-arányos hiánya az idei évben.

  • Az OTP elemzői ugyanakkor arra számítanak, hogy a kormány idén még újabb intézkedéseket jelent be a hiány csökkentése érdekében, illetve magát a hiánycélt is növelheti, ezért 5 százalékos idei költségvetési hiányt valószínűsítenek.

Felülnézet: az elmúlt hetek dömpingszerű intézkedései alapján a kormány is érzékeli, hogy bajok vannak az idei költségvetéssel.

  • Az eddig bejelentett intézkedések célja a bezuhant lakossági fogyasztás idei felpörgetése, és az elszállt állami kamatkiadások leszorítása.

Tágabb kontextus: az OTP elemzői szerint a hiány idei elszállásának oka, hogy a csökkenő fogyasztás és a gyenge gazdasági teljesítmény miatt az államnak a vártnál kevesebb adóbevétele keletkezett (áfából, jövedéki adókból, szja-ból és járulékokból).

  • Olyan extra kiadások is ronthatják az egyenleget, mint a magasabb inflációból következő nyugdíjkompenzáció, a közszféra reálbércsökkenéséből következő bérfeszültségek kezelése, vagy a magasabb állami kamatkiadások.

Igen, de: az MBH Bank szerdán bemutatott előrejelzése például jóval optimistább az év második felével kapcsolatban, 2023 utolsó hónapjaiban az infláció meredek csökkenésére és a reálbérnövekedés beindulására számítanak.

  • Az OTP előrejelzése szerint is lehetséges a fenti forgatókönyv megvalósulása, de jelentős kockázatok övezik.

Mi várható? Az OTP elemzői szerint a jelenlegi folyamatok alapján a 2024-es költségvetési hiány is 0,9 százalékponttal magasabb lenne a tervezett 2,9 százaléknál. 

  • Az uniós költségvetési szigor életbe lépése miatt a tervezett cél teljesülésére számítanak, amihez viszont újabb intézkedésekre van szükség.

Habár a kormány határozatot adott ki az idei és jövő évi közkiadások felülvizsgálatáról, a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, a kormány nem tervez “lényeges” beavatkozásokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is látja, hogy baj van, de inkább áttolja 2024-re az idei költségvetés problémáitA lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt brutálisan visszaestek a fogyasztáshoz kötődő adóbevételek, miközben egyre drágább az állam finanszírozása. Kockázatos manőverrel oldaná meg a bajokat a kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet áfa fogyasztás hiány költségvetés OTP Bank reálbércsökkenés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.