Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. július 6. 12:46 Közélet

Akár 6 százalékosra is duzzadhat az idei költségvetési hiány, de a kormány egyelőre nem tervez újabb lépéseket

Egy friss előrejelzés szerint nagyon elcsúszhat a kormány az idei és a jövő évi költségvetési hiánnyal is, és még az is benne van a pakliban, hogy emiatt el kell engedni az idei hiánycélt. Nagyon sok múlik majd azon, hogy az év második felében hogyan alakul a bezuhant lakossági kereslet helyreállása.

Mi történt? Új előrejelzést tett közzé szerdán az OTP Bank, amelynek egyik legfontosabb megállapítása, hogy ha nem nyúl hozzá a kormány az idei költségvetéshez, a tervezett 3,9 százalék helyett akár 6 százalékos is lehet a költségvetés GDP-arányos hiánya az idei évben.

  • Az OTP elemzői ugyanakkor arra számítanak, hogy a kormány idén még újabb intézkedéseket jelent be a hiány csökkentése érdekében, illetve magát a hiánycélt is növelheti, ezért 5 százalékos idei költségvetési hiányt valószínűsítenek.

Felülnézet: az elmúlt hetek dömpingszerű intézkedései alapján a kormány is érzékeli, hogy bajok vannak az idei költségvetéssel.

  • Az eddig bejelentett intézkedések célja a bezuhant lakossági fogyasztás idei felpörgetése, és az elszállt állami kamatkiadások leszorítása.

Tágabb kontextus: az OTP elemzői szerint a hiány idei elszállásának oka, hogy a csökkenő fogyasztás és a gyenge gazdasági teljesítmény miatt az államnak a vártnál kevesebb adóbevétele keletkezett (áfából, jövedéki adókból, szja-ból és járulékokból).

  • Olyan extra kiadások is ronthatják az egyenleget, mint a magasabb inflációból következő nyugdíjkompenzáció, a közszféra reálbércsökkenéséből következő bérfeszültségek kezelése, vagy a magasabb állami kamatkiadások.

Igen, de: az MBH Bank szerdán bemutatott előrejelzése például jóval optimistább az év második felével kapcsolatban, 2023 utolsó hónapjaiban az infláció meredek csökkenésére és a reálbérnövekedés beindulására számítanak.

  • Az OTP előrejelzése szerint is lehetséges a fenti forgatókönyv megvalósulása, de jelentős kockázatok övezik.

Mi várható? Az OTP elemzői szerint a jelenlegi folyamatok alapján a 2024-es költségvetési hiány is 0,9 százalékponttal magasabb lenne a tervezett 2,9 százaléknál. 

  • Az uniós költségvetési szigor életbe lépése miatt a tervezett cél teljesülésére számítanak, amihez viszont újabb intézkedésekre van szükség.

Habár a kormány határozatot adott ki az idei és jövő évi közkiadások felülvizsgálatáról, a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, a kormány nem tervez “lényeges” beavatkozásokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is látja, hogy baj van, de inkább áttolja 2024-re az idei költségvetés problémáitA lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt brutálisan visszaestek a fogyasztáshoz kötődő adóbevételek, miközben egyre drágább az állam finanszírozása. Kockázatos manőverrel oldaná meg a bajokat a kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet áfa fogyasztás hiány költségvetés OTP Bank reálbércsökkenés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. március 1. 10:03 Közélet

Az új demográfiai adatok alapján vágyálom marad a kormány kedvenc arányszámának elérése

A születésszám július óta tartó visszaesése december és január között megállt, de a halálozások száma december után újra nőtt januárban.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.