Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. május 23. 11:18 Közélet

Akár kínos ügyekre is fátylat boríthat a most megszavazott Btk.-módosítás

Csak kivételes esetben indulhat büntetőeljárás a sajtóban elkövetett rágalmazás és becsületsértés miatt, köszönhetően annak a módosításnak, melyet a fideszes Kocsis Máté és Halász János nyújtott be a parlament elé, és amelyet a képviselők többsége nemrég meg is szavazott.

Az ellenzék szerint ezzel csak a kormánypropaganda számára simítják el a terepet a lejárató kampányokhoz. A G7-nek nyilatkozó Döbrentey Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértője szerint ugyanakkor ez a módosítás az újságíró szakma számára inkább előnyös, mintsem hátrányos, mert azokról veszi le az alaptalan büntetőeljárás okozta nehézségeket, akik egyébként etikusan végzik a munkájukat.

Akik pedig nem voltak etikusak, azokat eddig sem tartotta vissza a lehetséges büntetőjogi szankció.

Fontos hangsúlyozni, hogy a módosítás*A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 226. §-a a következő (3) bekezdéssel
egészül ki:
„Nem büntethető, büntetendő rágalmazás miatt annak a cselekménye, aki az 1
bekezdésben meghatározottakat a közügyek szabad megvitatása körében sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján követi el, feltéve, hogy cselekménye nem irányul a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására.”
illetve
A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 227. §-a a következő bekezdéssel
egészül ki:
„Nem büntethető, büntetendő becsületsértés miatt annak a cselekménye, aki az 1
bekezdésben meghatározottakat a közügyek szabad megvitatása körében sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján követi el, feltéve, hogy cselekménye nem irányul a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására.”
nem azt jelenti, hogy mostantól bárki bárkibe következmények nélkül belerúghat, csupán azt, hogy innentől kezdve nem büntetőjogi, hanem polgári peres vagy sajtó-helyreigazítási eljárásban kell az ügyet rendeznie a feleknek.

Az Átlátszó már tíz évvel ezelőtt felvetette, hogy módosítsák a Büntető törvénykönyvet (Btk.) ezzel kapcsolatban, ugyanis az újságírókra egy ilyen per esetén (függetlenül attól, hogy a becsületsértést később megállapították-e) óriási terhet ró egy ilyen folyamat, miközben polgári jogi per során ugyanúgy érvényesíteni lehet a követeléseket.

A TASZ szakértője szerint további lépések kellenének ahhoz, hogy valódi változást lehessen elérni a hazai médiaállapotokban és közbeszédben, a Fidesz által létrehozott propagandabirodalom ugyanis – büntetőjogi kategória ide vagy oda – nem igazán törődik azzal, hogy mit lehet és mit nem.

„Jogerős sajtó-helyreigazítási perben született döntésnek nem tesznek eleget, egyszerűen megvonják a vállukat, és azt mondják, hogy majd ha küldik a végrehajtót, akkor esetleg lehozzák a közleményt. Szintén gond, hogy a  személyiségi jogi perekben aránylag alacsony összegű sérelemdíjakat ítélnek még mindig a bíróságok, akkor is, hogy ha egyébként ismétlődően, tendenciózusan egy karaktergyilkossági kampány áldozatává válik valaki. Fontosabb lenne, ha a marasztalások végrehajtását is eredményesen ki tudnák kényszeríteni, nem telhetnének el hosszú hónapok a döntés és annak végrehajtása között” – mondta Döbrentey Dániel.

Az nem tiszta, hogy hirtelen miért lett fontos a Fidesznek egy ilyen lépés. A magyar törvények nem teszik lehetővé a visszamenőleges hatályú törvényalkotást, ugyanakkor arra van lehetőség, hogy folyamatban lévő büntetőjogi eljárást megszüntessenek azzal, hogy az eljárás jogalapját képező törvényt módosítják. Elméletben ez alkalmas lehet arra, hogy egy komolyabb büntetőügyet így söpörjenek a szőnyeg alá.

Ugyanakkor Döbrentey Dániel szerint kicsi az esélye, hogy komoly szankció fenyegetett volna bárkit, mert az elmúlt időszakban született jogerős elmarasztalások is enyhék, ettől függetlenül lehet, hogy vannak olyanok, akiknek érdekében áll, hogy éppen most döntöttek a dekriminalizációról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz üzleti életre is jó hatással van, ha szabad a médiaMilyen módszerekkel tartja sakkban a kormány a médiát? A G7 eheti podcastja emellett arról szól, hogy a független újságok oknyomozó tevékenysége nyomán fény derülhet vállalati károkozásokra is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet becsületsértés kormány média módosítás rágalmazás sajtószabadság Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.