Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. november 18. 10:34 Közélet

Kezd eredményre vezetni a jegybankok szigora, a FED pedig továbbra sem fékez

Gyengül az olaj iránti kereslet a kedvezőtlen világgazdasági kilátások miatt, aminek következtében az olajár csökkenését prognosztizálja a Bloomberg elemzése. Noha a héten a West Texas Intermediate (WTI) nyersolajfajta ára még emelkedett, a határidős jegyzések már a második hete esést mutatnak, a későbbiekben lezajló vételekre tehát egyre alacsonyabb árakat tudnak kialkudni a vásárlók szerte a világon.

A koronavírus-járvány kínai fellángolása és a központi bankok gyors léptékben szigorodó monetáris politikája egyszerre rontják az olajpiac keresleti kilátásait – a nyersanyag iránt mutatkozó érdeklődés két hónapja nem látott mélységben jár mostanság.

Az amerikai jegybank, a Federal Reserve ráadásul kész folytatni a kamatemelést, hogy megfékezhesse az Egyesült Államokban is rendkívüli inflációt.

Az olajpiac olyannyira kitett a világ két legnagyobb gazdaságának, hogy a gyenge amerikai és kínai keresletet még az orosz nyersolajra vonatkozó uniós szankciók december 5-i hatályba lépése sem ellensúlyozza majd a Bloombergnek nyilatkozó piaci elemző szerint – igaz, a tengeri szállítású orosz olajszállítmányok európai tiltásával a kínálati oldalon is bizonytalanságok jelentkezhetnek a télen. Kérdés, hogy ez a mindennapokat mennyiben érinti majd, ugyanis a finomított üzemanyagok piaca is szűkül, ami főleg a gázolaj esetében mutatkozik meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Nyugat azt akarja, hogy olcsó orosz olaj folyjon, de meg tudja-e oldani?Hat hét van a következő szankciós csomag életbelépéséig, aminek következményeit komoly aggodalmak övezik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet olaj olajár olajpiac recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Bucsky Péter
2024. október 15. 04:44 Közélet

Már nem is cél, hogy európai színvonalat érjen el a magyar vasút

A következő tíz évben nem tervez érdemi minőségfejlesztést a kormány a vasúton, csak a legkirívóbb problémák egy részének kezelésére lesz pénz.

Jandó Zoltán
2024. október 14. 15:17 Adat, Közélet

Senkinek nem kellett az ötmilliárdos tihanyi ingatlan

Az aukció három napja alatt egyetlen licit sem érkezett a közel 40 ezer négyzetméteres, 5,2 milliárdért kínált tihanyi ingatlanra.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.