Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2021. szeptember 27. 16:21 Adat, Közélet

Jakab és Márki-Zay, valamint Dobrev és Fekete-Győr áll közel egymáshoz a beszédeik alapján

Nem a nagy rétorok és lehengerlő beszédek korszakát éljük manapság, a politikusok közösségi médiás felületein egyre gyarapodnak az egy-két perces élőzések, a rövid, egyszerű üzenetek. Mégis van még értelme megvizsgálni, milyen beszédeket mondanak politikusaink, hiszen arról legalábbis sokat elárulnak, hogy milyennek szeretnék láttatni magukat. Az előválasztás apropóján elemeztük az ellenzéki politikusok beszédeit, szövegbányászati módszerekkel; leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen szavakat használnak.

A leggyakrabban használt szavak a miniszterelnök-jelöltek beszédeiben

A fenti képen szereplő szófelhő azokat a szavakat tartalmazza, amik leggyakrabban fordultak elő az öt miniszterelnök-jelölt összesen 10 beszédében*Dobrev Klára: miniszterelnök-jelölti (2021.05.02.) és kampánybeszéd Százhalombattán (2021.09.23.)
Fekete-Győr András: miniszterelnök-jelölti beszéd (2021.02.23.) és kampányhajrá (2021.09.06.)
Jakab Péter: évértékelés (2021.01.25) és augusztus 20-i kampánybeszéd (2021.08.20)
Karácsony Gergely: programismertető (2021.05.15.) és miniszterelnöki-indulás (2021.05.15.)
Márki-Zay Péter: A jövő ellenzéke (2018.04.21.) és MMM alakuló fórum (2019.02.24.)
, a nagyobb betűvel  szedett szavak gyakrabban, a kisebbek ritkábban hallhatóak a jelöltektől. A szavak egy része nem meglepő, hiszen a beszédek Magyarország jövőjéhez és a Fidesszel való versenyhez kapcsolódnak.

Sokban hasonlítanak egymásra a jelöltek beszédei, de természetesen vannak egyedi vonások. Fekete-Győr használja a legprogresszívebb szavakat, sokat beszél rendszerváltásról, generációról, euróról és rugalmasságról. Márki-Zayt heroikus fordulatai teszik egyedivé: harc, összefogás, félelem és tűrés. Dobrev a tudásáról beszél sokat; tudja, látja és elképed. Jakab a legmozgékonyabb, igéi keményen, felszólító módban csengenek: tudjátok, lássuk, kapjon! Karácsony Gergely melankolikus, őszintének tűnő érzelmű szónok. Megkülönböztető jegye az elmúlt, az életem, a jóvátétel, a szükség és a hiányzik szavak használata. A lenti táblázat azokat a szavat mutatja minden jelölt neve alatt, amiket az adott jelölt a többiekhez viszonyítva sokat használ.

Dobrev Klára Fekete-Győr András Jakab Péter Karácsony Gergely Márki-Zay Péter
sokak momentum szent viszemagammal*A jelöltek beszédeit – amennyiben nem találtunk/kaptunk leiratot – egy magyar nyelvre optimalizált beszédfelismerővel leiratoztuk. Karácsony Gergely valószínűleg gyakran és a jelöltek közül egyedüliként használja a “viszem magammal” szófordulatot, a két szó között olyan rövid szünetet tartva, hogy a beszédfelismerő egyben értelmezi a kimondott két szót. mindannyian
tudom politikai jobbik szükség harcolniuk
látom euró komolyan innen tűrhetjük
legyenek Magyarország tudjátok hiányzik összefogás
tud rendszerváltás kapjon politika Hódmezővásárhely
kormányzás vágjuk lássuk változás nemzet
mondani rugalmas kormány életem vállaljátok
elképesztő napos jobbikosok jóvátétel féltek
koalíció generációnk minőség elmúlt összeköt

Szövegbányászati módszerekkel azt is megvizsgálhatjuk, hogy mennyiben hasonlítanak egymásra a szóban forgó politikusok beszédei. A szavak hasonlósága alapján két csoport képe rajzolódik ki. Márki-Zay és Jakab beszédei egyeznek a leginkább, ők használják például a legtöbbet a nemzet szót. Erős átfedés van Fekete-Győr és Dobrev Klára beszédei között, tőlük gyakran halljuk, hogy európai. Karácsony Gergely pedig a két klaszter között lebeg, talán a Dobrev-Fekete-Győr csoporthoz közelebb. A táblázat a jelöltek beszédei közötti „koszinusz hasonlóságot” *Ha minden szót egy tengelyként értelmezünk, akkor az egyes beszédek leírhatók egy vektorként egy többdimenziós szótérben. Például, ha annyi mond valaki, hogy „szép az idő”, akkor az a szép-az-idő térben egy [1,1,1] vektor. Ha erre az a válasz, hogy „szép”, akkor az ugyanabban a térben egy [1,0,0] vektor. A két vektorból euklideszi távolságot számolhatunk, és a két vektor által bezárt szöget. Mivel a távolságot befolyásolja, hogy milyen hosszú egy beszéd, ezért a két vektor koszinuszát használjuk, amikor különböző hosszúságú szövegeket hasonlítunk össze. Bővebben itt: https://www.machinelearningplus.com/nlp/cosine-similarity/ mutatja. Minél magasabb az érték, annál erősebb az egyezés két beszédstílus között. Az 1 a tökéletes egyezést jelenti. 

  Dobrev Klára Fekete-Győr András Jakab Péter Karácsony Gergely Márki-Zay Péter
Dobrev 1 0,314 0,312 0,271 0,289
Fekete-Győr 0,314 1 0,288 0,281 0,274
Jakab 0,312 0,288 1 0,232 0,360
Karácsony 0,271 0,281 0,232 1 0,241
Márki-Zay 0,289 0,274 0,36 0,241 1

Megjegyzés: mindegyik oszlopban a legmagasabb értéket jelöltük pirossal

Mivel az elmúlt időben többször előkerült Bibó István neve – Karácsony Gergely politikai példaképként tekint rá, a DK pedig Bibó szavait függesztené ki a falakra a Nemzeti Hitvallás helyett -, megvizsgáltuk, hogy a fenti módszertannal melyik miniszterelnök-jelölt beszédstílusa hasonlít leginkább Bibó beszédére. A köztiszteletben álló demokrata komoly tudományos eredményeket is magáénak tudhatott, mi Bibó egyik tudományos szövegét, az 1947-es akadémiai székfoglaló beszédét választottuk referenciának. A lenti ábra azt mutatja, hogy melyik politikusok beszédei hasonlítanak legjobban a műre: Fekete-Győré a leginkább, Márki-Zay a második, őket követi Dobrev, Jakab és Karácsony.

Mielőtt azonban messzemenő következtetéseket vonnánk le abból, hogy Fekete-Győr első, Karácsony pedig utolsó lett a „bibósági-versenyben”, érdemes figyelembe venni, hogy Bibó beszéde egy tudományos közegnek készült, így alapvetően kevés hasonlóságot mutat olyan politikai beszédekkel, amik az érzelmekre akarnak hatni, egyszerű és határozott világképet hivatottak közvetíteni.

Adat Közélet ellenzék Magyarország miniszterelnök-jelölt országgyűlési választások szövegbányászat választás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

Nem csak attól függ, hogy melyik ország mennyit költ szociális támogatásra, hogy mennyire gazdagok.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 10:47 Adat

A németek felezték, a szaúdiak négyszerezték az esélyüket a továbbjutásra

A fogadóirodák szerint nagyjából egy a négyhez a valószínűsége, hogy Brazília nyeri a világbajnokságot, a németeket lényegében leírták.

Fontos

Bogár Zsolt
2022. december 3. 15:45 Élet

Szimbiózisban: együtt vagy egymás ellen?

Hétfőn indul az új sorozat a G7 Holnap-on az állami és a magánegészségügy együttéléséről.

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.