Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2021. szeptember 27. 16:21 Adat, Közélet

Jakab és Márki-Zay, valamint Dobrev és Fekete-Győr áll közel egymáshoz a beszédeik alapján

Nem a nagy rétorok és lehengerlő beszédek korszakát éljük manapság, a politikusok közösségi médiás felületein egyre gyarapodnak az egy-két perces élőzések, a rövid, egyszerű üzenetek. Mégis van még értelme megvizsgálni, milyen beszédeket mondanak politikusaink, hiszen arról legalábbis sokat elárulnak, hogy milyennek szeretnék láttatni magukat. Az előválasztás apropóján elemeztük az ellenzéki politikusok beszédeit, szövegbányászati módszerekkel; leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen szavakat használnak.

A leggyakrabban használt szavak a miniszterelnök-jelöltek beszédeiben

A fenti képen szereplő szófelhő azokat a szavakat tartalmazza, amik leggyakrabban fordultak elő az öt miniszterelnök-jelölt összesen 10 beszédében*Dobrev Klára: miniszterelnök-jelölti (2021.05.02.) és kampánybeszéd Százhalombattán (2021.09.23.)
Fekete-Győr András: miniszterelnök-jelölti beszéd (2021.02.23.) és kampányhajrá (2021.09.06.)
Jakab Péter: évértékelés (2021.01.25) és augusztus 20-i kampánybeszéd (2021.08.20)
Karácsony Gergely: programismertető (2021.05.15.) és miniszterelnöki-indulás (2021.05.15.)
Márki-Zay Péter: A jövő ellenzéke (2018.04.21.) és MMM alakuló fórum (2019.02.24.)
, a nagyobb betűvel  szedett szavak gyakrabban, a kisebbek ritkábban hallhatóak a jelöltektől. A szavak egy része nem meglepő, hiszen a beszédek Magyarország jövőjéhez és a Fidesszel való versenyhez kapcsolódnak.

Sokban hasonlítanak egymásra a jelöltek beszédei, de természetesen vannak egyedi vonások. Fekete-Győr használja a legprogresszívebb szavakat, sokat beszél rendszerváltásról, generációról, euróról és rugalmasságról. Márki-Zayt heroikus fordulatai teszik egyedivé: harc, összefogás, félelem és tűrés. Dobrev a tudásáról beszél sokat; tudja, látja és elképed. Jakab a legmozgékonyabb, igéi keményen, felszólító módban csengenek: tudjátok, lássuk, kapjon! Karácsony Gergely melankolikus, őszintének tűnő érzelmű szónok. Megkülönböztető jegye az elmúlt, az életem, a jóvátétel, a szükség és a hiányzik szavak használata. A lenti táblázat azokat a szavat mutatja minden jelölt neve alatt, amiket az adott jelölt a többiekhez viszonyítva sokat használ.

Dobrev Klára Fekete-Győr András Jakab Péter Karácsony Gergely Márki-Zay Péter
sokak momentum szent viszemagammal*A jelöltek beszédeit – amennyiben nem találtunk/kaptunk leiratot – egy magyar nyelvre optimalizált beszédfelismerővel leiratoztuk. Karácsony Gergely valószínűleg gyakran és a jelöltek közül egyedüliként használja a “viszem magammal” szófordulatot, a két szó között olyan rövid szünetet tartva, hogy a beszédfelismerő egyben értelmezi a kimondott két szót. mindannyian
tudom politikai jobbik szükség harcolniuk
látom euró komolyan innen tűrhetjük
legyenek Magyarország tudjátok hiányzik összefogás
tud rendszerváltás kapjon politika Hódmezővásárhely
kormányzás vágjuk lássuk változás nemzet
mondani rugalmas kormány életem vállaljátok
elképesztő napos jobbikosok jóvátétel féltek
koalíció generációnk minőség elmúlt összeköt

Szövegbányászati módszerekkel azt is megvizsgálhatjuk, hogy mennyiben hasonlítanak egymásra a szóban forgó politikusok beszédei. A szavak hasonlósága alapján két csoport képe rajzolódik ki. Márki-Zay és Jakab beszédei egyeznek a leginkább, ők használják például a legtöbbet a nemzet szót. Erős átfedés van Fekete-Győr és Dobrev Klára beszédei között, tőlük gyakran halljuk, hogy európai. Karácsony Gergely pedig a két klaszter között lebeg, talán a Dobrev-Fekete-Győr csoporthoz közelebb. A táblázat a jelöltek beszédei közötti „koszinusz hasonlóságot” *Ha minden szót egy tengelyként értelmezünk, akkor az egyes beszédek leírhatók egy vektorként egy többdimenziós szótérben. Például, ha annyi mond valaki, hogy „szép az idő”, akkor az a szép-az-idő térben egy [1,1,1] vektor. Ha erre az a válasz, hogy „szép”, akkor az ugyanabban a térben egy [1,0,0] vektor. A két vektorból euklideszi távolságot számolhatunk, és a két vektor által bezárt szöget. Mivel a távolságot befolyásolja, hogy milyen hosszú egy beszéd, ezért a két vektor koszinuszát használjuk, amikor különböző hosszúságú szövegeket hasonlítunk össze. Bővebben itt: https://www.machinelearningplus.com/nlp/cosine-similarity/ mutatja. Minél magasabb az érték, annál erősebb az egyezés két beszédstílus között. Az 1 a tökéletes egyezést jelenti. 

  Dobrev Klára Fekete-Győr András Jakab Péter Karácsony Gergely Márki-Zay Péter
Dobrev 1 0,314 0,312 0,271 0,289
Fekete-Győr 0,314 1 0,288 0,281 0,274
Jakab 0,312 0,288 1 0,232 0,360
Karácsony 0,271 0,281 0,232 1 0,241
Márki-Zay 0,289 0,274 0,36 0,241 1

Megjegyzés: mindegyik oszlopban a legmagasabb értéket jelöltük pirossal

Mivel az elmúlt időben többször előkerült Bibó István neve – Karácsony Gergely politikai példaképként tekint rá, a DK pedig Bibó szavait függesztené ki a falakra a Nemzeti Hitvallás helyett -, megvizsgáltuk, hogy a fenti módszertannal melyik miniszterelnök-jelölt beszédstílusa hasonlít leginkább Bibó beszédére. A köztiszteletben álló demokrata komoly tudományos eredményeket is magáénak tudhatott, mi Bibó egyik tudományos szövegét, az 1947-es akadémiai székfoglaló beszédét választottuk referenciának. A lenti ábra azt mutatja, hogy melyik politikusok beszédei hasonlítanak legjobban a műre: Fekete-Győré a leginkább, Márki-Zay a második, őket követi Dobrev, Jakab és Karácsony.

Mielőtt azonban messzemenő következtetéseket vonnánk le abból, hogy Fekete-Győr első, Karácsony pedig utolsó lett a „bibósági-versenyben”, érdemes figyelembe venni, hogy Bibó beszéde egy tudományos közegnek készült, így alapvetően kevés hasonlóságot mutat olyan politikai beszédekkel, amik az érzelmekre akarnak hatni, egyszerű és határozott világképet hivatottak közvetíteni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet ellenzék Magyarország miniszterelnök-jelölt országgyűlési választások szövegbányászat választás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.