Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. április 26. 18:28 Adat, Közélet

A hétvége megmutatta, miért nyomja annyira a kínai vakcinát a kormány

Utoljára február 28-án adtak be olyan kevés első oltást Magyarországon, mint tegnap – derül ki az operatív törzs szokásos reggeli adatközléséből.

Ez csak elsőre meglepő, múlt héten ugyanis fel kellett pörgetni a tempót ahhoz, hogy péntek reggelre meglegyen a 3,5 millió beoltott, és szombaton megnyithassak a teraszok, amit a kormány jó előre megígért, és aztán bőségesen le is aratta a megvalósulás babérjait a kommunikációs térben.

Ahogy azonban pénteki cikkünkben jeleztük, ennek az volt az ára, hogy péntek reggeli állapot szerint mindössze mintegy 122 ezer olyan – nem kínai – vakcina maradt, amelyet első oltásokra fel lehet használni. Ebből pénteken beadtak közel 68 ezret, így várható volt, hogy hétvégére lelassul a tempó, ami be is következett: szombaton már 20 ezer alatt maradt a beadott első oltások száma, majd jött a közel kéthavi mélypontot jelentő vasárnapi 7772.*Ezekbe a számokba természetesen az is beleszámít, ha a már pénteken is az országban lévő, nem egészen 70 ezer Sinopharmból felhasználtak valamennyit, de mivel ezekből második oltásokra is kell, ezért ez az összképet döntő mértékben valószínűleg nem befolyásolja. (Az alábbi grafikonon a dátumok az operatív törzs adatközlésének napját mutatják, amely mindig az előző napról számol be, azaz például a március 1-jei dátumnál a február 28-án beadott oltások száma látható.)

Bár a hét elején érkeznek nyugatról is vakcinaszállítmányok – vélhetően Pfizer és Astrazeneca –, ezek mennyisége elégtelen lenne a 4 milliós oltási szám eléréséhez, amit a miniszterelnök már szerda-csütörtökre előirányzott. A megoldást a kormány szerint természetesen a Sinopharm jelenti, amelyből szombaton megérkezett az előre jelzett 600 ezer adag. Ezekről azt is megtudhattuk, hogy vasárnap már ki is szállították a kórházi oltópontokra és a háziorvosi rendelőkbe, ahol mától szerdáig a tömeges oltási program részeként oltják a regisztrálókat.

Erről tegnap Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője nyilatkozott a közmédiának, és érdekes módon meg sem említette a korábban a keletről érkező vakcináknál a felhasználást megelőző hazai bevizsgálást – pedig ez pont az NNK feladata. Elvileg azonban ez mégsem maradt el, Müller Cecília országos tiszti főorvos ugyanis ma azt mondta, hogy a 600 ezer adag oltóanyagot „hatalmas erőfeszítés árán” sikerült megvizsgálni és így az alkalmazását engedélyezni, mielőtt kiszállították.

A kormányzat mindenesetre teljes lendülettel ráfeküdt a meggyőzésre, és tegnap csodafegyverként bedobta azokat az eredményeket, amelyekre a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely már többször is hivatkozott („a Sinopharm jobb, mint a Pfizer, a Szputnyik a legjobb”), a részletek ismertetése nélkül. Az más kérdés, hogy szakmai szemmel nézve sok köszönet nincs a közzétett adatsorban, ahogy Ferenci Tamás, az Óbudai Egyetem biostatisztikusa fogalmazott a Telexnek,

ez a táblázat egy szégyen (…) a vizsgálatról néhány számon kívül semmi nem derül ki, ezeket a számokat pedig tökéletesen ellentétes jelentésű adatokból is ki lehet hozni, így alkalmatlanok arra, hogy bármit bizonyítsanak vagy cáfoljanak.

A mindig nagyon visszafogottan kommunikáló, a közelmúltban Széchenyi-díjjal kitüntetett Karikó Katalin biológus, biokémikus, a Pfizerrel közös vakcinát kifejlesztő Biontech alelnöke is szükségét érezte, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy milyen lényeges információk hiányoznak a közzétett adatok mellől.

Ezzel együtt természetesen elképzelhető, hogy bejön a kormány kommunikációs offenzívája, sikerül helyreállítani a korábban némileg (nem biztos, hogy okkal) megingott bizalmat a Sinopharmmal szemben, és tömegek adatják be maguknak a kínai vakcinát a napokban. Az oltási tempó esetleges fokozása önmagában örvendetes, az már más kérdés, hogy az ehhez igazított nyitási lépések nem túlságosan ambiciózusak-e. Az mindenesetre aggodalomra ad okot, hogy víruskutatók és egészségügyben dolgozók között is volt, aki ezt túl gyorsnak tartja, tartva a következményektől. Ezek nem biztos, hogy egy negyedik járványhullámban öltenek testet, a mostani hullám lefutását azonban késleltetik, vagyis több lesz a fertőzöttek és a halálozások száma, mint lenne kissé óvatosabb nyitás esetén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk300 ezer embernek kell elfogadnia a kínai vakcinát, hogy tartható legyen Orbán menetrendjeJön a bizalmi szavazás a Sinopharmról, ha leszerepel, lassulni fog az oltási tempó Magyarországon.

Adat Közélet járvány kínai oltás koronavírus oltás sinopharm védőoltás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2021. május 6. 13:51 Adat

A nyitás közeledtével máris javul az üzleti klíma

Jelentősen javultak az üzleti kilátások áprilisban a környező országokban és az eurózónában.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.

Hajdu Miklós
2021. május 5. 16:17 Adat

Egyelőre nem látszik, hogy a korlátozások enyhítése visszaütne a visegrádi országokban

Lassan egy hónapja kezdtek lazítani a visegrádi régió országai, de a statisztikák szerint a járvány még mindig visszaszorulóban van.

Fontos

Stubnya Bence
2021. május 8. 07:34 Podcast

Miért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?

Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.