Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. augusztus 9. 17:35 Közélet

A paksi atomerőmű leszereléséhez szükséges pénz ötöde áll rendelkezésre

Közzétette 2019-es beszámolóját a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap (pdf), amelynek forrásaiból finanszírozzák a paksi nukleáris hulladék kezelését, illetve majd az erőmű leszerelését is (pdf). A jelentés szerint az alap kiadása tavaly megközelítette a 15 milliárd forintot, amire négy éve nem volt példa, ezzel párhuzamosan azonban a bevételek is öt éve nem látott szintre, hajszál híján 31 milliárd forintra emelkedtek.

 

Ennek eredményeként az alap tartaléka 2019-ben 16,3 milliárd forinttal nőtt. Ez előrelépésnek számít az előző néhány esztendőhöz képest, 2014 óta ugyanis kifejezetten keveset szánt erre a célra a kormányzat, ami miatt számos kritika érte az illetékeseket. Sokan ugyanis attól tartanak, hogy a várhatóan a következő évtizedig működő régi paksi blokkok kezelésére nem lesz elég pénz, és a forrást akkor kell majd előteremteni, amikor az erőmű már nem termel, és így hasznot sem hajt.

A félelmek nem teljesen alaptalanok, a leszerelés és a nukleáris hulladék kezelésének költségét ugyanis a feladattal megbízott Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft-nél (RHK) legutóbb 1650 milliárd forintra becsülték. Az alapnak azonban 2019 végén is csak valamivel több, mint 315 milliárd forint állt rendelkezésére, azaz a teljes forrásigény alig ötöde.

 

Más kérdés, hogy ez rövidtávon várhatóan nem okoz komoly gondot, a költségek jelentős része ugyanis nem most, hanem majd évtizedek múlva merül fel. Az alap kiadásai a 2020-as években várhatóan nem lépik át az évi 10-15 milliárd forintot. A következő évtizedben azonban, a jelenleg működő négy paksi blokk leállítása környékén az évi finanszírozási igény már a mostani duplájára emelkedik, később pedig lesz olyan időszak, amikor ennél is jóval magasabb lesz.

 

A mostani tervek szerint egyébként a paksi atomerőművet 2032 és 2037 között fokozatosan állítják le, majd a leszerelésre késleltetve az ezt követő három-négy évtizedben kerül sor. A létesítmény leszerelési tervét ugyanakkor épp most akarta aktualizálni az RHK, ám ez első körben nem sikerült, mivel a feladatra kiírt közbeszerzésre senki nem jelentkezett.

A témában nemrég írt cikkünk megjelenését követően az RHK reagált korábbi megkeresésünkre, és azt írták, hogy ilyen ezt megelőzően még nem fordult elő, így jelenleg vizsgálják, hogy mik a további lehetőségeik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAktualizálni kellene a paksi atomerőmű leszerelési tervét, de elsőre nem sikerültSzázmilliárdokba kerül majd a leszerelés, aminek a tervét most aktualizálták volna. A munkára azonban nem jelentkezett az egyetlen cég, amely elvégezhetné.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet leszerelés nukleáris hulladék Paksi atomerőmű Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.