Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. október 12. 12:09 Közélet

Egymáshoz hasonló településeken sem hoznak több pénzt a fideszes polgármesterek

A héten több cikkben is foglalkoztunk azzal, hogy a fideszes polgármesterek által vezetett önkormányzatok gazdasági helyzete valóban kedvezőbb-e, mint az ellenzéki vagy független irányítású településeké. A kormánypártok egyik kampányüzenete ugyanis arra utal, hogy az ő jelöltjeik megválasztásával a falvak és a városok több támogatáshoz juthatnak.

Az eddigi elemzésekből kiderült, hogy ha csak azt vesszük figyelembe, hogy egy önkormányzatot fideszes vagy a kormánypárton kívüli polgármester irányít-e, akkor nem látszik különbség a települések gazdálkodásában.

Érdemes viszont méretben illetve fejlettségben egymáshoz hasonló fideszes és a kormánypárton kívüli vezetésű településeket összemérve is megvizsgálni a kérdést.*Ezt regresszióelemzéssel teszem meg. A modellek magyarázóereje 1 és 15 százalék között mozog, kivéve a működési támogatásokra vonatkozó regresszió esetét: itt 39 százalék a magyarázóerő a közfoglalkoztatás erős hatásának köszönhetően. A többnyire alacsony magyarázóerő arra utal, hogy a vizsgált tényezők nem határozzák meg igazán erősen a gazdálkodási mutatókat. Ez többek között azért nagyon fontos, mert a Fidesz jellemzően a nagyobb, és a már csak a méretük miatt is fejlettebb településeken állított polgármestert a 2014-es választáson (ez egyébként megfigyelhető az idei jelöltállítás során is). A kisebb városokban, falvakban jellemzően független indulók versenyeznek. Vagyis ha a településeket az élükön álló személy pártállása szerint válogatjuk csak szét, abba a csapdába eshetünk, hogy egyúttal egy nagyobb és egy kisebb helységekből álló csoportot kapunk, végső soron pedig torzulnak a polgármester hatására vonatkozó eredmények.

Figyelembe véve a települések lakosainak számát*2014. évi lakónépesség, jövedelmét*Egy állandó lakosra jutó személyi jövedelemadóalapot képező jövedelem 2014-ben és iskolázottságát*Érettségizettek aránya, 2011, illetve a helyben működő vállalatok árbevételét*Egy lakosra jutó árbevétel, 2014, valamint közfoglalkoztatás elterjedtségét*Közfoglalkoztatottak aránya a lakosságon belül, 2017, majd e szempontok szerint hasonló falvakban és városokban megvizsgálva a polgármester pártállásának hatását, elmondható, hogy

nincs jelentős különbség az állami fejlesztési források nagyságában a fideszes illetve az ellenzéki vagy független polgármesterek által vezetett települések között.

Az alábbi ábrán azonban jól látható, hogy a közfoglalkoztatás gyakorisága jókora befolyással van a működési támogatások egy lakosra eső összegére. A program korábban az EMMI, később a Belügyminisztérium alá tartozott, és értelemszerűen oda került több forrás, ahol többen vettek a közmunka-programban.

 

 

Az is látható, hogy gazdagabb települések arányaiban több állami támogatást kapnak.

Az egy főre jutó iparűzési adóbevételeket nézve viszont már nem egészen közömbös a polgármester pártállása: a fideszes vezetésű helységekben valamivel több – átlagosan lakosonként 3,8 millió forinttal – pénz folyik ezen az úton a költségvetésbe. Ám ez a hatás azonban még mindig eltörpül a népesség és a jövedelem befolyása mellett.

 


A kiadási oldalt nézve azonban ismét közömbössé válik a polgármester kormánypárti tagsága: az önkormányzat költségvetés egy lakosra jutó kiadását leginkább a közfoglalkoztatottak aránya határozza meg.

 


Persze attól még, hogy az elmúlt években nem tapasztalhattuk a fideszes vezetésű települések egyértelmű előnyét a gazdálkodás körülményeit nézve, lehet, hogy a jövőben valóra válik a kormánypárti üzenet, és tényleg büntetni kezdi az állam az ellenzéki vagy független polgármestert választó helységeket. Kérdés az is, hogy folytatja-e a kormány az önkormányzati hatáskörök szűkítését – ha igen, akkor még kevesebb gyakorlati jelentősége lesz annak, hogy hogy jön ki egymással a kormány és egy-egy helység vezetése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem sok mindenről dönthet már a főpolgármester-választás győzteseKevesebb mint felére estek Budapest bevételei 2011-hez képest, a 346 milliárdos költségvetés az egyik legalacsonyabb a közép-európai fővárosok mezőnyében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem igaz, hogy a kormánypárti polgármesterek több pénzt hoznak a településeiknekTöbb ezer település gazdálkodási adatai cáfolják a Fidesz fenyegetését. A nem kormánypárti települések kevesebbet kapnak az államtól nagy projektekre, de ezt pótolják máshonnan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem megy jobban a helyi gazdaság, ha fideszes a polgármesterJobb lett a helyi cégeknek és a lakók keresetének, ha fideszes polgármestert választottak 2014-ben, mint ha valaki mást? Az adatok azt mutatják, hogy nem.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGazdagabbak a fideszes kerületek, de az ellenzékiek jobban gyarapodnakVagyonosabbak az önkormányzatok és jobban lehet keresni a kormánypárt által vezetett fővárosi kerületekben, de az ellenzékiek lakossága gyorsabban nő.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet helyi iparűzési adó önkormányzati támogatás önkormányzati választások polgármester Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.