Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. február 12. 15:48 Közélet

Mi van akkor, ha felveszed Orbán kamatmentes 10 millióját, de nem szülsz gyereket?

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap hétpontos, gyerekvállalást ösztönző programot hirdetett meg. Ennek egyik pontja a fiatal házasok gyerekvállalási támogatásának nevezett kedvezményes hitelkonstrukció, amelynek konkrét részleteiről még nem sokat tudunk, de jelenlegi ismereteink szerint kisebb aranybányát jelenthet, és meglepően sok családot érinthet.

A konstrukció lényege, hogy:

  • 2019 július 1-je és 2022 június 30-a között
  • legalább egy gyermeket szüljön
  • egy olyan első házasságában élő nő,
  • aki még nem múlt el 40 éves,
  • de legalább 3 éves munkaviszonya van,
  • és hitelképes a bankok szerint.

Aki ennek megfelel, az legfeljebb 10 millió forintot kaphat kamatmentesen, legfeljebb 20 éves futamidőre. Ez egy nagyon jó ajánlat, de a feltételek elsőre elég bonyolultnak látszanak, és már azt is elég nehéz meghatározni, hogy mekkora lehet a potenciális hitelfelvevők köre.

Ha úgy számolunk, hogy a 3 éves folyamatos munkaviszony miatt leghamarabb 20-21 éves korban léphet be a hitelfelvevők körébe egy nő, akkor a 20-39 éves populációból kell kiindulnunk.

A 2011-es népszámlálás szerint 468,6 ezer 20-39 év közötti házas nő volt Magyarországon, közülük 270 ezren azóta kiöregedtek ebből a csoportból. Ugyanezen időszak alatt 38 ezer olyan eset volt, amikor egy (ebbe a korcsoportba tartozó) nő elvált az első férjétől, és most már azt is tudjuk, hogy ezzel elvesztette a jogosultságát a hitelre. Ugyanezen idő alatt azonban 211 ezer nő lépett be első házasságába. Vagyis ha mindezt összeadjuk és kivonjuk, akkor arra jutunk, hogy

jelenleg összesen körülbelül 350-370 ezer olyan (még soha el nem vált) feleség lehet, aki jogosult a kamatmentes 10 millió forintra.

 

Ebből a körből kiesik az, aki

  • nem szeretne (a következő három évben) gyereket szülni,
  • nincs 3 éves munkaviszonya,
  • nincs hitelképes jövedelme.

Itt azonban álljunk megy egy pillanatra, és nézzük azt az esetet, ha a gyerek három éven belül nem születik meg. Esetleg azért, mert a házaspár eleve nem is szeretne (újabb) gyereket vállalni, de a 10 millió forintos kölcsönt fel akarja venni.

Vegyünk példának egy kétgyerekes családot, ahol az anya az első házasságában él, és még nem múlt el 40 éves.

A család éppen azon gondolkodik, hogy új autót vesz, és ehhez 6 millió forint hitelre lenne szüksége. Úgy tervezik, hogy a 6 millió forintot hat évre veszik fel, ennek most durván havi 100 ezer forint körül van a havi törlesztőrészlete, a teljes hiteldíj-mutatója pedig a bankoknál általában legalább 8 százalék körül van.

Az állami támogatású kedvezményes hitel a bejelentés szerint kamatmentes, ami azt jelenti, hogy ha az anya jogosultsága révén a család ebben a formában veszi fel a 6 millió forintot 6 évre, akkor (egyéb díjakkal nem számolva) a havi törlesztőrészlete csak 83,3 ezer forint lesz.

Egyelőre nem világos, hogy a hitelfelvételkor milyen kötelezettséget kell vállalni a gyerekszülésre, de a csok konstrukciókban általában 3 év szokott lenni a határ, és ha addig a szülők nem tudnak a banknak bemutatni egy születési anyakönyvi kivonatot, akkor a vállalt gyerekhez köthető megelőlegezett hitel piaci hitellé változik, ám ennek kamatozása és díjai is meglehetősen nyomottak.

Kiegészítés: cikkünk megjelenése után jelentették be, hogy a gyerekszülésre adott türelmi idő öt év lesz.

Ha a példánkban szereplő család belevág a kamatmentes gyerekvállalós hitelbe, akkor három év elteltével ugyan kiderül, hogy nem született új gyerekük, de ekkor már túl lesznek a futamidő felén, a hitelt megkapták, az autót megvették, és csak a hátralévő időben kell kifizetniük a kamatokat, vagy elkezdhetnek alkudni a bankkal például a futamidő hosszabbításáról.

A kamatmentes hitel a valóságban nem kamatmentes, csak a család számára az. A bankok általában még a legunortodoxabb gazdasági körülmények között sem adnak ingyen kölcsönt, vagyis a támogatott hitelt nyújtó banknak az állam fogja kifizetni a kamat- és egyéb költségeket.

Végső soron tehát az adófizetők pénzéből az állam megsegíti a példánkban szereplő családot az új autó vásárlás kezdeti éveiben. Ráadásul a hitel szabad felhasználású, így a példánkban ugyan új autót írtunk, de be lehet helyettesíteni bármire.

Lehet belőle államilag támogatott föld körüli utazás, lakásvásárlás, vagy akár úszómedence is.

Sőt, lehet belőle hitelkiváltás is, azaz ha a családnak van egy futó, 10 millió forint alatti tőketartozású kölcsöne, akkor időlegesen kamatmentessé teheti, azaz csökkentheti a törlesztőrészletet.

A legügyesebb felhasználás azonban az, ha az anya jogosultsága révén felveszik a pénzt, és befektetik. Igaz, a hitel havi törlesztőjét így is fizetniük kell, de a befektetett pénz hozamát megkapják. A Portfolio számítása szerint 10 millió forint felvételével és állampapírba fektetésével évi nettó 349 ezer forinthoz lehet hozzájutni. Ebből pedig akár a meg nem született gyerek miatt három év után felszámolt kamatok kifizetésére is telhet.

Így viszont az egésznek semmi köze a gyerekvállaláshoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán előre menekülne a gazdaság pörgetésévelA világgazdaság lassul, és Orbán Viktor már erre készülhet a gazdaságot is serkentő csomagjával.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet befektetés csok gyerek hitel szülés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.