Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. december 14. 07:06 Közélet

Világversenyeket szervező céget hoz létre a kormány, de a nagy világversenyeket más szervezi

Egy cég foghatja össze a jövőben a hazai rendezésű nemzetközi sporteseményeket. Legalábbis a kisebbeket, a nagyobb költségvetésű rendezvényeket ugyanis a jelek szerint a jövőben sem engedik ki a kezükből a sportszövetségek. A Sportesemények Szervezéséért, Lebonyolításáért és Sportszolgáltatásért Felelős Nonprofit Kft. nevű vállalkozás alapításáról Mikulás napján döntött a kormány.

Az egy héttel ezelőtti határozat értelmében ez a cég szervezheti a jövő évi asztalitenisz világbajnokságot, de a neve alapján nem kizárólag ez lesz a feladata. A céget 53 millió forinttal alapítják, és működését értesüléseink szerint a kabinet részéről Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár felügyeli majd.

Az új vállalat végleg értelmetlenné teszi a vizes vb-t szervező Bp2017 Kft. életben tartását, pedig tavasszal még az volt az elképzelés, hogy ez a vállalat szervezheti a jövőbeli itthoni sporteseményeket is. Bár a társaságot eredetileg kizárólag a vizes világbajnokság lebonyolítására hívták életre, valamikor időközben változott a koncepció.

Tavaly ősszel, néhány héttel a világbajnokság után még arról volt szó, hogy végelszámolással megszüntetik a vállalatot, és ennek megfelelően az alkalmazottak nagy részétől meg is váltak szeptember-októberben. Februárban azonban hirtelen emelkedni kezdett a Bp2017 Kft-nél dolgozók száma, és a tendencia azóta sem változott. Az adóhatóság adatai szerint a vállalatnak jelenleg 101 alkalmazottja van, ami több mint duplája az év elejinek.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFél évvel a vizes vb vége után nőtt a szervező cég létszámaKorábban miniszteri utasítás miatt nem lehetett meghosszabbítani a lejáró szerződéseket, mégis félszázan dolgoznak még most a Bp2017 Nonprofit Kft-nél.

 

A Bp2017 Kft. tartós működéséről azt követően jelentek meg hírek, hogy lapunk év elején beszámolt a létszámnövekedésről, ám a társaság elérhető alapszabálya az új elképzelésekre még ekkor sem utalt. A dokumentumban akkor kizárólag a vizes vb megszervezése szerepelt célként, és ezen csak márciusban módosítottak*Ráadásul a változást ennél is jóval később, április közepén jegyezte be a cégbíróság..

Mindenesetre az idén év elejére egyértelműen megfogalmazódott a kormányzatban, hogy az egyre szaporodó hazai sportesemények szervezését egy szervezetre kellene bízni. Az ötlettől önmagában nincs semmi gond, hiszen egy ilyen cég idővel olyan tapasztalatra tehet szert, ami csökkentheti a rendezési költségeket és az egész folyamatot gördülékenyebbé teheti. A Bp2017 Kft. adta magát erre a feladatra, október magasságára azonban mégis eldőlt, hogy ezt a céget megszüntetik, és más kaphatja meg a munkát.

Az okok nem egyértelműek, de valószínűleg nem függetlenek a vizes vb gazdálkodását ért – részben Fideszen belüli – kritikáktól, illetve attól, hogy a vállalat pénzügyi, vagyoni helyzete hosszú hónapokkal a világbajnokság után sem volt túl fényes. Bár a Bp2017 végelszámolása még nem indult meg, valószínűleg részben erre is a társaság kedvezőtlen pénzügyi helyzete lehet a magyarázat.

A Sportesemények Szervezéséért, Lebonyolításáért és Sportszolgáltatásért Felelős Nonprofit Kft. így most tulajdonképpen a Bp2017 helyébe léphet. Az még nem egyértelmű, hogy a vizes vb szervezői közül hány embert mentenek át az új vállalatba, de úgy tudjuk, hogy a sportért felelős államtitkár már dolgozik a csapat összeverbuválásán.

Ez azért nem könnyű feladat, mert nem csak ők keresnek ilyen profilú szakembereket, hanem egy másik szintén most életre hívott cég is. Bár neve alapján a Szabó Tünde alá tartozó új vállalat felelne minden hazai sporteseményért (és ez is lenne a logikus), már most látszik, hogy az igazán zsíros falatokat, mint például a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokság, nem ők kapják majd.

Utóbbi szervezésére ugyanis épp a közelmúltban alapította meg a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) az Eurohandball (EHB) 2022 Nonprofit Kft-t. A vállalatot – amelynek bejegyzése még folyamatban van – Bíró Szabolcs vezeti. A szakember számára nem ismeretlen a feladat: az MKSZ beszerzéseit lebonyolító HBMP Kft-t is ő irányította akkor, amikor a társaság a 2016-os strandkézilabda vb-t szervezte. A szövetség részéről a munkát Husvéth Petra gazdasági igazgató és Bognár Tibor kontrolling vezető ellenőrzi felügyelő bizottsági tagként, de mellettük a grémiumban helyet kapott még a korábbi kézilabdázó Kis-Máténé Kirsner Erika is.

Vélhetően hasonló lesz a forgatókönyv a tavalyi vizes vb-nél is nagyobb projektnek számító 2023-as atlétikai világbajnoksággal, amelynek rendezési jogát múlt héten nyerte el Magyarország. A fentiek fényében elég valószínű, hogy ezt sem a Szabó Tünde alá tartozó új cég, hanem egy külön társaság kapja majd.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet atlétika Bp2017 Nonprofit Kft. Eurohandball 2022 kézilabda Szabó Tünde vizes világbajnokság Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 25. 04:39 Közélet

Saját farkába harap a magyar modell, ennek tünete, hogy nem fogyasztunk

A rövid távú okok mellett a kormány hosszú ideje követett gazdaságpolitikai irányvonala is erősen közrejátszik abban, hogy nem költünk többet.

Stubnya Bence
2024. szeptember 24. 05:02 Közélet, Vállalat

„Egyszerű matematikai kérdéssé” válhat félmillió magyar jövő évi béremelése

A garantált bérminimum marad, de túl sokat nem nőhet, ha 2027-re a rendszeres átlagkereset 50 százalékára szeretnék növelni a legalacsonyabb béreket.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 23. 16:41 Közélet, Pénz

Megújulhat a reptérre vezető út, jöhet az olimpia

Két év múlva kezdődhet a ferihegyi repülőtérre vezető út felújítása. A projekt felpörgetése valószínűleg nem teljesen független az újból előkerülő olimpiarendezési elképzelésektől.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 27. 04:52 Tech, Világ

Mire jó az energiacímke, ha ekkora káosz van mögötte?

Itt egy A kategóriás mosógép, ajánlunk hozzá egy A+++-20%-os szárítót, tévéből viszont a G kategóriás a legújabb. Érthető? Nem csoda, ha nem, és erről nem a fogyasztók tehetnek.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 17:21 Adat

A jól keresők már megtakarítanak, a rosszul keresők még alig tértek magukhoz az inflációs sokkból

A magyar társadalom legjobban kereső ötödének reáljövedelme több mint 20 százalékkal nőtt 2021 elejéhez képest, miközben a legrosszabbul kereső 40 százaléké csak valamivel több, mint 10 százalékkal.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 12:42 Vállalat

A német és az olasz kormány is halasztaná a belsőégésű motorok tiltását, az egyik legnagyobb gyártó szerint ez szürreális ötlet

Az autógyártók mellé állt két európai kormány is a környezetvédelmi normák lazításának ügyében, Carlos Tavares, a Stellantis-csoport vezetője szerint viszont ismert volt a határidő, és most eljött a verseny ideje.