Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. február 23. 16:39 Közélet, Pénz

Visszatért Magyarországra, és drágább is lett az orosz gáz

A Moszkvával kötött hosszútávú szerződés három évvel ezelőtti kifutása óta egyik évben sem érkezett annyi orosz gáz Magyarországra, mint tavaly. Az Eurostat adatai alapján 2017-ben 1,09 milliárd euró értékben importáltunk földgázt Oroszországból, ami közel duplája az egy évvel korábbinak. A 336 milliárd forintnak megfelelő összegből azonban nem jött ki kétszer akkora mennyiség, mint amennyit 2016-ban vettünk, időközben ugyanis érezhetően emelkedtek az árak. Magyarul drágábban vásároltunk többet.

 


Pedig most már valószínűleg sokkal szabadabban választhatjuk meg a beszerzési forrásokat, mint akár négy évvel ezelőtt. Egészen 2015-ig ugyanis béklyóba kötötte a magyar gázkereskedelmet egy hosszú távú szerződés, amit még a kilencvenes évek közepén, számunkra rendkívül rossz feltételekkel kötöttek meg. A 20 évre aláírt megállapodásban azt vállaltuk, hogy minden évben meghatározott mennyiségű gázt veszünk át az oroszoktól. Ha pedig esetleg ezt mégsem teljesítenénk, annyi baj legyen, de az át nem vett gázt akkor is ki kell fizetni*A szakmában ezt hívják “vedd át vagy fizess” (take-or-pay) feltételnek. Lényege, hogy a vevő akkor is köteles kifizetni a kontraktusban rögzített mennyiség egy részét, ha az adott évben valamiért kevesebb gázra lenne szüksége..

Az első néhány évben ez még nem volt akkora gond, ám ahogy haladtunk előre az időben, a hazai gázfogyasztás szépen elkezdett apadni. A 2008-as válság után pedig már egyáltalán nem volt szükségünk akkora mennyiségre, aminek az átvételét vállaltuk. A szerződés lehetőséget adott arra, hogy a beragadt mennyiséget magunk előtt görgessük, és ezzel az aktuális importőr cég*Sokáig az E.On, majd az állami Magyar Földgázkereskedő Zrt. élt is. Mire azonban a megállapodás 2015-ben kifutott, a csökkenő felhasználás miatt hatalmas mennyiség gyűlt össze.

Becslések szerint összesen 17-18 milliárd köbméter lehetett, amit a vállalás ellenére nem vettünk át.

Ha ezt a szerződés lejáratakor ki kell fizetni, akkor – figyelembe véve, hogy ilyen esetben gyakran büntetőtarifával is számolni kell – nagyjából egy 1500-2000 milliárd forintos csekkre számíthattunk volna Moszkvától. Vlagyimir Putyin három évvel ezelőtti budapesti látogatása során azonban ennél egy barátságosabb megoldásban állapodott meg Orbán Viktorral: abban maradtak, hogy a beragadt gázt felhasználhatjuk a következő években is.

Mivel azonban időközben a szerződés kifutott, valószínűleg a feltételek is lazábbak lettek, és így vélhetően más forrásokból is nagyobb mennyiségben szerezhettünk be gázt. Legalábbis egyértelműen erre utal, hogy 2015-ben és 2016-ban nagyon visszaesett az oroszországi import.

 

Tavaly azonban újra emelkedésnek indult, olyan szintre került, mint átlagosan a szerződés utolsó négy évében. Tehát annyi orosz gáz érkezett az országba, mintha még mindig élne a megállapodás. Az, hogy a fordulatot mi okozta, nem teljesen egyértelmű, de nem kizárt, hogy 2015-2016-ban túlságosan is visszaesett a behozatal.

Az orosz elnök ugyanis nem az örökkévalóságig engedte kitolni a leszerződött gáz átvételét, konkrét határidőben állapodtak meg a magyar kormányfővel. Akkori hírek szerint 2018-2019-ig kaptunk haladékot, ám az első két “szabad év” importjával nem kizárt, hogy ebből is kicsúsztunk volna.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz gázszerződés import orosz gáz vlagyimir putyin Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.