Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. január 8. 06:56 Közélet

A győr-moson-soproni dolgozók 12 százalékát Ausztriában és Szlovákiában foglalkoztatják

Budapest után Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabbak a fizetések, és ebben a megyében az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség is (1,5 százalék!), ami nagy részben annak köszönhető, hogy a szomszédos Ausztriában és a pozsonyi régióban is tárt karokkal várják a magyarokat. 2016-ban a Győr-Moson-Sopron megyei lakosok 12 százaléka, 25 ezer ember járt át napi szinten a határon túlra dolgozni, ami messze a legtöbb az egész országban.

A KSH nemrég tette közzé a tavalyi mikrocenzusának a gazdasági aktivitásról szóló fejezetét, melyből kiderült, hogy a 2011-es népszámlálás óta jelentősen nőtt a naponta külföldre ingázó magyar dolgozók száma.

2011-ben az egész országból még csak 27 ezren jártak át napi szinten a határon túlra dolgozni, ami 2016-ra 72 ezer főre nőtt.

A naponta külföldre ingázók alatt csak azokat a külföldön dolgozókat értjük, akik életvitelszerűen magyarországi háztartásukban élnek és napi szinten haza is járnak. A tavalyi mini-népszámlálás adatai szerint a 72 ezer napi ingázó mellett 2016-ban 38 ezren voltak azok a magyar dolgozók, akik átmenetileg külföldön tartózkodtak, de szintén van magyarországi háztartásuk. A mikrocenzus során a kiválasztott háztartásoknak elvileg törvény alapján kötelező adatot szolgáltatni, így a felmérésnek mindenkit le kell fednie, akinek van itthoni lakcíme. Azokat a külföldön dolgozókat viszont nem tartalmazzák ezek a számok, akik tartósan külföldön élnek és dolgoznak.

 

Az összes napi szinten külföldre ingázó magyar 35 százaléka Győr-Moson-Sopron megyei volt tavaly, akik számszerűen 25 ezren voltak. A megye összes foglalkoztatottjának 12 százalékát tették ki a napi szinten külföldre ingázó dolgozók, ami a legmagasabb arány az országban. A második legtöbb dolgozó a másik Ausztriával szomszédos megyéből, Vasból ingázott külföldre napi rendszerességgel. Innen napi szinten 7,5 ezren ingáztak többségében Ausztriába dolgozni, ami az összes megyei foglalkoztatott bő 6 százalékát jelenti. A két Ausztriával szomszédos megyéhez képest az ország többi részén viszonylag kevés a napi szinten külföldre ingázók száma, igaz, a KSH jelentése kiemeli, hogy Baranyában látványosan emelkedett a számuk 2011 óta (tavaly 3100 fő volt).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet külföldi munkavállalás külföldre ingázók mikrocenzus munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.