Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. december 15. 15:50 Közélet, Pénz

Újabb 2,3 milliárdnyi közpénzt kap a felcsúti futballakadémia

További milliárdok érkezhetnek a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványhoz, miután a Magyar Labdarúgó-szövetség a napokban jóváhagyta a szervezet idei sportfejlesztési programját. A kormányfő által alapított és Mészáros Lőrinc által elnökölt akadémiához, ha ügyesen házalnak a cégeknél, ezúttal 2,3 milliárdnyi adóforint kerülhet a tao-rendszer keretein belül.

A tao-rendszer lényege, hogy a vállalkozások nyereségük után fizetett közteher, a társasági nyereségadó, tao egy részét vagy egészét nem a költségvetésbe fizetik be, hanem odaadják azt egy számukra szimpatikus sportklubnak vagy kulturális szervezetnek.

A Felcsútnak most már hagyományosan rendkívül későn, jellemzően december közepén hagyják jóvá a programját. Ez egy normál sportszervezetnek azért jelentene gondot, mert a törvényi határidők miatt a cégek többsége december 20-ig dönt arról, mit kezd tao-jával. Mészáros Lőrinc alapítványánál azonban ez nem szokott problémát okozni. Az elmúlt években nem egyszer előfordult, hogy néhány hét alatt összekalapozták a jellemzően milliárdos nagyságrendű pénzt. Két éve például összesen tíz nap kellett ehhez, és nem egy olyan nap volt, amikor az MLSZ adatbázisa szerint 700 millió forintnál is nagyobb összegben állítottak ki számukra támogatási igazolást.

 

Azt egyelőre nem tudni, hogy ezúttal mire költik a pénzt, ugyanis a Felcsút még nem hozta nyilvánosságra idei programját. A sportcsarnok, amelyre két év alatt összesen 5,5 milliárdot költöttek jórészt tao-pénzből, mostanra elvileg elkészült, utánpótlás-nevelésre viszont ennél jóval kevesebbet szoktak fordítani, így vélhetően  ezúttal is lesz valamilyen nagyobb beruházás.

A felcsúti polgármester akadémiája egyértelműen a tao-rendszer eddigi legnagyobb győztese. Az alapítványhoz illetve a tulajdonában álló, az idén ismét nb1-es felnőtt csapathoz már az előző hat idényben is legalább 13,4 milliárdnyi közpénzhez áramlott ezen a csatornán. Amint korábbi, tao-rendszert bemutató cikksorozatunk egyik írásában már jeleztük Felcsút ezzel nem csak a labdarúgásban, hanem a teljes tao-rendszerben verhetetlen. A második legtöbb támogatást szerző sportszervezet is alig ötödannyi pénzhez jutott ebből a forrásból, mint ők.

 

A G7 korábban többrészes cikksorozatban foglalkozott a tao-támogatásokkal. Sorozatunkban előbb bemutattuk a tao-rendszert, majd a jégkorong, a vízilabda–, a kézilabda–, a labdarúgó– és a kosárlabda-szervezetek támogatásait, illetve, hogy mely nagyvállalatoktól, állami, illetve kormányközeli cégektől érkezik a legtöbb pénz ezen a csatornán keresztül a sportba.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz Felcsút MLSZ tao-támogatás. Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.