Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. december 13. 12:42 Közélet, Vállalat

Lábon lövi magát a CBA, miközben Baldauf jól jár

Jó néhány CBA és Príma üzletet hoz nehéz helyzetbe Baldauf László, a CBA alapítója és egyik legnagyobb vállalkozója azzal, hogy átengedi hét jól menő boltjának üzemeltetését a Lidl-nek. Ahol ugyanis a Lidl vagy az Aldi megjelenik, ott könyörtelenül elszívja a környék vásárlóerejének jelentős részét. Térképre vittük a budapesti boltokat, hogy látni lehessen, milyen hatással lehet a CBA-birodalomra a lépés.

Baldauf László, a CBA Kereskedelmi Kft. elnöke és részben a franchise hálózat egyes jól menő üzleteinek tulajdonosa jól időzítette hét boltjának átadását (azért nem írunk eladást, mert valószínűleg csak az üzletek üzemeltetését veszi át a Lidl, de a vásárlók ebből azt fogják érzékelni, hogy a gyakorlatban Lidl boltokká válnak az egységek). Így kell a csúcson kiszállni: az ingatlanárak felfutóban, a diszkontláncok (Aldi, Lidl és Penny Market) pedig hasítanak és növekedési kényszerben vannak, ám a plázastop miatt nem tudnak zöldmezős beruházásokkal terjeszkedni, és így hajlandóak még a szokásosnál is magasabb árat fizetni egy-egy jól bejáratott belvárosi üzlethelyiségért. Ki tudja, mikor lesz újra ennyire kedvező a csillagok állása egy ilyen tranzakcióhoz.

Ha ránézünk az alábbi térképre (amelyen kékkel jelöltük a Lidl jelenlegi budapesti üzleteit, lilával pedig a most megszerzett boltokat), akkor szembetűnő, hogy a Lidl hálózatához a belvárosi Baldauf érdekeltségek úgy illeszkednek, mint egy hiányzó szem a nagy budapesti puzzle-ba. A Lidl így a maga szempontjából tökéletes vásárt csinál, hiszen beveszi az eddig fehér foltnak számító belvárost.

Másrészt viszont a térképre felvittük a most átvett boltok közelében lévő CBA (csillaggal jelölve) és Príma (körrel jelölve) üzleteket is. Ezeknek az egységeknek ugyanis várhatóan elég nagy fejtörést okoz majd a diszkontlánc megjelenése. Amint azt korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, egy diszkont már rövidtávon is képes a környék üzletei elől elszívni a forgalmat, hiszen országszerte jellemző, hogy legalább 3-6-szoros a két üzlettípus közötti árbevétel-különbség. Persze a piac bővül, vagyis egyre több pénzt hagynak a vásárlók a boltokban, de ez önmagában biztosan nem lesz elég a diszkontlánc terjeszkedésének ellensúlyozására.

A Máriaremete utcai üzlet átvétele várhatóan azt jelenti, hogy a Lidl megszerezheti a “zsákfalunak” számító Nagykovácsi vásárlóinak jelentős részét, de akár még a Solymárról ingázók számára is alternatívát adhat. Ezek pedig olyan mértékű előnyök, amelyek a belvárosi boltokéval vetekszenek. A négy budapesti üzlet átadása így óvatos becsléseink szerint is legalább 12 további fővárosi CBA/Príma bolt életét fogja alaposan megnehezíteni, vagyis a lépés hatása sokkal jobban befolyásolhatja a piacot, mint azt első ránézésre gondolnánk.

Ráadásul bár Baldauf jó érzékkel, jó időben teszi pénzzé eddig felépített birodalmának egy jelentős részét, ezzel a kormányzati elképzeléseknek is alaposan betesz, hiszen pont a legnagyobb piacon, Budapesten csökkenti érdemben a magyar láncok pozícióit. Orbán Viktor nem egyszer hangsúlyozta, hogy a cél az lenne, a magyar láncok kerüljenek túlsúlyba a kiskereskedelemben, de ennek most éppen az ellenkezője történik: az üzleti racionalitás ezúttal felülírja az annak ellentmondó gazdaságpolitikát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEz az igazi különbség a Lidl-Aldi-Penny és a CBA-Coop-Reál közöttKevesebb üzletük van, de azokban sokkal többet termelnek a diszkontok. Hiába a kormányzati hátszél, ez nem jó hír a magyar láncoknak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Baldauf László Budapest CBA kiskereskedelem Lidl Príma Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.