Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2017. szeptember 29. 21:10 Közélet

15 új, túlárazott Puskás-stadiont építhettünk volna az utóbbi öt év be nem szedett áfájából

Elkészült az Európai Bizottság az európai tagállamok 2015-ös áfahiányának elemzésével. Ebből kiderül, hogy egy év alatt 152 milliárd euró, jó negyvenötezer milliárd forint áfa csúszik ki az európai országok adóhivatalainak keze közül, és hogy Magyarország hiába javított nagyot, van még hova fejlődni.

Ez az áfahiány – az áfaalap és a beszedett áfa különbsége – nem kizárólag áfacsalást jelent. Van, amikor elfogadható okból nem fizeti be az áfát egy cég, mert például csődbe ment. De azért ennél jóval fontosabb szerepet játszik ebben a különbségben az adóhivatal hatékonysága, feketegazdaság mérete. Viszont az áfacsalós trükkökkel visszaigényelt pénz nincs is benne.

A jelentésből kiderül, hogy a magyar állam öt év alatt 3229 milliárd forintról mondott le:  2011-től 2015-ig összesen ennyi volt az eltérés az elvileg beszedhető és a beszedett áfa között. (17,2 ezermilliárd lett volna az áfaalap, 14 ezermilliárd folyt be ezekben az években.) Ha az új Puskás-stadion kétszázmilliárd forint közpénzt fog felélni, akkor akár még 15-öt is építhettünk volna belőle.

 

Az utóbbi években jelentősen csökkent ez a különbség, ami egy valóban pozitív tendencia. 2012-ben még 723 milliárd forint hiányzott, ami az akkori áfaalap 22 százaléka volt, 2015-re ez 527 milliárdra, azaz az áfaalap 14 százalékára javult.

Vannak országok, ahol nagyságrendekkel rosszabb ez az arány, Romániában például a javulás ellenére 37 százalék a hiány, Görögországban és Szlovákiában is 30 százalék közelében van. Abszolút értékben a legnagyobb bevételről az olasz adóhatóság mond le, a magyar GDP harmadának megfelelő 35 milliárd eurónyi áfa marad ott befizetetlenül.

Az Európai Bizottság három pozitív intézkedést emelt ki Magyarország esetében, érdekes módon egyik sem az e-kassza rendszer vagy valamelyik új, kedvezményes áfakulcs volt. Az egyik EKÁER-rendszer, a másik az acél esetében bevezetett fordított adózás, a harmadik pedig az, hogy levitték a cégek áfabejelentéseiről szóló összesítő nyilatkozatokban az értékhatárt kétmillióról egymillióra.

Magyarországon 2012 eleje óta 27 százalék az áfakulcs, ami világrekord. Igaz, számos termék esetében kedvezményes, 5, illetve 18 százalékos kulcsok élnek (pdf), legyen szó disznóhúsról, tejtermékről és néhány további áruról vagy szolgáltatásról. Az Európai Bizottságnál egyébként úgy számolták, hogy a kedvezményekkel súlyozott áfakulcs Magyarországon 15,8 százalékos, ami alacsonyabb, mint a román (18 százalék) vagy a horvát (16 százalék) effektív kulcs. De azért így is rekordközeli.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet áfa európai bizottság Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.