Hírlevél feliratkozás
Forint Ferenc
2023. november 21. 17:56 Fizetett hirdetés

Hatékonyság és élmény: ezt is nyújtja az e-mobilitás

Egypedálos vezetés, töltésvezérlés mobilapplikáción, hatékonyság: az elektromobilitás új vezetési élményt nyújt.

Az elektromos autózással kapcsolatban általában a zéró emissziós környezeti hatásokat szokták felhozni az egyik különbségként a hagyományos járművekkel szemben. Ugyanakkor vannak további területek is, ahol merőben újat hoznak a mobilitásba a nem belsőégésű motorral hajtott autók. Ilyen a vezetési élmény, illetve a hatékonyság is – utóbbi nemcsak az energiafelhasználásban, de a flottakezelésben is tetten érhető.

Egy autó beszerzése során az egyik legfontosabb tényezőt a vételár mellett a fenntartási költség jelenti. Ebben pedig jelentős különbség mutatkozik az egyes hajtási technológiák között. A legnagyobb eltérés az elektromos járművek javára – a belső égésű motoros autókhoz képest –, hogy  kevesebb kopó-forgó alkatrészből áll. Ez jóval alacsonyabb szervizelési költségeket is jelent, és nincs szükség olajcserére sem, amely az egyik leggyakoribb szerviztétel.

Ugyanezek a költségek egy céges gépjármű flotta üzemeltetésénél többszörözve jelentkeznek, ezért a járműparkkal rendelkező kis- és középvállalatok számára is fontos költségelőny lehet a szervizdíjak mérséklődése. Számukra az E.ON E-flotta mindemellett azért is előnyös, mert saját eszköz beruházás nélkül is azonnali megoldást képes nyújtani a felmerülő mobilitási igényekre, azok változására és kiszámítható költségként jelenik meg a cég életében.

Szintén az üzemeltetéshez kapcsolódó előny, hogy – a nyilvános töltőhálózaton elérhető egyen- és váltóáramú gyors-, villám-, és ultragyorstöltők használata esetén is –, a töltéshez használt elektromos energia még az elmúlt időszak drágulását figyelembe véve is jelen cikk megjelenésének időpontjában olcsóbb egy kilométerre vetítve, mint a fosszilis üzemanyagok. A töltőhálózat nemzetközi és hazai szinten is folyamatosan fejlődik, az E.ON szakmai támogatásával és nemzetközi hátterével pedig most bármelyik vállalat akár a saját E-töltő hálózatát is kiépítheti.

A zéró emissziós autózás mindezeken túl teljesen új vezetési élményt nyújt a belső égésű motoros autókhoz képest, hiszen alacsony fordulattól maximális nyomaték leadására képes, ezzel dinamikusabbá téve az autó gyorsulását. A szennyezésmentes üzemelés azt is magával hordozza, hogy szinte hangtalanul lehet suhanni a városban. Az indítás is halk, csupán a fedélzeti rendszer csippanása jelzi, hogy a gép készen áll az indulásra.

Menet közben a legnagyobb különbséget az úgynevezett egypedálos vezetés jelenti. Ennek lényege, hogy az elektromos autókban is van ugyan fékpedál, ám azt sokkal ritkábban kell használni, ugyanis ezek a gépjárművek képesek a motorféküzem során felszabaduló mozgási energiát visszatáplálni a hajtóakkumulátorba. Mivel ennek a regeneratív fékezésnek az ereje változtatható, így a gázpedál felengedésével akár olyan mértékű lassulás (és energiavisszanyerés) történhet, ami városi közlekedés esetén csak veszélyhelyzetekben teszi szükségessé a fékpedál használatát.

Az elektromos autózást könnyíti még a fedélzeti és töltőrendszerek távoli elérése: a legtöbb utazással kapcsolatos adatot és funkciót akár távolról, interneten keresztül okostelefonról is lehet vezérelni, sőt, a töltési folyamatot otthoni e-töltő rendszer esetén időzíteni is lehet, ráadásként pedig a korábbi töltések adatai is megtekinthetők a mobilalkalmazásban. Sőt, a drivE.ON alkalmazás azzal is kényelmesebbé teszi az e-autós mindennapokat, hogy a költésért saját regisztrált bankkártyával is lehet fizetni.

A cikk megjelenését az E.ON támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Fizetett hirdetés Olvasson tovább a kategóriában

Advertisement

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2024. május 8. 17:05 Fizetett hirdetés

Már van megoldás a nagy méretű és nagy átmérőjű fémszerkezetek vágására

Többé nem jelent problémát a nehezen kezelhető fémprofilok precíziós vágása a gyártó vállalatok számára. A Vass Acélcsarnok Kft. legújabb csőlézer vágógépe végre megoldást kínál a nagy átmérőjű csövek, zártszelvények és profilok vágására.

Forint Ferenc
2024. február 27. 11:48 Fizetett hirdetés

Így válasszunk kabátot, ha sikkesen szeretnénk öltözködni

A méret még mindig ugyanannyira lényeg, mint a funkcionalitás.

Forint Ferenc
2024. január 22. 17:01 Fizetett hirdetés

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Zajlik az előregisztráció az energiatárolóval kiegészített napelemes támogatásra.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.