Hírlevél feliratkozás
Forint Ferenc
2022. november 22. 11:03 Fizetett hirdetés

Ajándékozd meg magad 100-150 ezer forinttal! Mutatjuk, hogyan


Közeleg az év vége, és ezzel együtt a nyugdíjcélú megtakarítások 20 százalékos állami támogatásának határideje is. Ha még nem rendelkezünk ilyen megtakarítással, akkor az utolsó percekben járunk: még pár hétig lehet kihasználni a lehetőséget, azután örökre elvesznek az idei támogatások.

Az idén különösen sokat olvashattunk az idősek anyagi nehézségeiről: októberben már 40 százalék volt az élelmiszerek inflációja, miközben a nyugdíjasok fele 150 ezer forintnál is kevesebb nyugdíjat kap a magyar államtól. A mostani aktív korúak ezt első hallásra talán nem érzik a saját problémájuknak, de a társadalom elöregedése miatt biztosak lehetünk abban, hogy 15-20 év múlva – azaz mire a mai 45-50 évesek nyugdíjba mennek – a nyugdíjhelyzet ennél is sokkal rosszabb lesz. Ilyen körülmények között pedig erősen felértékelődik a nyugdíj-előtakarékosság jelentősége, aminek különböző formáit a magyar állam pénzzel is támogatja. A népszerű támogatás elérhetőségének utolsó heteiben járunk.

Hogyan lehet igénybe venni az adó-visszatérítést?

Jelenleg három különböző nyugdíjcélú megtakarításra lehet igénybe venni a támogatást: ezek az önkéntes nyugdíjpénztár (önyp), a nyugdíjbiztosítás, illetve a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz). A támogatás mértéke az éves befizetés 20 százaléka, de évente maximum 100-150 ezer forint, attól függően, hogy melyik megtakarítást választottuk.

A támogatás „halmozására” is van lehetőség: aki többféle nyugdíjmegtakarítással is rendelkezik, együttesen legfeljebb évi 280 ezer forintot kaphat vissza az éves befizetett személyi jövedelemadójából. Fontos, hogy a támogatás módja szja-visszatérítés, ezért alapesetben csak azok tudják igénybe venni, akik az adott évben fizettek személyi jövedelemadót.

Ötlet

A nyugdíjbiztosításoknál a biztosított és a szerződő személye különbözhet: ilyen módon megoldható, hogy például közeli hozzátartozó bevonásával olyanok is részesedjenek az adó-visszatérítésben, akiknek nincs befizetett személyi jövedelemadójuk!

Mennyi pénzt kaptak vissza a megtakarítók?

A Bankmonitor szakértői kíváncsiak voltak arra, hogy tavaly hány ember teljesítette a nyugdíjcélú támogatás feltételeit, ezért levélben fordultak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaihoz. A megkeresésre a hivatal friss statisztikákat közölt: a 2021-es adóévben az önkéntes nyugdíjpénztári tagok közül 537 ezer fő kapott szja-visszatérítést (fejenként átlagosan 39 ezer forintot), a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek közül 255 ezer főnek járt a támogatás (átlagosan 53 ezer forint), míg a nyesz-tulajdonosok körében alig 27 ezren kaptak jóváírást (átlagosan 75 ezer forintot).

Meddig lehet megszerezni a támogatást?

Aki a jövő évben szeretné megkapni az állami támogatást, már idén rendelkeznie kell a három nyugdíj-előtakarékossági forma valamelyikével. Tehát van lehetőség arra, hogy az új megtakarítók is részesedjenek a támogatásból, de ehhez a következő pár hétben meg kell nyitniuk a megtakarítási számlájukat. Az adóbevallás benyújtásakor pedig a megfelelő helyen jelezni kell majd, hogy 2022-ben nyugdíjcélú befizetést teljesítettünk, és a NAV ez alapján utalja majd ki az adó-visszatérítést.

Mekkora nyereséget eredményez a támogatás?

A nyugdíjmegtakarítási számlákra érkező támogatást természetesen befektetik, így a lejárat időpontjáig folyamatosan hozamot termel. Éppen ezért nemcsak a ténylegesen kiutalt támogatás, de az ennek befektetése révén megtermelt hozamok is gyarapítják a megtakarító vagyonát. A Bankmonitor kiszámolta, hogy összesen mennyi pénzt nyerhet egy 35 éves megtakarító, amennyiben adott befizetési szint mellett minden évben igénybe veszi a 20 százalékos adóvisszatérítést.

Nem meglepő, hogy a befizetések növelésével a kapott támogatás értéke is emelkedik. Ha valaki 35 éves korától kezdődően a nyugdíjkorhatár betöltéséig minden hónapban félretesz 25 ezer forintot, az adó-visszatérítéseknek köszönhetően végül 7,3 millió forinttal lehet gazdagabb. Aki pedig havi 60 ezer forintot tud megtakarítani, neki ilyen módon akár 17,6 millió forint nyereséget is hozhat a támogatás, mire betölti a 65 éves kort. (Az eredmény nagyban függ az elért hozamtól: a példában évi 8 százalékos hozammal kalkuláltunk, amely optimistának tekinthető, de a hosszú távú tapasztalatok alapján egy megfelelően összeállított portfólióval elérhető.)

Cselekedj még az év vége előtt!

Az év vége közeledtével egyre sürgetőbb a helyzet, ezért ne halogassuk tovább az első lépést! Ha már eldöntöttük, hogy szeretnénk félretenni idős korunkra, akkor ragadjuk meg ezt az alkalmat, és használjuk ki az idei évben elérhető állami támogatást. Alkalmazhatjuk azt a bevett trükköt is, amelyet az eseti befizetés lehetősége kínál: sokan az év végén befizetnek egy egyszeri nagyobb összeget, ezáltal jövőre lényegesen több adó-visszatérítésre lesznek jogosultak.

 

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Fizetett hirdetés Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2024. május 8. 17:05 Fizetett hirdetés

Már van megoldás a nagy méretű és nagy átmérőjű fémszerkezetek vágására

Többé nem jelent problémát a nehezen kezelhető fémprofilok precíziós vágása a gyártó vállalatok számára. A Vass Acélcsarnok Kft. legújabb csőlézer vágógépe végre megoldást kínál a nagy átmérőjű csövek, zártszelvények és profilok vágására.

Forint Ferenc
2024. február 27. 11:48 Fizetett hirdetés

Így válasszunk kabátot, ha sikkesen szeretnénk öltözködni

A méret még mindig ugyanannyira lényeg, mint a funkcionalitás.

Forint Ferenc
2024. január 22. 17:01 Fizetett hirdetés

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Zajlik az előregisztráció az energiatárolóval kiegészített napelemes támogatásra.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.