Hírlevél feliratkozás
Forint Ferenc
2020. október 26. 09:28 Fizetett hirdetés

Ötödik sebességbe kapcsolt a digitalizáció az idén – 4300 vállalati vezetőt kérdezett meg a Dell

Leginkább a kiberbiztonsággal és az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos vállalati fejlesztéseket gyorsították fel a cégek – derült ki a 18 országból 4300 közép- és nagyvállalati vezetővel, idén július-augusztusban készített felmérésből. Ezt követik a munkavállalók és a fogyasztók digitális élményét erősítő beruházások, de sokan helyezték előtérbe az adatkezelési kérdéseket vagy kezdték el digitális alapokra helyezni szolgáltatási és fogyasztási modelljüket.

Harmadik alkalommal mérte fel az amerikai Dell Technologies a vállalatok digitalizációs átalakulásának állását és terveit a jövőre. Az egyik első olyan globális kutatásból, amely az üzleti viselkedés járvány okozta változását vizsgálta, az is kiderült, hogy 10-ből 8 vállalat felgyorsította az idén a digitális átalakulást szervezetén belül.

Egyre többen az élbolyban

Ez tükröződik a kutatás alapján összeállított DT Indexben, amely megmutatja, hol állnak a vállalatok a digitalizációban egy ötlépcsős skálán, és mekkorát léptek előre a két évvel korábbi státuszukhoz képest.

Az élen járó digitalizációs vezetők aránya enyhén nőtt, 6 százalékra – ezek azok a vállalatok, amelyek DNS-ébe van kódolva a digitalizáció. Látványosat ugrott ugyanakkor két év alatt a második csoportba tartozó, digitalizációs befogadók aránya, már tízből négy vállalat tartozik ebbe a csoportba, míg korábban 23 százalék volt az arányuk. A középső csoport, a digitalizációs alkalmazkodók aránya is nőtt 6 százalékponttal, így ugyanannyian vannak, mint a befogadók – ez a bővülés feltehetően az utolsó előtti kategória, a digitalizációs követők előbbre lépésének volt köszönhető, 13 százalékra csökkent az arányuk a korábbi 30-ról, míg a digitalizációs késlekedőké mindössze 3 százalékra zsugorodott a vizsgált vállalatok körében.

Főszereplők a kiberbiztonság és az adatelemzés

A felmérésben kitértek arra is, mi a digitális átalakulás sikerének legfőbb akadálya a vállalati vezetők szerint. Itt legtöbben az adatvédelemmel és a kiberbiztonsággal kapcsolatos aggályokat jelölték meg, köztük is főleg a digitalizációs vezetők és a befogadók, ami mutatja a kérdés komolyságát. Sok cégnél okoz gondot a vállalati források hiánya, amire a járvány negatív gazdasági hatása is ráerősít, míg harmadik helyre az adatok elemezhetőségének nehézsége került. Itt különösen az értékes insightok adathalmazból való kinyerése jelent problémát, pedig a vállalatok 91 százaléka szerint ez a korábbinál sokkal fontosabb lesz a jövőben. Ennek megfelelően a cégek 82 százaléka fektet jelenleg adatkezelési és elemzési fejlesztésekbe valamekkora mértékben, ugyanennyien áldoznak a kiberiztonság és az adatvédelem megerősítésére, és nem sokkal kevesebben, 80 százalékuk fogott digitális munkahelyi fejlesztésekbe.

Ezek után nem meglepő, hogy a legkeresettebb technológiák, amelyekbe a következő 1-3 évben beruházást terveznek a cégek, sorrendben a kiberbiztonság, az adatkezelési alkalmazások, az 5G infrastruktúra, az adatvédelmi szoftverek és a hibrid felhő. Bár a legújabb technológiák közül a kiterjesztett valóság használatával 82 százalékuk tervez, csak 16 százalékuk szándékozik költeni is virtuális vagy kiterjesztett valósággal kapcsolatos fejlesztésekre. Hasonló a helyzet a mesterséges intelligenciával – itt magas, 85 százalékos a technológiát a jövőben elengedhetetlennek tartók aránya, azonban csak 32 százalékuk tervez pénzt is áldozni a területre a következő pár évben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Fizetett hirdetés Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2024. július 1. 09:30 Fizetett hirdetés

Környezettudatos hulladékfuvarozás – közútról vasútra

Az EU elvárásai nemcsak a hulladékgazdálkodást állítják kihívás elé, hanem a begyűjtött hulladék logisztikáját is.

Forint Ferenc
2024. június 19. 11:31 Fizetett hirdetés

Így lépi át az elektromos autózás korlátait a Porsche Taycan

Ha a Porsche valamibe belekezd, nem csupán az elsőségre törekszik, hanem általában átlépi a műfaj korlátait. A több mint 75 éves autógyártó az elektromos autózás műfajába is így lépett be, amikor 2019-ben bemutatta a Taycant. A négyajtós sportautó számos világújdonsággal érkezett, a folyamatosan bővülő kínálat pedig egyre szélesebb közönség szívébe lopta be magát. A siker magától értetődő volt. De a Porsche nem dőlt hátra és most még jobbá tette a Taycant.

Forint Ferenc
2024. május 8. 17:05 Fizetett hirdetés

Már van megoldás a nagy méretű és nagy átmérőjű fémszerkezetek vágására

Többé nem jelent problémát a nehezen kezelhető fémprofilok precíziós vágása a gyártó vállalatok számára. A Vass Acélcsarnok Kft. legújabb csőlézer vágógépe végre megoldást kínál a nagy átmérőjű csövek, zártszelvények és profilok vágására.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.