Hírlevél feliratkozás
Forint Ferenc
2020. október 26. 09:28 Fizetett hirdetés

Ötödik sebességbe kapcsolt a digitalizáció az idén – 4300 vállalati vezetőt kérdezett meg a Dell

Leginkább a kiberbiztonsággal és az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos vállalati fejlesztéseket gyorsították fel a cégek – derült ki a 18 országból 4300 közép- és nagyvállalati vezetővel, idén július-augusztusban készített felmérésből. Ezt követik a munkavállalók és a fogyasztók digitális élményét erősítő beruházások, de sokan helyezték előtérbe az adatkezelési kérdéseket vagy kezdték el digitális alapokra helyezni szolgáltatási és fogyasztási modelljüket.

Harmadik alkalommal mérte fel az amerikai Dell Technologies a vállalatok digitalizációs átalakulásának állását és terveit a jövőre. Az egyik első olyan globális kutatásból, amely az üzleti viselkedés járvány okozta változását vizsgálta, az is kiderült, hogy 10-ből 8 vállalat felgyorsította az idén a digitális átalakulást szervezetén belül.

Egyre többen az élbolyban

Ez tükröződik a kutatás alapján összeállított DT Indexben, amely megmutatja, hol állnak a vállalatok a digitalizációban egy ötlépcsős skálán, és mekkorát léptek előre a két évvel korábbi státuszukhoz képest.

Az élen járó digitalizációs vezetők aránya enyhén nőtt, 6 százalékra – ezek azok a vállalatok, amelyek DNS-ébe van kódolva a digitalizáció. Látványosat ugrott ugyanakkor két év alatt a második csoportba tartozó, digitalizációs befogadók aránya, már tízből négy vállalat tartozik ebbe a csoportba, míg korábban 23 százalék volt az arányuk. A középső csoport, a digitalizációs alkalmazkodók aránya is nőtt 6 százalékponttal, így ugyanannyian vannak, mint a befogadók – ez a bővülés feltehetően az utolsó előtti kategória, a digitalizációs követők előbbre lépésének volt köszönhető, 13 százalékra csökkent az arányuk a korábbi 30-ról, míg a digitalizációs késlekedőké mindössze 3 százalékra zsugorodott a vizsgált vállalatok körében.

Főszereplők a kiberbiztonság és az adatelemzés

A felmérésben kitértek arra is, mi a digitális átalakulás sikerének legfőbb akadálya a vállalati vezetők szerint. Itt legtöbben az adatvédelemmel és a kiberbiztonsággal kapcsolatos aggályokat jelölték meg, köztük is főleg a digitalizációs vezetők és a befogadók, ami mutatja a kérdés komolyságát. Sok cégnél okoz gondot a vállalati források hiánya, amire a járvány negatív gazdasági hatása is ráerősít, míg harmadik helyre az adatok elemezhetőségének nehézsége került. Itt különösen az értékes insightok adathalmazból való kinyerése jelent problémát, pedig a vállalatok 91 százaléka szerint ez a korábbinál sokkal fontosabb lesz a jövőben. Ennek megfelelően a cégek 82 százaléka fektet jelenleg adatkezelési és elemzési fejlesztésekbe valamekkora mértékben, ugyanennyien áldoznak a kiberiztonság és az adatvédelem megerősítésére, és nem sokkal kevesebben, 80 százalékuk fogott digitális munkahelyi fejlesztésekbe.

Ezek után nem meglepő, hogy a legkeresettebb technológiák, amelyekbe a következő 1-3 évben beruházást terveznek a cégek, sorrendben a kiberbiztonság, az adatkezelési alkalmazások, az 5G infrastruktúra, az adatvédelmi szoftverek és a hibrid felhő. Bár a legújabb technológiák közül a kiterjesztett valóság használatával 82 százalékuk tervez, csak 16 százalékuk szándékozik költeni is virtuális vagy kiterjesztett valósággal kapcsolatos fejlesztésekre. Hasonló a helyzet a mesterséges intelligenciával – itt magas, 85 százalékos a technológiát a jövőben elengedhetetlennek tartók aránya, azonban csak 32 százalékuk tervez pénzt is áldozni a területre a következő pár évben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Fizetett hirdetés Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2024. február 27. 11:48 Fizetett hirdetés

Így válasszunk kabátot, ha sikkesen szeretnénk öltözködni

A méret még mindig ugyanannyira lényeg, mint a funkcionalitás.

Forint Ferenc
2024. január 22. 17:01 Fizetett hirdetés

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Zajlik az előregisztráció az energiatárolóval kiegészített napelemes támogatásra.

Forint Ferenc
2023. december 18. 09:40 Fizetett hirdetés

Zsebre vágható aranyfedezet: ünnepeljen Mastercard Gold betéti kártyával!

Az OTP Mastercard Gold betéti kártya ideális eszköz ahhoz, hogy felejthetetlenné tegye az ünnepeket.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.