Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 09:53 Adat, Élet

Vannak olyan országrészek, ahol több eső esett egy nap alatt, mint a megelőző három hónapban

Nagyon hosszú aszályos időszakot váltott fel az elmúlt napok heves esőzése. Az ország nagy részén 24 óra alatt több csapadék hullott, mint a megelőző 30 napban, de voltak olyan mérőpontok, ahol az előző háromhavi mennyiséget is sikerült túlszárnyalni.

Mi történt? Múlt hét végén lecsapott Kelet-Közép-Európára a Boris névre keresztelt mediterrán ciklon. A teljes térségben hatalmas mennyiségű csapadék zúdult le néhány nap alatt. A legtöbb Ausztriában, de a hétvégén Magyarországon is rengeteg eső esett.

  • Itthon különösen a korábbi aszályos hetekhez képest volt látványos a változás. Július és augusztus nagy részében az Alföldön például egyáltalán nem esett az eső.
  • A rengeteg csapadék miatt a folyók áradnak, több helyen is hatalmas pusztítást végezve. Csehországban egy 11 ezer lakosú várost vágott el a víz a külvilágtól, Alsó-Ausztriát katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították, nyugati szomszédunkhoz már a MÁV sem indít vonatokat.

Számokban: az Alföld déli részén voltak olyan mérőpontok, ahol a mostani esőzések előtti 30 napban egy milliméternyi csapadék sem hullott. Ezeken a helyeken most 24 óra alatt 25-30 milliméter eső esett.

  • Kecskemét és Dunaföldvár környékén olyan ellenőrzőpontok is akadtak, amelyeken az előző 90 nap csapadékmennyiségét is meghaladta az egynapi eső.
  • A folyók olyan ütemben áradnak, amilyet nagyon ritkán látni: itthon vasárnap estére már közel 500 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget. A Duna vízállása a fővárosban egy hete alig 120 centiméter volt, jelenleg azonban már az 5 métert közelíti, és óránként 5-6 centivel emelkedik.

Felül a szeptember 8-át megelőző 30 nap, alul a szeptember 14-én reggel 8 órát követő 24 óra csapadékmennyisége. Forrás: Hungaromet

Mi várható? Magyarországon hétfőn még hullhat nagyobb mennyiségű csapadék, a hét további részében tartós, kiadós eső azonban már nem várható.

  • A folyók azonban még napokig áradni fognak. A jelenlegi előrejelzések szerint Budapesten a Duna vízállása szombaton tetőzhet 850 centiméter fölött. Az alsó rakpartot várhatóan már hétfő este elönti a folyó, és a hét közepén a Margitszigetet is lezárhatják.
  • A fővárosban tizenegy éve mérték a legmagasabb vízállást, akkor 891 centiméterrig emelkedett a Duna szintje. Most ezt valószínűleg nem érjük el, de a leginkább pesszimista előrejelzés szerint csak 10-15 centiméterrel maradunk el tőle.

Felülnézet: a nyári aszály súlyos károkat okozott a mezőgazdaságban. Bár a helyzet nem annyira rossz, mint 2022-ben – amikor a csapadékmentes időjárás és a hőség miatt a búza ötödével, míg a kukorica több mint felével kisebb termést okozott az átlagosnál -, de az ideálistól is nagyon messze van.

  • A mostani csapadék ugyan átnedvesítette a talajt, de ez már későn jött. A napraforgó- és a kukoricaállományok teljesen beértek, elszáradtak, betakarításuk folyamatban van, és ezt a csapadékos idő csak hátráltatja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉszre sem vesszük, hogy egy komoly árvíz akkora kiesést okozhat, mint tavaly a járvány a turizmusbanA természeti katasztrófák egyre sűrűbbek Magyarországon, és egyre jobban oda kellene figyelni rájuk a gazdasági tervezéskor - írják elemző szerzőink a saját kutatásaikra alapozva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erreAz elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet árvíz csapadék Duna esőzés vízállás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 05:31 Adat, Közélet

Orbán nagyokat mondott, de tényleg nem rosszak a magyar növekedési kilátások

Inkább 3, mint 5 százalékos növekedés várható jövőre, de ez Közép-Európában és az uniós mezőnyben is az erősebb teljesítmények közé tartozhat.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 12:31 Adat

Még mindig dobogós Magyarország az öngyilkosságok számában az EU-n belül

A harmadik legrosszabb helyen áll Magyarország a lakosságarányos öngyilkossági mutatóban a napokban közzétett 2021-es adatok alapján.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 16:18 Adat

Az EU egyik leginkább vízfejű gazdasága a magyar

Majdnem negyedével lenne alacsonyabb Magyarországon az egy főre jutó GDP Budapest nélkül.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 16:33 Közélet, Vállalat

Miért mondja Nagy Márton, hogy a Spar politizál?

A Spar és a magyar állam közötti csörte jogi-szakmai oldala helyett a kormány a jelek szerint most már a politikai szálra helyezi a hangsúlyt.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 14:18 Élet, Világ

Euróban számolva is milliárdos lehet az árvízkár Közép-Európában

Egyelőre a mentés a fontos, de több országban már kezdik felmérni a károkat.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 17. 05:04 Vállalat

Tartozáshegy alatt roskad össze egy százéves magyar gyár

Ha nem sikerül megmenteni a nagyatádi cérnagyárat, akkor több mint 200 ember marad munka nélkül, és a település költségvetése is nehéz helyzetbe kerülhet.